03 Nisan 2018 07:21
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2018 13:56

Erdoğan ve Putin Akkuyu’daki nükleer felaketin temelini attı 

Akkuyu’da yargı süreci devam eden nükleer santralin temeli atıldı. Tören öncesi kentte protesto yasağı vardı. 

Paylaş

Ankara’ya gelen Vladimir Putin ile Erdoğan Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini attı. Tören öncesinde kentte olağanüstü güvenlik önelmeleri alındı. Valilik protestoları yasakladı. Nükler Karşıtı Platformun işse bölgeye gidişi yasaklandı. 

İnşaat alanında Ankara ile birlikte telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen eş zamanlı temel atma törenine, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Rusatom Energy International (REIN) Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Fatih Dönmez, Gülnar İlçe Belediyesi Başkanı Ahmet Günel, bölge milletvekilleri, Rus ve Türk yetkililer katıldı.

Burada konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Dönmez yargı süreci dahi tamamlanmadan temelleri atılan nükleer santral için kısa sürede izinlerin tamamlanmış olmasıyla övündü: “Bu tip büyük tesislerde inşaat süresi kadar inşaat öncesi hazırlıklar da zaman alıyor. Fakat biz yinede şanslıyız ve çok kısa süre içinde buraya ait her türlü izinler tamamlanmış oldu. Geçtiğimiz Cuma günü de ilk ünite için inşaat lisansı verildi. Sahayı gezdik. Hakikaten çok ciddi ilerlemeler var. Bu iş planlandığı gibi belki de planlandığından önce neticelenir. İnşallah 2023 yılında burada hep birlikte bu tesisin açılışına da tanıklık ederiz” dedi. Şu anda sahada 800 işçinin çalıştığını bunlarda 90’ının Türkiye vatandaşı olduğunu aktaran Dönemz, “Yine 100 iş makinesi çalışıyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile birlikte elektrik üretiminde yeni bir kaynağımız olacak. Devreye girmesiyle birlikte enerji kaynak çeşitliliğimiz çoğalacaktır. Biz nükleer enerjiyi su, rüzgar ve kömür gibi yerli kaynakların ithal kaynakların alternatifi olarak değerlendiriyoruz. Bu santral 4 ünitesiyle devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovat saatlik bir elektrik enerjisi üretecek. Bu da bugün itibarıyla İstanbul ilimizin tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 80’ine denk geliyor” dedi. 

Konuşmaların ardından katılımcılar, telekonferans yöntemiyle Ankara ile eş zamanlı olarak butona basıp temeli attı. 

AKKUYU’DA NÜKLEER SANTRALİN TEMEL ATMA TÖRENİ ÖNCESİ PROTESTO YASAĞI

Mersin Valiliği de temel atma töreni boyunca olası protestoların önüne geçmek için santralin inşa edileceği Büyükeceli Mahallesi'ne gidişleri yasakladı. Bölgeye gitmek isteyen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerinin gidişlerine izin verilmedi.

Tören için kentte güvenlik tedbirleri üst seviyelere çıkarıldı.

Mersin Valiliği, tören nedeniyle kentte bir gün boyunca her türlü eylem ve etkinliği yasakladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "İlimizden ve çevre illerden protesto amacıyla gelecek olan grupların Büyükeceli Mahallesi gidişleri/girişleri valilik makamının 02/04/2018 tarih ve 2018/1419 sayılı olurları ile 03/04/2018 günü saat 19.00'a kadar yasaklanmıştır" denildi.

NKP ÜYELERİNE ENGEL

Polis, sabah saatlerinde bölgeye gitmek isteyen Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyelerine izin vermedi. İlk olarak tutulan otobüsün şoförü tehdit edilerek aracın yola çıkışını engelledi. Bunun üzerine belediye otobüsüne binildi ancak bu otobüs de durduruldu. NKP üyeleri bu kez Akkuyu'ya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından NKP üyeleri tekrar belediye otobüsüne bindi. Otobüs tekrardan polis tarafından durdurulup yolculara GBT kontrolü yapıldı. Tabip Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Ful Uğurhan, "Seyahat özgürlüğümüz engelleniyor. Ama nükleere karşı mücadelemiz sürecek" dedi. NKP üyelerinin bekleyişi devam ediyor.

‘SİYASİ TERCİH’

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı açıklamada “Nükleer santraller ülkemiz için teknik bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir” dedi. Bu siyasi tercihin ülkemize getireceği felaketin açık olduğunu, santralin Ecemiş fay hattına yakın olduğuna dikkat çeken MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Santral projesi bilimsel olmayıp, hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde uygulanmak istenmektedir. Hazırlanan raporların teknik eksiklikleri ve yanlışlıkları var. Rusya ile yapılan uluslararası sözleşme ile yargı denetimi kısıtlanmıştır. Yeni Çernobiller, Fukuşimalar olmasın diye 40 yıldır mücadele ettik. Mersin’in nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasan Cemal'e 3 ay 22 gün ceza

SONRAKİ HABER

Antalya’da sosyal medya operasyonunda 6 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...