Madra Dağı ‘imdat’ diyor

Madra Dağı’na Tümad Madencilik tarafından kurulması planlanan altın madenine tepki gösteren yöre halkı, 'Maden Madra Dağı’nın ölümü olur' diyor.

16 Nisan 2018 11:53
Paylaş

C. Saffet YILMAZ
Balıkesir

Madra Dağı’nın tepesinde Tümad Madencilik tarafından hazırlığı yapılan altın madenine yöre halkı tepkili. Köylüler, özellikle kadınlar madeni istemediklerini ifade ederken ne yapacaklarını bilemediklerini belirtiyorlar.

Köyün yanı başından akan Erk Deresi’nin köyün can damarı olduğunu, geçimlerini badem, ceviz, çam fıstığı gibi meyvecilik, sebzecilik ve hayvancılıkla karşıladıklarını söyleyen köylüler “Madene tahsis edilen yerde yaylalarımız ve meralarımız var” dedi.

Madenin, henüz çalışmaya başlamadan ağaçları tıraşladığını, dağı düzlediğini, Türkiye’nin en büyük altın madeni çıkarma ve işletmesinin açılması çalışmalarına hız verdiğini anlatan köylüler şöyle konuştu:

“Burçepliler, Kurucaoluklular sorunu dert etmiş durumda, çabalıyorlar. Ama bu konu sadece onları ilgilendirmiyor. Maden işletmeye açılırsa o bölge altın madeni ayrıştırma üssü halini alacak. İkinci Bergama olacak. O aşamadan sonra durdurabilmek çok zor. Şimdiden bir şeyler yapmalı. Madenin faaliyete geçmesi Madra Dağı’nın ölümü olur.”

Madra Dağı’nın ‘imdat’ diye bağırdığını, bu sese yaşamdan yana olan herkesin karşılık vermesini isteyen Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) öncülüğünde madenin zararlı etkisine itiraz eden köyler ziyaret edildi.

Ziyarette yer alan Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Bergama davasının avukatlarından Arif Ali Çangı ve Bergama Çevre Platformu Aktivisti Erol Engel de katılarak köylüleri yaşanması olası çevre felaketlerine karşı uyararak ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Üniversiteleri susturursan, bilgi üretemezsin

SONRAKİ HABER

Türbenin camiye dönüştürülmesi Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...