03 Nisan 2018 11:09
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2018 20:54

Erdoğan ‘Okuma hakkı vermeyeceğiz’ demişti: 9 öğrenci tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterildikten sonra gözaltına alınan Boğaziçili 15 öğrenciden 9’u tutuklandı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Boğaziçi Üniversitesi’nde "Afrin lokumu" dağıtanlara tepki gösterdikleri için gözaltına alınan 15 öğrenciden 9’u tutuklandı. 6 öğrenci ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama kararında öğrencilerin yaptığı eylemin toplumda infial yaratacağını öne sürerek tutuklamanın ölçülü ve yerinde olacağına hükmetti. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart'ta "Afrin lokumu" dağıtanlara "Katliamın lokumu olmaz" dedikleri için AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve ardından gözaltına alınan 15 öğrenci emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık işlemleri tamamlanan 15 öğrenci, tutuklama talebiyle mahkeme sevk edildi. 

,İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen öğrencilerden 5’i “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Hakimlik verdiği tutuklama kararını “Saray savaş halklar barış istiyor, savaşa hayır, barış hemen şimdi, katil AKP işbirlikçi ÖSO, biji biratiya (Yaşasın halkların kardeşliği) katil AKP hesap verecek, Kürdistan faşizme mezar olacak, okulumuzda ÖSO’cu istemiyoruz” sloganlarının bir kısmına eşlik ettiklerinin anlaşıldığı, bu şekilde şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğu, soruşturmanın devam ettiği, delillerin tam olarak toplanmadığı, soruşturma kapsamında bir kısım şüphelilerin firari olması nedeniyle şüphelilerin delil karartma ihtimalinin bulunduğu, atılı suçun yasada öngörülen cezasının alt ve üst sınırı, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” gerekçesine dayandırdı.

HAKİMLİK SAVAŞ KARŞITI EYLEMİ İNFİAL OLARAK YORUMLADI

Savcılık sorgularının ardından İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 4 öğrenci de “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltilerek tutuklandı. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararında öğrencilerin yaptığı eylemin toplumda infial yaratacağını öne sürerek tutuklamanın ölçülü ve yerinde olacağına hükmetti. Hakimlik tutuklama kararında şu ifadelere yer verdi: “Protestoların içerikleri dikkate alınarak ifade ve düşünce hürriyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği, hükümet ile ilgili ‘katil, hesap verecek’ şeklindeki söylemlerin olduğu gibi arbedede saldırı sırasında ikramlık lokumların yere dökülmesi ve içerikleri dikkate alınarak ifade ve düşünce hürriyet aşıp Silahlı Terör Örgütü lehine propaganda mahiyetinde olduğu, aynı zamanda protesto içeriklerinde işbirlikçi Özgür Suriye Ordusu ibaresi ve ana afişteki ‘İŞGALİN LOKUMU OLMAZ, KATLİAMIN LOKUMU OLMAZ’ şeklinde açıkça TSK ve birlikte hareket eden Suriye asker unsurları aleyhine örgütün Suriye kolu olan YPG/PKK lehine amaçlarını meşru gösterici, şiddeti tavsiye eder mahiyette olduğu, bu nedenle eylemlerinin terör propagandası kapsamında olması gerektiği değerlendirilip şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların varlığı, atılı suçun yasada ön görülen cezasının üst sınırı, aynı zamanda ülkemizin birçok terör örgütleri ile aktif mücadele ettiği ve terörü tamamen bitirmek adına sınır ötesi operasyonları da yaptığı, bu nedenlerle bu olay yönünden toplumda oluşan refleks, infial durumu dikkate alınarak ceza miktarında üst sınıra yaklaşılabileceği bu nedenle tutuklamanı ölçülü ve yerinde olduğu, olayla ilgili görgü tanıklarının tam olarak dinlenmediği, Boğaziçi Üniversitesi'nde benzeri olayların icra edilmesi, bu nedenle karşıt gruplarla olan husumet ve anlaşmazlık delillerin etkilenme ihtimali gereğince bu tanıklara ve mağdurlara baskı girişiminde bulunulabileceği ve delillerin etkilenme ihtimali gereğince bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının şüphelilerin yetersiz kalacağı anlaşıldığından”

ERDOĞAN ‘OKUMA HAKKI TANIMAYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Yaşananları isim vermeden eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunların eşgallerini, her şeylerini belirlemek suretiyle de bu terörist gençlere bu üniversitelerde okuma hakkını vermeyeceğiz. Eğer bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın bu öğrencilerle iltisaklı olduğunu belirlediğimiz anda onlarla ilgili de gereğini yaparız" yorumunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa demir yollarında grev başladı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Çağdaş Kaplan’a 15 yıla kadar hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...