07 Mart 2018 00:20

Yaşar Kemal romanlarında kadınlar umudu ve emeği anlatır

Mersin'den Berfin Keskin Evrensel'e gönderdiği mektupta Yaşar Kemal'in romanındaki kadınları yazdı.

Paylaş

Berfin KESKİN
Mersin

“Bizim kadınlarımız bütün kötü durumlarına karşın daha başkaldırıcı.”

Yaşar Kemal, yapıtlarının önemli öğesi olan kadınları işte böyle dile getiriyor Sennur Sezer ile gerçekleştirdiği röportajında.

Aşkı, acıyı, emeği, direnci kadın karakterleri ile odağa işlediği birçok romanına rastlayabiliriz Yaşar Kemal’in. Anadolu coğrafyasında geçen savaşlarda, en keskin biçimde kadınların etkilendiğini okuruz eserlerinde. Erkek egemen kültür de, toplumsal cinsiyet sorunlarını tabii olarak kadınlar üzerinden ifade etmiştir. 

“Her şeye rağmen kadınlar Anadolu’da erkeklere bakarak daha özgürmüş gibime geliyor. Bu özgürlüğünden dolayı da başkaldıran insanı temel olarak aldım” diyen usta yazarın bu sözlerine bir eserinden örnek verebiliriz. ‘Binboğalar Efsanesi’nde yıllarca köylüye zulmeden Sabit Ağa’yı kadınlar taşlayarak öldürür.

Yaşar Kemal’in eserlerinde yaşlı kadınlar ayrı bir motif olarak ele alınır. İnatçı, dürüst, bilge kişilikleriyle öne çıkarlar. Bu kadınlara örnek olarak ise ‘İnce Memed’de Hürü Ana, Kamer Ana ve Anacık Sultan’ı, ‘Dağın Öte Yüzü’ üçlemesinde Meryemce, ‘Bir Ada Hikayesi’ dörtlemesinde ise Melek Hatun ve Lena Ana ‘güçlü’ yaşlı kadın motiflerine örnek olacaktır. Hürü Ana’nın sıcaklığı, dostluğu, korku tanımazlığına, Meryemce’nin ise yenilmez inadı, gücü ve direncine bu romanlarda tanık oluruz. Yaşar Kemal, eserlerinde tüm bunların yanında kadınlara ilişkin çok çeşitli sorunları da işlemiştir. Müthiş edebiyat birikimi, bilgisi ve sosyalist dünya görüşü ile birlikte Yaşar Kemal romanlarında aynı zamanda geleceğe de ışık tutmuş bir halk “ozanıdır”.

Anadolu; toplumsal hareketlerin, isyanın, acının yüzyıllardır devam ettiği topraklar olmasına rağmen romanlarımız açısından tüm bunların ‘kadın yüzü’nün anlatımı konusunda iyi bir yerde durduğunu söylemek mümkün değil. Yaşar Kemal ise bu durumu tersine çevirerek kadın gerçeğini gözler önüne sermiştir. Eserlerinde kadın imgesi, umudu, emeği simgelemiştir.

ÖNCEKİ HABER

Liselerde hangi bayrak dalgalanmalı?

SONRAKİ HABER

Enerjimizi Demirci yokuşlarında harcamamak için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...