04 Mart 2018 10:01

Finlandiyalılar Iraklı ailenin gönderilmemesi için sokakta

Finlandiya’nın bir kasabasında yaşayan 7 çocuklu Iraklı bir ailenin sınır dışı edilmek istenmesi komşularını ve kasabayı ayağa kaldırdı. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin 87 kilometre doğusundaki Lovisa beldesinde halk, hükümetin sığınmacı politikasını protesto etmek için sokağa çıktı.

Küçük bir yerleşim birimi olan Lovisa’da 300 kişinin sokaklara çıkmasının nedeni Göçmen Dairesi’nin (Migri) Iraklı 7 çocuklu bir aileyi sınır dışı etme kararı alması. Migri’nin kararına tepki gösteren Iraklı ailenin komşuları, kararın durdurulması için avukat temin ederek mahkemeye başvurulmasını sağladı.

MAHKEME KARARI DURDURDU

Cuma günü başvuruyu ele alan Bölge İdare Mahkemesi, Migri’nin sınır dışı etme kararını iki hafta süreyle durdurdu. Bu süre zarfında aileden Irak’ta yaşamlarının tehlikede olduğunu gösteren kanıt getirmesini istedi. 

Mahkemenin kararını olumlu ama yetersiz bulan Lovisalılar, sınır dışı etme kararının tamamen kaldırılması ve aileye ülkede kalma izni verilmesi için bir gösteri gerçekleştirdi. 

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin sorularını yanıtlayan Lovisalılar, hükümetin uygulamaya koyduğu yeni sığınmacı politikasından hoşnut olmadıklarını ve 7 çocuklu bir ailenin Irak’a geri gönderilmek istenmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu söylediler.

Gösteriye bazı papaz ve sanatçıların yanı sıra Yeşiller Partisi Milletvekili Ville Niinistö, Sol Birlik Milletvekili ve Başkanı Li Andersson ve İsveç Halk Partisi Milletvekili Mikaela Nylander de katılarak aileye destek verdi. 

HEPİMİZ LOVİSALIYIZ DİYEBİLMELİ

Gösteride konuşmalar yapan milletvekilleri, daha önce sertleştirilen sığınmacı politikasının yeniden ele alıp tartışması gerektiğini söylediler. Niinistö, kilise ve il idare temsilcilerinin büyük bir cesaret göstererek sınır dışı edilme kararını durdurduklarını belirttikten sonra ”Bu son haftada olanlardan sonra tüm Finlandiyalılar hepimiz Lovisalıyız diyebilmeli” dedi.

Irak ve Afganistan’dan gelen sığınmacılar hakkında verilen sınır dışı etme kararlarının iptal edilmesi gerektiğini belirten Niinistö, sığınmacı politikasının kapsamlı bir biçimde yeniden değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

‘HALKIN BU TUTUMUNDAN ONUR DUYUYORUM’

Karar vericilerin çoğunlukla insanlık dışı ve bürokratik anlayışın arkasına sığındıklarını söyleyen Sol Birlik Milletvekili Li Andersson, sığınmacı politikasında ortaya çıkan aksaklıkların gerçek sorumlularının Hükümet ve Göçmen Dairesi olduğunu belirtti. 

Halkın Iraklı aileye sahip çıkmasını ve sığınmacı politikasını kınamasını oldukça sevindirici bulduğunu söyleyen Belediye Yönetim Kurulu Başkanı Otto Andersson da, Lovisalıların geçen hafta yaptıklarından onur duyduğunu ifade etti. 

‘MÜLTECİ POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Göçmen Dairesi’nin Finlandiya vatandaşlarına Irak ve Afganistan’a gitmemelerini salık verirken bu ülkelerden gelen sığınmacıları sınır dışı etmesi tartışma, tepki ve protestolara yol açıyor. 

Bu yılın başlarında, iltica talebi reddedilen Ali adındaki bir mültecinin Irak’a gönderildikten 3 hafta sonra sonra sokak ortasında kurşunlanarak öldürülmesi tepkilere yol açmış ve insan hakları örgüttleri hükümetten sığınmacı politikasını yeniden gözden geçirmesini istemişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Tunca taştı, Sarayiçi su altında kaldı

SONRAKİ HABER

Irak ve IKBY arasında 2018 bütçesi gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...