03 Mart 2018 06:26

Müslüm Gürses ölümünün 5. yılında anılıyor

'Baba' lakabıyla anılan Müslüm Gürses, ölümünün 5. yılında birbirinden değerli eserleriyle milyonların kalbinde yaşamaya devam ediyor...

Paylaş

Müziğin sevilen ismi Müslüm Gürses ölümünün 5. yılında anılmaya devam ediyor. Hayranlarının 'Baba' lakabıyla seslendiği Gürses'in hayatı filmlere de konu olmuştu.

Sevenleri, ölümünün 5. yılında Müslüm Gürses'i sosyal medyada "#MüslümGürses" etiketiyle paylaşımlarda bulunarak andı. 

MÜSLÜM GÜRSES'İN HAYATINI KONU ALAN FİLM

Müslüm Gürses’in hayatı Ayla filminin yapımcılığını üstlenen Mustafa Uslu tarafından beyazperdeye aktarılıyor. Ortak yapımcılığını Nuri Yıldırım’ın üstlendiği, senaryosunu Hakan Günday ve Gürhan Özçiftçi’nin yazıp görüntü yönetmenliğini Martin Ludmill Szecsanov’un yaptığı ‘MÜSLÜM’ün yönetmen koltuğunda KETCHE (Hakan Kırvavaç) oturuyor.

MÜSLÜM GÜRSES ANİMASYONU

Koff Animasyon, Zeki Müren’in hayatını işleyen kısa filminden sonra kısa film serisine Müslüm Gürses’le devam etti.

MÜSLÜM GÜRSES'İN BİLİNEN BAZI PARÇALARI

MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

Asıl adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Gürses, 7 Mayıs 1953 tarihinde Urfa'nın Halfeti ilçesinde dünyaya geldi. Babası Mehmet Akbaş'ın bağlama çalması ve türkü söylemesi kendisini müziğe iten faktörlerden biridir. Ailesinin ekonomik nedenlerinden dolayı Urfa'dan Adana'ya taşınmak zorunda kalan Müslüm Gürses, Adana'da küçük yaşlarda çay bahçelerinde şarkı söyleyerek para kazanmaya çalıştı. Ayrı olarak halk evlerinde çalıştı, terzi çıraklığı ve kunduracılık gibi meslekler öğrendi.

İlkokulda okurken, çalıştığı çay bahçesinde düzenlenen şarkı yarışmasında birinci oldu ve sesiyle küçük yaşlarda dikkat çekmeye başladı.

1967 yılında TRT Adana Çukurova Radyosu'nda her hafta Cumartesi günleri canlı yayında türküler söyleyerek adını duyurmaya başladı ve soyadını Gürses olarak kullandı.

1968'de ilk 45'liklerini çıkarmaya başlayan Müslüm Gürses, Emmioğlu/Ovada Taşa Basma plağıyla adını duyurdu. Yavaş yavaş tanınmaya başlayan Müslüm Gürses, İstanbul'a geldi ve 2 adet 45'lik plak çıkadı.

1969'da yine İstanbul'da çıkış parçası Sevda Yüklü Kervanlar'ı içeren 45'lik plağı çıktı. Çıkardığı bu plak tam 300 bin adet satıldı ve rekor kırdı.

Müslüm Gürses, toplamda 34 plak çıkararak şöhret oldu.

1990'lı yıllarda arabesk parçalarıyla birçok kitlenin dikkatini çekti ve arabesk şarkıların kralı haline gelen Müslüm Gürses'i dinleyici kitlesi "Müslüm Baba" olarak tanıdı ve tüm Türkiye'de Müslüm Gürses artık "Müslüm Baba" olarak anılmaya başlandı.

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012'de olduğu by-pass ameliyatının ardından akciğer ve kalp yetmezliği sebebiyle kaldırıldığ yoğun bakım ünitesinde yaklaşık 4 ay boyunca mücadele verdi fakat 3 Mart 2013'te yoğun bakımda hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, ABD Menbic konsunda teklifte bulunduğunu söyledi

SONRAKİ HABER

MİT, 10 Ekim Katliamı'ndan 2 ay önce Emniyet’i uyarmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...