15 Nisan 2018 12:53

Suriye saldırısı Fransa Konsolosluğu önünde protesto edildi

Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen siyasi parti ve kitle örgütleri saldırıyı lanetledi, 'İşgalciler derhal bölgeyi terk etsin' çağrısı yaptı.

Paylaş

İstanbul’da İstiklal Caddesi'nde bulunan Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye saldırısını lanetledi. Yapılan açıklamada, ”İşgalcilerin bölgeyi derhal terk etmesi” talep edildi.

EMEP, Halkevleri, Halkın TKP’si, ÖDP, EHP, Devrimci Parti ve Devrimci Hareket, ABD öncülüğündeki Suriye saldırısını protesto etmek için bir araya geldi. “Suriye’de Emperyalist saldırganlığa hayır” pankartı açan kitle “Savaşa hayır”, “Emperyalizme geçit yok”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Suriye’de kararı Suriye halkları verecek” dövizleri taşıdı.

Kitle sık sık “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganları attı.

‘SALDIRI, İNCELEMENİN OLACAĞI GÜN YAPILDI’

Gösteriye katılan kurumlar adına basın açıklamasını okuyan EHP İstanbul İl Başkanı Özge Akman, Suriye saldırısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Akman, “Saldırı, Şam’ın Davetiyle Suriye’de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) incelemelerini başlatacağı gün yapılmıştır. Emperyalist NATO, AB gibi kuruluşlar ile Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Türkiye hükümetleri saldırıyı desteklemiştir. ABD basını saldırıda İncirlik Üssünün de kullanıldığını bildirmiştir” dedi.

Akman, emperyalistlerin ve destekçilerinin Filistin’in var olma hakkını elinden almaya, Suriye’yi fiilen parçalamaya, İran’a gözdağı vermeye, Yemen’i bölmeye çalıştığına dikkat çekti.

‘AKP SURİYE SAVAŞININ ÖZNESİ OLDU’

AKP Hükümetinin saldırıya verdiği desteğe de değinen Akman, “AKP/saray iktidarı bu plan ve suçların merkezinde yer almaktadır. Daha önce Irak işgalinde ortak olmak isteyen iktidar, Suriye savaşının öznelerinden biri haline gelmiş, yıllar boyunca cihatçı örgütleri desteklemiş, yüz binlerin yaşamını yitirmesinin sorumlularından biri haline gelmiştir. Suriye Hükümetinin karşı çıkmasına rağmen Cerablus ve Afrin’de askeri harekatlar düzenleyen iktidar, komşumuzda cihatçı güçlerin hamiliğine soyunmaktadır” dedi.

Akman, “AKP/Saray iktidarı daha kurulduğu günden itibaren emperyalizmin icazetiyle hareket eden, işbirlikçi bir iktidardır. Bir başka ülkede yapılan askeri harekatların bu ülkenin emekçileri için hiçbir yararı bulunmamaktadır. NATO üyeliği, ABD ile müttefiklik, cihatçılara destek, sınır ötesi operasyonlar bölgemize barış değil savaş getirmektedir” dedi.

Kamuoyuna çağrı da yapan Akman, “Tüm yurttaşlarımızı, bu savaş siyasetini durdurmaya, barış ve kardeşlik coğrafyasını el birliğiyle yaratmaya davet ediyoruz” dedi.

Açıklama, alkışlarla sona erdi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul'u yapacağız

SONRAKİ HABER

Avrupa Komisyonu: Türkiye, hak ve özgürlükte gerileme yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...