07 Şubat 2018 13:53

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm esnafı da mağdur etti

Kadıköy Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projesinde mağdur olan sadece firma ile anlaşmazlık yaşayanlar olmadı, ensaf da mağduriyet yaşıyor.

Paylaş

 

Eylem NAZLIER
İstanbul

 

Kadıköy'ün Fikirtepe semtinde 2010 yılında başlatılan kentsel dönüşüm projeleri için vatandaş ve firma sahiplerinin karşılıklı imzalarından sonra semt sakinleri evlerini tek tek boşalttı. Anlaşmazlık görülen projelerde ise mağduriyetler yaşandı. Bunlardan birisi de Mahalle Bakkalı Celal Özçakır. Otuz yıllık esnaf olan Özçakır, “Projenin kesinleşmesiyle birlikte insanlar evlerini boşaltıp başka mahallelere taşındılar. Kentsel dönüşüm öncesi 800-900 ekmek satıyordum, sonrası 100 ekmeğe kadar düşmeye başladım. Veresiyelerim vardı onları alamadım. Bakkaldan kazanmayınca, kredi kartlarına yöneldim. Bir sürü borca bulaştım. Çalmadığım kapı kalmadı. Sözleşme yapılırken esnaflar düşünülmedi” diye konuştu. Özçakır’ın bulunduğu yeri müteahhit aldıktan sonra taşınma bedeli olarak 7 bin TL verilmiş.

 

Elektrik ve suyunun kesildiğini, veresiye borçlarını toplaması için süre verilmediğini aktaran Özçakır, “Devletimi karşıma alacak bir lüksüm yok. Vergisini almayı bilen devlet, mağdur olduğumda yanımda olmadı. 30 yıllık esnafım bu ülkede. Bir gece yarısı kapı dışarı attılar” dedi.

 

‘DİLENCİ MUAMELESİ GÖRDÜM’

 

Özçakır, yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Fikir danıştığım yetkililer ‘Kömür ve gıda yardımı yapabiliriz’ dedi. Bu söz çok ağır geldi. Yine bir yetkilinin ‘Evet bir sorun var ortada. Cumhurbaşkanına mektup yaz. Mitinglerde o mektubu Cumhurbaşkanına ulaştır’ diye nasihat etmesi. Defalarca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gittim, görüşmelerde bulundum. Ancak sonuç çıkmadı.  Mağduriyetimin giderilmesini istedim. Dilenci muamelesi gördüm. Şimdi Pendik Kaynarca’da bakkal dükkanı açtım. Ama bir türlü toplayamadım kendimi. Bakkal kendini bile çevirmiyor. Maddi olarak tıkandık. Ne yapacağız onu söylesinler bize. Kentsel dönüşüm mağduruyuz. Daha fazla rant uğruna insanlar mağdur oldu. Bu mağduriyetin ortadan kalkmasını istiyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe'den MHK'ye: Bir kez daha istifaya davet ediyoruz

SONRAKİ HABER

Şişli'de bir kadın sokak ortasında öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...