Binlerce kadın 16. Feminist Gece Yürüyüşü'nde buluştu

İstanbul’da binlerce kadın, yağmur ve soğuk havaya rağmen 16. Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

08 Mart 2018 16:08
Paylaş

İstanbul’da binlerce kadın yağmur ve soğuk havaya aldırmadan "Hayatımız, isyanımız, mücadelemiz: Feminizm" diyerek 16. Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

İstiklal caddesindeki Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar, "Barış için ısrar ediyoruz", "Kadın cinayetlerine hayır", "Alışın LGBTİ+lar var", "Emek hırsızı erkek", "Kadınlar yoksullaşırken diyanet zenginleşiyor", "Cinsiyet ayrımına son", "İnsanca yaşamak istiyorum" dövizleri taşıdı.

Erbaneler, davullar ve düdüklerle yürüyüşe başlayan kadınlar sık sık “Kadınlar savaş istemiyor’’, ‘’Yaşasın kadın dayanışması", " Kadına uzanan eller kırılsın", "Hişt hişt sakin o erkekliğine hakim ol", "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Kadınlar artık susmayacaklar" sloganları attı. Yürüyüşe HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Yürüyüş Tünel Meydanı’nda sona erdi.

'BASKI VARSA DİRENİŞ BAKİDİR'

16. Feminist Gece Yürüyüşü (Fotoğraf: EVRENSEL)

Burada yapılan basın açıklaması 3 ayrı dilde okundu. Açıklamayı okuyan İrem Gerkuş, kadın mücadelesinin yüzyılları aştığını söyleyerek "Baskı varsa direniş bakidir. Adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler. Hayatlarına sahip çıktılar. Bugün binlerce kadın burada. Milyonlarca kadını ise duyuyor, görüyoruz" dedi. Kadın düşmanlığının, ırkçılığın çırpınışlarını gördüklerini söyleyen Gerkuş, ‘’Her gün emeğimizi, cinselliğimizi, bedenimizi sömürmenin yollarını, bize tüm dünyanın bakım emeğini yıkarak, doğurganlığımızı kontrol altına almaya çalışarak, bizi maddi ve manevi eşitsiz koşullara mahkum ederek, şiddete maruz bırakarak, çocukları taciz ederek, sınırları kendi çizip yani ne zaman meşru olduğunu kendi belirleyerek, iktidarını kuramadığında silaha davranarak arayan bir düzen var’’ diye konuştu. Gerkuş, düzene seslenmek için değil, düzene karşı yol önermek için toplandıklarını anımsatarak şu ifadeleri kullandı: Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizm ile direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz. Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık. Kurmanın dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz. Yaşasın feminizm. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sağlık Sen’in 8 Mart notu tepki çekti

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: Afrin harekatı mayısa kadar biter sırada Irak var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa