29 Mart 2018 06:34
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2018 09:03

Barış imzacısı akademisyen Hülya Dinçer hakkında zorla getirme kararı

Barış imzacısı olduğu için yargılanan akademisyen Hülya Dinçer hakkında zorla getirme kararı verildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metni imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyen Hülya Dinçer hakkında zorla getirme kararı verildi. Duruşma 16 Ekim’e ertelendi. 

Bölgedeki sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerinin ve çatışmalı sürecin sona ermesi için 1123 akademisyen “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzalayarak kamuoyuyla paylaşmıştı. Geçtiğimiz yıl, 150’yi aşkın imzacı akademisyen hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla ayrı ayrı davalar açılmıştı. Metni imzaladığı için Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen araştırma görevlisi Hülya Dinçer hakkında açılan davanın ilk duruşması dün, Çağlayan’daki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dinçer’in avukatı Hasan Fehmi Demir mahkemeye, müvekkilinin yurtdışında doktora sonrası eğitim yaptığına dair belgeleri sundu. Avukat Demir, Dinçer’in 15 Eylül’de Türkiye’ye döneceğini söyleyerek bir sonraki celse hazır edileceğini beyan etti. 

‘PARİS’TE OLSA KÖYÜMDEN RAHAT GELİNİYOR’

Duruşma savcısı Can Tümer Keriş, CMK 199. maddesi gereğince Dinçer hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savcı Keriş ayrıca 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürmekte olan yargılamanın zabıtlarının istenmesi talebinde bulundu. Mahkeme, savcı Keriş’in yakalama talebine ilişkin ara karar oluşturmadan önce ara verdi. Verilen ararın ardından kararını açıklayan mahkeme, Dinçer hakkında zorla getirme kararı çıkardı. Duruşmayı 16 Ekim’e erteleyen mahkeme, önümüzdeki celse hazır edilmediği taktirde Dinçer hakkında yakalama kararı çıkartılacağını söyledi. Mahkeme başkanı Erdoğan Şimşek ara kararın ardından, “Paris de olsa, köyümden daha rahat geliyorsun. Atla gel 2 saat” yorumunu ekledi.

 

MAHKEME HEYETİ AKADEMİSYENE ‘SEN’ DİYE HİTAP ETTİ, ‘MAHKEME İLE PAZARLIK YAPAMAZSIN’ DEDİ

Açılan dava kapsamında yargılanan 2 Boğaziçi Üniversiteli akademisyen ilk kez hakim karşısına çıktı. Çağlayan’daki İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ard arda görülen iki davanın duruşmasında yargılanan akademisyenler ile avukatları hazır bulundu. 

‘TALEPLERİMİZ ŞOV DEĞİL HUKUKA UYGUN’

Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyen Yrd. Doç. Volkan Çidam, suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraat talep etti. Çidam, beraat talebi kabul edilmediği taktirde savunması için mahkemeden süre talep ettiğini beyan etti. Mahkeme başkanı Hulusi Pur, “Böyle bir uygulama, usul yok. Mahkeme ile pazarlık yapamazsın” diye konuştu. 

Bunun üzerine Çidam’ın avukatı Meriç Eyüboğlu söz alarak, “Müvekkilim ile ‘sen’ diye konuşamazsınız, ‘siz’ diye hitap edin” dedi. Mahkeme başkanı Pur ise, “Bura şov yeri değil. Mahkeme heyetinin üslûbuna ilişkin itirazlarınız varsa daha sonra sunarsınız” karşılığını verdi. 

Mahkeme başkanı Pur daha sonra üslûbunu düzelterek Çidam’a “siz” diye hitap etti. Avukat Eyüboğlu, ortada suç olmadığı için de derhal beraat talep ettiklerini ve derhal beraat talebinin hukuka uygun olduğunu anlattı. Derhal beraat talebi için delillerin toplanmış olması koşulunun yeterli olduğunu kaydeden Eyüboğlu, “Bu yargılamadaki tek delil imza metni. Dolayısıyla toplanacak başka delil yok. Bu nedenle talebimiz hukuka uygun. Talebimiz ne şov ne de hukuka aykırı. TMK 7/2’den dava açılmış durumda. Ancak TMK 7/2’nin işaret ettiği şiddet ve şiddete teşvik söz konusu metinde yoktur. Suçun unsuru oluşmamıştır. Metnin içeriği barış talebidir. Çözüm önerisi diyalogtur. Bunu beğeniriz beğenmeyiz. Ancak müvekkilimin ifade ve eleştiri hakkı vardır bu da ifade özgürlüğünün gereğidir. Bu nedenle derhal beraat talebimiz vardır” dedi. Meriç mahkemeden, derhal beraat talebinin kabul edilmemesi durumunda 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyası ile mevcut dosyanın birleştirilmesini talep etti. Duruşma savcısı, birleştirme kararını mahkemenin takdirine bırakarak derhal beraat talebinin reddini istedi. 

Ara kararını açıklayan mahkeme, dosya kapsamı ve mevcut delil durumunu dikkate alarak derhal beraat talebininin reddine karar verdi. Birleştirme talebini de reddeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 12 Haziran’a erteledi. 

GELMEZSE YAKALAMA İHTARI

Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyen N.İ.’nin yargılamasına geçildi. N.İ., suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraat talep etti. N.İ.’nin de avukatlığını üstlenen Meriç Eyüboğlu, derhal beraat ve birleştirme taleplerini yineledi. Mahkeme her iki talebi de reddetti. Savunmaların hazırlanması için bir sonraki duruşmayı 12 Haziran’a erteleyen mahkeme başkanı Pur, “Sanığın duruşmaya gelmediği taktirde hakkında yakalama kararı çıkarılacağının, duruşmaya geldiği takdirde savunma yapmaması halinde susma hakkını kullanmış sayılacağının sanığa ihtarına” diye ara karar oluşturdu.

 

ÖNCEKİ HABER

2017 yılı ekonomik büyüme rakamı yüzde 7.4 olarak açıklandı

SONRAKİ HABER

Galatasaray-Trabzonspor maçını hakem Fırat Aydınus yönetecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...