16 Nisan 2018 01:45

‘Kayyımlar sendikal çalışmalara dahil oluyor!’

Tüm Bel-Sen, Diyarbakır'da kayyım atamaları sonrası faaliyet yürütemez hale geldi. 471 üyesi ihraç edildi, 200 civarı üyesi istifaya zorlandı.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’da Tüm Bel-Sen kayyım atamalarından sonra sendikal faaliyetlerini yürütmede ciddi sıkıntılar yaşıyor. 291’i kadrolu memur, 180’i sözleşmeli memur olmak üzere 471 üyeleri ihraç edilen KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen, 200’e yakın üyelerinin ise baskılar sonucu sendikalarından istifa ettirildiğini açıkladı. Sendika son dönemlerde Bem Bir Sen üyesi kişilerin üyelerine dönük baskılarıyla karşı karşıya. Yaklaşan yetki döneminde sendikal faaliyet açısından yaşadıkları sıkıntıları konuştuğumuz Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yasemin Noyan, özellikle yetki alma dönemlerinde sendikalarına dönük ciddi baskılar yaşadıklarına dikkat çekerek, işle ekmekle tehdit etmenin sendikacılık olmadığını vurguladı.

‘YETKİLİ OLDUĞUMUZ KURUMLARA ALINMADIK’

Kayyım atamalarından önce Diyarbakır’da yetkili sendika olduklarını anlatan Noyan, “Kayyım atamalarından sonra bir çok belediyede üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda sendikamızdan istifa etmeleri yönünde bir çok bilgi geldi. Bizde bu bilgiler üzerine üyelerimizle görüşmek istedik ve çalışmamız engellenerek yetkili olduğumuz kurumlara alınmadık. Örneğin DİSKİ’ye defalarca girmek istedik içeriye alınmadık. 8 Mart’ta Büyükşehir Belediyesinde karanfil dağıtmamıza izin verilmedi böyle bir çok olay yaşadık. Üyelerimiz üzerinde ‘sendika değiştirin, değiştirmeyenlerin isimlerini istiyoruz’ gibi bir baskı yaratıldı. Üyelerimizi istifaya zorlayanlar yüzleştirilmek istendiğini söylüyor, üye zaten korkuyor” diye ifade etti.

‘EKMEKLE TEHDİT ETMEK SENDİKACILIK OLAMAZ’

Kendilerinin sendikal mücadele yürütmeye çalıştığını dile getiren Noyan, “Bem Bir Sen’de bir sendika bizim gibi. Sendikal faaliyet birilerine gidip ‘istifa etmen gerekiyor, bizim sendikamıza gel! demek değildir. Amacınızı, hedefinizi ortaya koyarsınız üye olacak çalışan tercih eder. Sizi tercih eder yada etmez. 15-20 yıldır bu kentte yetkili sendikayız ve bugüne kadar sendikamızla ilgili bir şikayet almadık. Kayyımlar geldikten sonra istifalar oldu. Daha önceden de bu sendikalar vardı niye kayyımdan sonra bu sendikalara üye olunuyor sorusu herkesin aklına geliyor. Biz sendikacılık yapmaya çalışıyoruz onlarda bunu yapsınlar. Bir insanı ‘bir sonraki ihraç listesinde ismin olacak’ diye tehdit etmek sendikacılık değildir. Zaten insanlar korkuyorlar, ekmekleriyle tehdit ediliyorlar. Bir sürü ihraç yaşandı ve bunlar dayanak yapılarak insanlar tehdit ediliyor. Ahlaki ölçütlerde yapılsın sendikacılık. Sendikal mücadele emek alanında çalışanların haklarını savunmak için bir araya gelmeleri ve bu birlikten güç alarak haklarını savunmalarıdır. Siz şimdi KHK ile insanları işten çıkaran hükümetle aynı pozisyona düşüyorsunuz. İnsanları işiyle ekmeğiyle tehdit etmek sendikal anlayış olamaz” diyerek anlattı yaşanılan süreci.

YETKİ SÜRECİNDE BASKILAR ARTTI

Nisan, Mayıs aylarının yetki süreci olduğuna dikkat çeken Noyan, “Özellikle bu aylarda baskılar yaşıyoruz. Yetkiyi kaybedeceğimiz belediyelerde bile memur sayısı 10-15  bunun 6’sı ihraç. Merkez İlçe Belediyesinde kayyım ‘ben diğer sendikaya geçmem’ diyen üyemize açıktan ‘tamam Bem Bir Sen’e geçmeyin ama Tüm Bel-Sen’de de kalmayın o da bize yeter’ diyor. Bu bilgiler havadan gelmiyor, üyelerimizden gelen bilgiler. Kayyımlar sendikal çalışmalara dahil oluyor. Şuanda ki baskının sebebi yetki sürecinde bizden istifaları sağlayıp diğer sendikanın yetki almasıdır. 1.5 yıldır yaşadığı onca baskıya rağmen bir çok üyemiz sendikadan istifa etmedi, demek ki bu insanlar sendika değiştirmek istemiyor. Ama Mayıs ayı gelince siz çalışanları tehdit ediyorsunuz tercihlerine saygı duymuyorsunuz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: We condemn the attacks on Syria initiated by the US, Britain and France

SONRAKİ HABER

Gebze Sendikalar Birliği öncülüğünde ortak 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...