10 Şubat 2018 14:37

Yazaki patronu çarşamba gününe kadar süre istedi

Bursa Gemlik’te Yazaki işçilerinin düşük zam teklifine karşı tepkileri sürüyor. Patron, işçilerden Çarşamba gününe kadar süre istedi.

Paylaş

Bursa Gemlik’te kurulu Yazaki fabrikasında patronun düşük zam teklifine karşı perşembe günü iş yavaşlatan işçiler dün 4-12 vardiyasında üretimi durdurdu. Temsilcilerle görüşme koşuluyla üretimi sürdüren işçiler, toplantıdan çıkacak sonucu bekliyor.

2 bin 500’e yakın işçinin çalıştığı Yazaki’de patronun asgari ücretin üzerine 50 lira zam teklif etmesine tepki gösteren işçiler, perşembe günü 4-12 vardiyasında iş yavaşlatarak haklarını istemiş, Fabrika Operasyon Müdürü Gökhan Urgun da fabrika yönetiminde değişiklikler yaşandığını söyleyerek işçilerden 10 gün süre istemişti. Ancak işçiler dün de iş durdurarak taleplerini yineledi. Seçtikleri temsilcilerle görüşme yapılması koşuluyla üretime devam edeceklerini söyleyen işçiler, bu taleplerinin kabul edilmesi üzerine tekrar üretime başladı. Patron temsilcileriyle masaya oturan temsilciler, yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan ve MESS kapsamında bulunan Mudanya fabrikasındaki hakları talep etti. Bunun üzerine patron temsilcileri, işçilerin taleplerini değerlendirmek üzere çarşamba gününe kadar zaman istedi.

AYNI İKİ FABRİKADA FARKLI İKİ ÜCRET

Dünyanın en büyük araba kablo donanımı, malzeme ve parça imalatçısı ve tedarikçisi olarak bilinen Yazaki fabrikasının Mudanya ve Gemlik’te birbirine yaklaşık 30 kilometre mesafede iki fabrikası bulunuyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Mudanya fabrikası MESS kapsamında olduğu için ücret ve sosyal haklar grup sözleşmesine göre belirleniyor. Gemlik fabrikasında ise durum tam tersi. Sendikanın olmadığı işyerinde ücretler ise her yıl asgari ücrete yapılan zam sonrası patronun iki dudağı arasında. Kadın işçilerin yoğun çalıştığı fabrikada, fizik tedavisi görmeyen işçi neredeyse yok. Özellikle boyun fıtığı, el, bilek, parmak eklem yerlerinde kireçlenme ve kemik erimesi sık görülen hastalıklar arasında. Fabrika yılın her günü yerel gazete ve televizyonlara işçi alınacaktır şeklinde ilanlar verir. İlk başlarda meslek lisesi mezunu alırken son zamanlarda talep olmadığı için ilkokul mezunu olanları da işe alacağını duyurdu. İşçiler, iki fabrika arasındaki adaletsizliğin giderilmesini istiyor. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘OHAL kaldırılsın, ihraçlar geri alınsın’

SONRAKİ HABER

‘Tüm iş kazası mağdurlarına kamuda istihdam sağlansın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...