28 Şubat 2018 03:01

Kanser ilaçlarının bedeli, bir ev fiyatıyla eş

İstanbul'dan bir sağlık emekçisi, kanserde teşhis ve tedavi sürecini Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Sağlık emekçisi
İstanbul

Kronik hastalıklar arasında kabul edilen kanser, sık görülmesi, yüksek oranda ölümlere yol açması, çevresel kanser yapıcı etkilerin artması gibi nedenlerle çağımızın önemli sağlık sorunlarından birisi olarak görülmektedir.

Şansınız varsa metastaz olmadan tespit edip ameliyat olma şansını yakalayabilirsiniz. Benlerde  renk ve görüntü değişiminden; memede çekilme olması, portakal görünümü veya menopoz sonrası gelen beklenmeyen adet kanaması ya da kesilmeyen ishal veya kabızlık durumları gibi bir çok uyarıcı belirtileri vardır. Bu belirtileri ciddiye alıp doktora başvurduğunuzda doktorunuzun teşhis koyması için birkaç ileri tetkik uygulaması gerekir. Önleyici sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkemizde maalesef sağlık hizmeti hasta olduktan sonra iyileştirme üzerinedir. Kansere neden olacağı uyarısı yapıldığı halde yaşam alanlarımızın orta yerine yerleştirilen verici istasyonları, kablosuz İnternet, cep telefonları, PVC pencereler, 200 derece üzerinde pişirilerek tehlike saçan palm yağı ile üretilen çikolatalar gibi eğitim ve bilgilendirme ile önüne geçilebilecek sağlıksız yaşam koşullarını ortadan kaldırmak yerine hastalandıktan sonra milyonlarca masrafı olan tetkikler ve tedaviler süreciyle baş başa bırakılıyoruz. 

Hekimin tedaviye başlayabilmesinin önüne kanıt esaslı sağlık sistemi uygulamaları konulduğu için dünyada en çok radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanan ülkeler sıralamasında ilk sıralardayız. Bu yüzden kanser olduğunuzu düşündüren belirtileri verdiğiniz zaman hekiminiz tek bir tetkikle teşhis koyamamaktır. Örneğin bitmeyen öksürüğünüz ve kanlı balgamınız varsa akla ilk gelen şey akciğer kanseridir ama önce bir akciğer filmi ile görüntülenme yapılır. Burada müspet bir belirti varsa, akciğer tomografisi çektirmeniz istenir. O da şüpheli bir durumu destekliyorsa bronkoskopi yaptırmanız gerekir. İşlem sırasında akciğerden alınan parça patolojiye  gönderilir ve sonucu  ile hastalığın tipi belirlenir. Tabii bazen alınan parçadan tanı konulamayabilir. Tekrar randevu alıp bronkoskopi yaptırmanız gerekir. 

TEŞHİS ÜÇ AYI BULABİLİYOR

Peki bunca işlemin masrafı ve süresi ne kadardır? Bu tetkiklerini içinde kan tahlili ve akciğer filmi dışındaki bütün tanılama işlemi için randevu almanız gerekir. Bu hastanenin yoğunluğuna göre bazen bir hafta bazen üç ayı bulacak bir süredir. Peki kanser hastalığında zamanın bir önemi yok mudur? Tabii ki var vardır. Hem de çok önemlidir. Üç ayda kanser hücresi çok hızlı bir üreme gösterir ve organı kaplayarak çalışmaz hale getirebilir. En kötüsü de metastaz yapabilir. Eğer sosyal güvenceniz varsa tetkikleriniz bu süre içerisinde ücretsiz karşılanır. Eğer paranız varsa, bu süreyi bir haftaya indirebilirsiniz. 

HEKİM VE YATAK BULABİLİRSENİZ...

Hepsinin ötesinde, eğer sizi ameliyat edecek bir hekim ve yatak bulabilirseniz hayatınızı kurtarma şansınız vardır. Bu kadar şansı bir arada Türkiye’de  bulmak gerçekten mucize olarak adlandırılabilir. Teşhisiniz konmuş bile olsa ameliyat sırası bekleyen yüzlerce kişinin peşine isminizi yazdırıp ameliyat gününüzü beklemek zorundasınız. Ameliyat şansınız yoksa kemoterapi almanız önerilir. 

KEMOTERAPİ ÜNİTELERİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Turkiye’de kemoterapi tedavisi veren ünite sayısı maalesef ihtiyacı karşılayamayacak kadar azdır. Bu hizmeti veren hastanelerde hekime ulaşmak da tedavi alacağınız koltuğa  oturmak da zorlu bir süreçtir. Kemoterapi ya da radyoterapinin süresi  hastaya ve hastalığa göre değişiklik gösterir. Kaç kur veya kaç ay tedavi alacağınız, aslında sizin ve size bakım veren yakınlarınızın ne kadar çok psikolojik desteğe ihtiyacınızın olacağını gösterir. Yine bu konuda da hizmet alacağınız hastane sayısı bir elin parmaklarının sayısını geçmez. Çünkü tedavinin sadece ilaçlardan ibaret olduğu düşüncesi sağlık sisteminde hakimiyet göstermektedir. 

Tedavide biyopsikososyal yöntemler kullanılmasının önündeki tek engel hastane idarelerinin iletişim sorunlarından ibarettir. Hastanelerin yöneticilerinin siyasiler tarafından belirlenmesi, sağlık politikalarının sermayeye hizmet etmesi halk sağlığının önündeki en büyük engeldir.

Tedavinin ara evrelerinde, kemoterapiye yanıt verip vermediğiniz PET CT görüntüleme tekniğiyle  yapılır. PET CT çekim işleminin uzun sürmesi nedeniyle randevular da üç dört ay  sonraya verilebiliyor. İlk PET CT  randevunuzda hekiminin sizi bu konuda uyarmadıysa tedaviniz aksayabiliyor. 

İLAÇ FİYATLARI EV FİYATINI BULABİLİYOR

Bir de almanız gereken ilaç Türkiye’de üretilmiyorsa kendi çaresizliğinizle baş  etmek zorundasınız. İlacın Türkiye’de satışı serbest mi ya da Türkiye’ye giriş izni var mı gibi engellerle karşılaşabilirsiniz. Satış ülkesini bulmuş olsanız bile kim gidip alacak, uygun ortamlarda transferi sağlanabilecek mi sorularının da yanıtlanması gerekiyor. Bir  de  ülkede üretimi ve satışı olduğu halde ilaç sektöründe satış hakkı yalnız bir firmadaysa, hükümetle  fiyat anlaşmasına gideceği zaman ilacın değerini arttırmak için, firma ilacı piyasaya dağıtıyor ve kıtlığını yaşıyorsunuz. Böylece ilaca istediği fiyatı verebiliyor. Bir hastanın tedavisi süresince aldığı ilaçların bedelinin bir ev fiyatıyla eş durumda olduğunu söylersek, sağlık güvencesi olmayan kişilerin tedavi olmak için bir ev fiyatına ihtiyaçları var demektir. 

Genel sağlık sigortası primlerinizi ödemediyseniz, sağlık kuruluşları  size  yardımcı olamayacaktır. Siyasilerin dediği gibi “Hastane kapısından geri dönmeyeceksin” söylemi tamamen palavradır.  Sosyal güvenceniz olsa bile SGK’nin belirlediği sınırdaki değerlere sahip değilseniz tedaviniz için gerekli görülen ilaçların ödemesi yapılmıyor.

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR işçisine tek liste şoku!

SONRAKİ HABER

2 yıldır ilaç bulmak için fellik fellik eczane geziyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...