20 Mart 2018 07:12

‘Dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe'ye beton döküldü’

Göbeklitepe'de kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, dünyanın ilk tapınağına beton döküldüğünü açıkladı.

Paylaş

Dünyanın en eski tapınağı olan ve kültür sanat alanında en önemli yapılar arasında gösterilen Göbeklitepe’ye beton döküldüğü bildirildi

Urfa’daki 11 bin yıllık sit alanı Göbekli Tepe’de önemli değişikliklere yol açan kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, tarihi alana beton döküldüğünü Instagram hesabından açıkladı. Klaus Schmidt, geçen yıllarda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Çiğdem Köksal Schmidt "Benden başka kimsenin canı acımıyor mu?" diyerek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Burası Göbeklitepe. Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen F yapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar” diye yazdı.

Schmidt açıklamasının devamında ise şu ifadeleri paylaştı:

“Orada da 15 cm derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var. 2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden, başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar. Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?”

Köksal Instagram hesabından fotoğraflar paylaşarak şu açıklamayı yaptı:

Göbeklitepe
 

 

ÖNCEKİ HABER

Milli takımda Emre Mor'un yerine Alper Potuk kadroya alındı

SONRAKİ HABER

İran sınırında donmuş iki ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...