Murat Sabuncu: Korkusuzca gazetecilik yapmaya devam edeceğiz

Cumhuriyet davasında 495 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Genel Yayın Yönetmeni 5 Dakikada’ya konuştu.

15 Mart 2018 07:40
Paylaş

Cumhuriyet gazetesi davasında 495 gün tutuklu kalan Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu 5 Dakikada’ya konuk oldu. Tahliyesinin ardından Fatih Polat’ın sorularını yanıtlayan Sabuncu, gazetecilerin dayanışması sonucu tahliye olduklarını söyledi, gazeteciliği korkusuzca yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

‘BİZ DIŞARIDAYIZ DİYE HUKUK MÜCADELESİ BİTMEDİ’

İçeride oldukları süre boyunca dışarıda sürdürülen kampanya ve dayanışma eylemleri için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Sabuncu, “Eğer biz bugün dışarıdaysak ve şu anda sizle karşı karşıya oturuyorsak, mesleki dayanışmanın bir sonucu olarak buradayız. Biz cezaevindeyken her gün meslektaşlarımızın hem Türkiye’de hem dünyada, özellikle Evrensel’e de burada çok teşekkür etmek istiyorum, onların dayanışma sesleriyle, bizim için mücadelesiyle dışarıya geldik. İlk çıktığım gün de söylemiştim; biz dışarıdayız diye hukuk mücadelesi bitmedi. İçeride hala gazeteciler, milletvekilleri, hak savunucuları var. Ama sizlerin dayanışması bize şunu gösterdi ki, meslektaşlar, avukatlar, demokratlar bir araya geldiği zaman bu dayanışma insanları hapisten dışarı çıkarabiliyor. Bu da aslında ülke için umut veriyor” dedi.

‘İÇERİDEKİ ARKADAŞLARIMIZI ÇIKARACAK BİR ÇALIŞMA YÜRÜTMELİYİZ’

Cezaevinden çıkar çıkmaz neden işe koyulduğunu da anlatan Murat Sabuncu, “Ben hemen işe başladım çünkü bu umudu büyütecek, içerideki arkadaşlarımızı dışarı çıkaracak bir çalışma yapmak gerekiyordu. O yüzde o motivasyonla buraya geldim ve gazetecilik yapmaya, hukuku herkes için istemeye, demokrasi için çaba sarf etmeye devam etmek motivasyonuyla buradayım. İnşallah Türkiye’nin dönüşen sürecinde bizim de Cumhuriyet olarak katkısı olacak bir çalışma yapacağız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘GAZETECİLİK GÜCÜN SESİ OLMAK DEĞİLDİR’

İlerleyen süreçteki planlarına ilişkin de konuşan Sabuncu, geçmişte olduğu gibi demokrasi ve hak mücadelesinin bir parçası olarak korkusuzca gazetecilik yapmaya devam edeceklerini ifade etti:
“Türkiye’de 100 yıllık marka çok az. Cumhuriyetin 100. yılına da çok az bir süre kaldı. Cumhuriyet’le yaşıt bir gazete... Tarihi boyunca zaten mücadele vermiş bir gazete. İlhan Selçuk’ların, Uğur Mumcu’ların, Kışlalı’ların verdiği mücadele... Bütün bu süreçlerde Cumhuriyet gazetesi her zaman demokrasi dışı güçlere karşı dik durmuş bir gazetedir. Ben bu sürecin bir halkasıyım. Bundan sonra hedeflerimiz arasında gazetecilik yapmak var. Biz gazeteciyiz. Gazeteciliğin önüne arkasına bazı sıfatlar getiriyorlar. Gazetecilik başlı başına sorma ve sorgulama üzerine meslektir. Gazetecilik gücün sözcülüğünü yapmak değildir. Cumhuriyet kadrosuyla yine korkusuzca haber ve habercilik yapmaya devam edeceğiz. İnternette, basılı gazetede bazı ataklarla ilgili düşüncelerimiz var ama bunlar tali kalıyor. Esas olarak Türkiye’de demokrasi ve hak mücadelesine devam etmek kafamızdaki.”

GENÇ GAZETECİLERE MESAJ: SORAN, SORGULAYAN GAZETECİLERE İHTİYAÇ VAR

Mesleğe atılacak genç gazetecilere de veren Sabuncu, gazetecilik mesleğinin önceliklerine ilişkin de şunları söyledi:
“Ben buna aşk derim. Yani gazetecilik aşk mesleğidir. Ben aşkla tarif ediyorum bunu. Aşk zordur, aşık olmak zordur. İnsanın karnında kelebekler uçuşur. Gazetecilik de böyle bir şeydir. Aşkın acısı da dikeni de vardır. Bu dikene katlanmaya hazır olmak lazım. O yüzden ben, gençlere şunu söylüyorum: Mutlaka gazetecilik yapın. Türkiye ve dünyada gücün karşısında soran, sorgulayan gençliğe ihtiyaç var. Türkiye mesleğine aşık insanlarla, barış ve demokrasiye aşık insanlarla farklı bir yere doğru gidecektir.” (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ajan Segei Skripal'in zehirlenmesi BM gündemine geldi

SONRAKİ HABER

Antrepoda raflar işçilerin üzerine devrildi: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...