03 Mart 2018 15:50

Gıda-İş ve Cam Keramik-İş, şeker işçilerini ziyaret etti

DİSK Gıda-İş ve Cam Keramik-İş başkanları ve yönetim kurulu üyeleri fabrika önüne çadır kuran Alpullu Şeker Fabrikası işçilerini ziyaret etti.

Paylaş

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve yönetim kurulu üyeleri ile DİSK/Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ve yönetim kurulu üyeleri, fabrika önüne çadır kuran Alpullu Şeker Fabrikası işçilerini ziyaret etti.

Cumartesi günü sabah saatlerinde Alpullu’ya giden DİSK’li sendikacılar, şeker işçilerinin çadırı kurmasına da yardım ettiler. DİSK’li sendikacıları Alpullu’da, Şeker-İş Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık karşıladı. Saltık, destekleri için Seyit Aslan ve Erol Sarıtaş’a teşekkür ederek, şeker fabrikalarının satışına karşı büyük bir tepki oluştuğunu anlattı. Özellikle üretici köylülerin tepkisinin çok olduğunu, nakliyecisinden işçisine kadar, satışa karşı çıkıldığını, belirterek hükümetin bu tepkileri görmesi ve satıştan vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

'ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI TEK VÜCUT OLMALIYIZ'

Ziyaret için çadırda bulunan CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Özgür Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, CHP ve EMEP’lilerle birlikte şeker işçilerine bir konuşma yapan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, siyasi parti ve sendika ayrımı yapmadan birlikte mücadele edeceklerini ve fabrikaların satışına izin vermeyeceklerini söyledi. 

Aslan şöyle devam etti, “Türkiye Şeker Fabrikaları tarihi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine aşağı yukarı eşittir. Bu nedenle bu fabrikalar, aynı zamanda cumhuriyet demektir. AKP, devlet ayakkabı mı üretecek, et mi satacak, basma üretecek dedi. Ama dünyanın gelişmiş ülkelerine bir bakın. Hepsi, işçinin emekçinin hakkını korumak ve ülke ekonomisini geliştirmek için, kamuya yatırım yapmışlardır. Çünkü özel sektörün üretime yatırım yapmaktaki amacı kazanabildiği kadar para kazanmaktır. Onlar kamu yararını, işçi ve emekçi yararını gözetmezler. Bugün de yapılan budur. Şeker fabrikaları niçin kapatılıyor? Çünkü uluslararası şeker tekelleri, başta Cargill olmak üzere, şeker pazarını ele geçirebilmek için şeker fabrikalarının kapatılması için hükümete talimat veriyorlar. Bunu asla kabul edemeyiz, bunu asla içimize sindiremeyiz, buna asla evet diyemeyiz, bu nedenle şeker fabrikalarının kapatılmasını istemiyoruz ve Türkiye’nin her tarafında bugün on binlerce, yüzbinlerce insan bu tepkisini ortaya koyuyor. Ben inanıyorum ki bu tepkiler çığ gibi büyüyerek, şeker fabrikalarının kapatılmasını önleyecek. İşçi sendikaları, kamu sendikaları, barolar, tabipler birliği, meslek odaları, emekten yana siyasi partiler, bizim şimdi, bu şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı, sen bu partidensin ben bu partidenim, sen şu sendikadansın ben bu sendikadanım demeden özelleştirmeye karşı tek vücut olmamız, birleşmemiz, satışı durdurmamız lazım. Bunu durdurmanın başka yolu yoktur.

'YANLIŞTAN VAZGEÇİN FABRİKALARIN SATIŞINI DURDURUN'

16 yıllık AKP hükümeti döneminde artık saman da ithal eder hale geldik. Yani üretici köylülerin hayvancılık, besicilik, çiftçilik gibi tarım işleri, sürdürülemeyecek hale getirildi, tarım çökertildi. İstiyorlar ki biz her alanda dışarıya bağımlı kalalım. Biz dışarıya bağımlı kaldığımız sürece, ülkemizin gelişmesi, Türkiye’nin demokratikleşmesi, işçi ve emekçilerin haklarını ve özgürlüklerini kazanması mümkün değildir. Bakın, bu ülkede inşaat tekellerine yaptırılan köprülere, tünellere, geçen araç sayısı yetersiz kaldığı için, aradaki farkı kapatmak için, milyarlarca lira para veriliyor, o şirketler besleniyor. O paralar bizim ödediğimiz vergilerdir, bizim cebimizden alınan paralardır. Ama bu hükümet Sümerbank’ı, TEKEL’i, Et ve Balık Kurumu’nu, şimdi de şeker fabrikalarını, 'zarar ediyorlar' diyerek, uluslararası tekellere satmak istiyor. Bunların amacı bu yabancı tekellere ve ülkedeki işbirlikçilerine hizmet etmektir. Bunların işçiyi, emekçiyi, üretici köylüyü, ülkenin çıkarlarını falan düşündüğü yoktur. Şeker fabrikalarının satışı da bu anlayışın, bu niyetin sonucudur. Buradan bir kez daha diyoruz ki, bu yol yanlış bir yoldur, bu yol doğru bir yol değildir. Gelin bu yoldan vazgeçin, satışı durdurun.” (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İşçi bu şartlarda çalıştırılırsa iş cinayetleri kaçınılmaz'

SONRAKİ HABER

Şubat ayı içinde 47 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa