08 Mart 2018 16:31

AKP, CHP ve İYİ Parti liderlerinden 8 Mart mesajları

Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener, 8 Mart etkinlikleri kapsamında konuşmalar yaptı.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü siyasilerin de gündemindeydi. Cumhurbaşkanlığı Sarayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, yasal mevzuatların sürekli güncellenmesi ve İslam dininin güncellenmesi ile sorunun çözüleceğini savundu. Efes'te ülkenin dört bir yanından kadın muhtarlarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların hak, hukuk ve adalet istediğini belirtti ve "Coplarla, tekmelerle, biber gazlarıyla kadınları susturamazsınız" dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Emine Erdoğan’a seslenerek “Hanımefendiden istirhamımız eşleri beyefendiye ‘biraz da evde oturmasını’ söylemesidir” dedi.

ERDOĞAN: TEK EKSİK YASALARIN GÜNCELLENMESİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bu yılki 8 Mart konuşmasında da kadınların şiddetten istihdama, yaşadıkları tüm sorun ve taleplerini annelik üzerinden değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenlenen “Dünya Kadınlar Günü” etkinliğinde konuşan Erdoğan, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi sürdürdüklerini, yasal eksikliklerin giderildiğini savunarak yine de tüm yasal mevzuatların sürekli güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili yapılan tüm bilimsel çalışmalar tersini söylese de Erdoğan, iktidarlarının en büyük başarılarından birinin kadın istihdamını artırmak olduğunu savundu. 

Kadınlığı anneliğe indirgeyen bakışını bu yılki 8 Mart konuşmasında da koruyan Erdoğan, bu bakış nedeniyle kendisini eleştirenlere de sert sözlerle yanıt vermeyi sürdürdü. 

Konuşmasında medyaya da yüklenen Erdoğon, “Kanalizasyona dönüşmüş olan medyanın şerrinden bizi koruyacak olan kadınlar ve annelerdir” dedi.

İSLAM GÜNCELLENMELİ

Diyanet ve ilahiyat fakültelerinde görev yapan bazı akademisyenlerin de kadınları aşağılayan, gördükleri şiddeti meşrulaştıran pek çok fetva ve açıklaması olduğu halde konuşmasında sadece "kendilerine din hocası, din alimi diyenlerin" sözlerine atıf yapan Cumhurbaşkanı, İslam’ın güncellenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Din adamı olarak ortaya çıkıp da kadınla ilgili çok farklı açıklamalarda bulunup dinimizde kesinlikle yeri olmayan bazı içtihatta bulunan kişiler ortaya çıkıyor. Bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar ya da çok farklı bir dünyada yaşıyorlar. Çünkü İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam'ın hükümlerinin güncellenmesi var. Siz İslam'ı 14 asır öncesi hükümleri ile bugün uygulayamazsınız.”

KADINLARI COPLA SUSTURAMAZSINIZ

Efes’te, Türkiye'nin dört bir yanından kadın muhtarlarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu da 2019 seçimlerinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “2019 benim için ne kadar önemliyse kadınlar için de o kadar önemlidir” dedi. 

Türkiye’de demokrasinin işgal altında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Coplarla, tekmelerle, biber gazlarıyla kadınları susturamazsınız. Kadınlar hak, hukuk, adalet istiyorlar. Bozulan eğitim sisteminin düzelmesini istiyorlar. Ama kadınlara yapılan muameleye bakın. Coplarla, tekmelerle, biber gazlarıyla kadınları susturamazsınız” diyerek, kadınların demokrasi devrimi yapmak zorunda oldukları mesajını verdi.

'ERDOĞAN, SORUNA SADECE KENDİ GÜCÜNE HİZMET EDECEK YERDEN BAKIYOR'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise kitle örgütlerine seslendiği 8 Mart mektubunu okudu. Türkiye’de kadına ve çocuğa yönelik şiddetin giderek derinleştiğini vurgulayan Akşaner, "Sizler de çok iyi bilmektesiniz ki, bugün ülkemizde kontrol dışı, denetlenemez, empati yoksunu bir Cumhurbaşkanı vardır. O Cumhurbaşkanı, çocuklarımızın eğitim durumundan, bir kısmının uğradığı tacize, kadınlarımızın yaşadığı şiddet ve cinayetlerden, çalışma koşullarına kadar her duruma, sadece ve sadece kendi gücüne hizmet edecek bir çerçeveden bakmaktadır” dedi.

Bugün Erdoğan’ı kontrol edecek tek bir yer kaldığını, onun da Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan olduğunu savunan Akşener, Emine Erdoğan’a şu cümlelerle seslendi: “Hanımefendiden istirhamımız eşleri beyefendiye ‘biraz da evde oturmasını’ söylemesidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mega koloni

SONRAKİ HABER

Bitkilerin evrimi ve sudan karaya geçiş -1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...