08 Şubat 2018 08:39

Aladağ yurt yangını davasında 4 sanığa tahliye! 

Aladağ yurt yangını davasında tutuklu olan 4 sanık için tahliye kararı verildi. Tutuklu sayısı 2’ye indi. Aileler tahliye kararına itiraz edecek.

Paylaş

Aladağ yurt yangını davasında tutuklu olan 4 sanık için tahliye kararı verildi.Tutuklu sayısı 2’ye indi. Ailelerin avukatı tahliyelerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait bir yurtta çıkan ve 11’i kız çocuğu ve bir görevli olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili davada tutuklu olan dört sanığa tahliye kararı çıktı. Avukat Evren İşler, “Mahkeme bir ara karar vererek, 26 Şubat’taki duruşma gününü beklemeden, tarafların bilirkişi raporuna dönük beyanlarını dinlemeden 4 sanığı tahliye etti. Kabul edilemez, itiraz edeceğiz” dedi.  

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11'i çocuk olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirmesi ile ilgili açılan davada tutuklu 4 sanık tahliye edildi. Mahkeme heyetinin değişmesiyle Kozan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ara karar, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata istinaden düzenlenen 22/01/2018 tarihli bilirkişi raporuna dayandırıldı. 
Mahkeme kararına göre, söz konusu bilirkişi raporunda anılan sanıklar ikinci dereceden tali kusurlu olduğu tespit edildi. 

TUTUKLU SANIK SAYISI İKİYE DÜŞTÜ

Mahkemenin tahliye kararında ayrıca, “tutukluluktan beklenen gayenin bu sanıklar açısından gerçekleşmesi” de gerekçe olarak gösterildi. Kararla, kaçak yurdu işleten dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt görevlisi Mahmut Deniz tahliye edildi. Yurt müdürü Cumali Genç ve Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur'un ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Yangın faciasıyla ilgili açılan ve dernek ile yurt yöneticisi toplam 7 kişinin yargılandığı dava ile il ve ilçe eğitim müdürlüğü görevlisi 5 kişi hakkında açılan dava birleştirilmişti. Davanın beşinci duruşması 26 Şubat'ta görülecek.
Davada 7 tutuklu sanık bulunurken, daha önce sağlık sorunları nedeniyle Ramazan Dede adlı sanık tahliye edilmişti. Son tahliye kararıyla birlikte tutuklu sanık sayısı 2'ye düştü. 

AVUKAT İŞLER: TAHLİYELER KABUL EDİLEMEZ

Tahliye kararlarını gazetemize değerlendiren Sosyal Haklar Derneği’nden mağdur ailelerin avukatı Evren İşler, “Mahkeme bir ara karar vererek, 26 Şubat’taki duruşma gününü beklemeden, tarafların bilirkişi raporuna dönük beyanlarını beklemeden 4 sanığı tahliye etti” dedi.  

Tahliye kararının kabul edilemez olduğunu ifade eden İşler, hem bilirkişi raporuna hem de verilen tahliye kararına itiraz edeceklerini söyledi. “Sorun kamusal laik eğitim sorunudur” diyen İşler şu ifadeleri kullandı: “Olay sadece orada o gün olan yangın değildir. Sorun, çocukların cemaat yurtlarına mahkum edilmesi, bu çocuklara o yurtlardan başka seçenek sunulmamasıdır. Sorumlu olan herkesin gerçekten hak ettikleri cezayı alması için elimizden geleni yapıyoruz. Dönem dönem basında ‘Aileler şikayetlerinden vazgeçiyor’ haberleri çıkıyor ama aileler çok kararlılar. Şikayetçiler ve davaların takipçisiler. Tüm imkansızlıklarına rağmen her duruşmaya katılıyorlar. Biz de kamusal, laik eğitimin önemine inanan, bunun temel hak olduğunu düşünen herkesi davaları takip etmeye çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Suruç Katliamı davası: Sanıklar duruşmaya getirilmedi

SONRAKİ HABER

Gıda-İş, ÇAYKUR Genel Müdürünü istifaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...