09 Şubat 2018 23:29

Yazaki işçileri artık yeter diyor

Gemlik'teki Yazaki işçileri: 'Mudanya'daki fabrika MESS kapsamında. Biz yüzde 10’luk zam değil, diğer fabrikada olduğu gibi yüzde 24 zam istiyoruz!'

Paylaş

Hakkı TALİ
Bursa

Yazaki fabrikası dünyanın en büyük araba kablo donanımı, malzeme ve parça imalatçısı ve tedarikçisi olarak bilinir. Yazaki’nin Mudanya ve Gemlik’te birbirine yaklaşık 30 kilometre mesafede iki fabrikası bulunuyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Mudanya fabrikası MESS kapsamındayken olduğu için, ücret ve sosyal haklar grup sözleşmesinde belirleniyor. Gemlik fabrikasında ise durum tam tersi. Sendikanın olmadığı işyerinde ücretler ise her yıl asgari ücrete yapılan zam sonra patronun iki dudağı arasında Kadın işçilerin yoğun çalıştığı fabrikada, fizik tedavisi görmeyen işçi neredeyse yok. Özellikle boyun fıtığı, el, bilek, parmak eklem yerlerinde kireçlenme ve kemik erimesi sık görülen hastalıklar arasında. 

Fabrika yılın her günü yerel gazete ve televizyonlarında işçi alınacaktır şeklinde ilanlar verir. İlk başlarda meslek lisesi mezunu alırken son zamanlarda talep olmadığı için ilkokul mezunu olanları da işe alacağını duyurdu.

Yazaki işçileri, iki fabrika arasındaki adaletsizliğin giderilmesi için harekete geçti. Fabrikada yaşanan hareketliliği anlatan 7 yıllık bir kadın işçi, “Dün fabrikaya geldiğimizde olağanüstü bir hareketlilik olduğunu fark ettik. İçeride daha önceden olmadığı kadar Japon yetkililer dolaşmaya başladı. Öğlen saatlerinde işçilerle toplantı yapıldı. Fabrika genel müdürü olan Metin Türk’ün de içinde olduğu 5 kişinin işten çıkarıldığı ve içeride soruşturma yapıldığı söyleniyor” dedi.

ALDIĞIMIZ PRİMLER KESİLDİ

Daha önce her ay aldıkları 170 lira tutarında primlerin kesildiğini ve yüzde 10 tutarında zam yapılacağının söylendiğini belirten işçi bunun tepki çektiğini söyledi. ‘Yazaki’nin ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ sloganına tepki gösteren 10 yıllık bir Yazaki işçisi de “Bugüne kadar bizleri hep oyaladılar her şey daha iyi olacak diye. Ancak daha kötüye gitti. Primlerin kesilmesi ve yapılacak olan zam miktarını kabul etmeyerek böyle çalışamayacağımızı söyledik. 4/12 vardiyasında işe girerken bütün bantlarda yarım saat iş durdurduk. Bunun üzerine işçilerin yanına gelen müdür işçilerin taleplerini dinledikten sonra bir hafta 10 gün süre isteyerek bunu düzelteceklerini söyledi” dedi.

“Fazla değil Mudanya fabrikasındaki haklar bizlere de verilsin istiyoruz” diyen Yazaki işçisi, Türk Metal Sendikasının fabrika önüne gelmesi ve işçileri sendikalarına üye olmaya çağırmalarına da tepki gösterdi. İşçi, “Yazaki işçileri olarak yılardır Türk Metal Sendikasına giderek üye olmak istedik onlar ise her defasında bizleri oyaladılar ve üye yapmadılar. Şimdi işçiler başka sendikaya gidip üye olmasınlar diye bizi düşünmeye başladılar, onlara güvenmiyoruz” diye konuştu.

İçeride bütün işçilerin huzursuz olduğunu söyleyen Yazaki işçisi, “Aramızda yeterice birlik yok. Daha ne yapacağımızı belirlemeden sendika üyelikleri oldu. Herkes kafasına göre hareket ederse bundan zarar görürüz” diyerek işçi arkadaşlarını uyardı.

ÖNCEKİ HABER

Metal fabrikalarında gündem Afrin

SONRAKİ HABER

Mican'ın tehditleri, nefret söylemi ifade özgürlüğü sayıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...