06 Şubat 2018 12:34
Son Güncellenme Tarihi: 08 Şubat 2018 16:02

Gözaltındaki DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan tutuklandı

Gözaltına alınan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan Afrin değerlendirmelerinden ötürü tutuklandı.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, 6 Şubat günü partisinin Diyarbakır'daki genel merkez irtibat bürosu önünde polislerce gözaltına alınarak İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü. Arslan, Afrin operasyonu üzerine yaptığı değerlendirmeler gerekçesiyle "örgüt üyeliği" iddiasından tutuklandı. 

Arslan, Evrensel'de yayımlanan röportajı ve Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. 

Arslan, Afrin operasyonuna dair parti binası önünde açıklama yapmak isterken ağzı kapatılarak engellenmişti. Buna dair Evrensel'in sorularını yanıtladığı röportajda ise “İnsanların geleceği savaşla karartılıyor. Bu nedenle bu savaşa karşı olmanın sadece Kürtlerin değil bütün insanlığın bir görevi ve sorumluluğu olarak ele almak gerekiyor” demişti.

Arslan, Emniyetteki ifade işlemlerinin ardından Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Arslan ile dayanışma amacıyla HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, DTK, HDP ve DBP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi adliye önüne geldi. Polis, adliye içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. 
 
Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından Arslan, “Silahlı örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlikteki ifade işlemlerinin ardından Arslan, aynı iddiayla tutuklandı. 

DBP'NİN 2 EŞ GENEL BAŞKANI DA TUTUKLANMIŞ OLDU

Kararla birlikte DBP'nin 2 eş genel başkanı da tutuklanmış oldu. Partinin diğer eş genel başkanı Sebahat Tuncel de Ekim 2016’da tutuklanmış, Kandıra F Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. 

‘KÜRTLERİ SİYASET DIŞINDA BIRAKMAK İSTİYORLAR’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın gözaltına alınmasın ilişkin HDP, DTK , HDP Diyarbakır il binasında ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya parti üye ve yöneticilerin yanı sıra DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ve Feleknas Uca’da katıldı. Kendilerine yönelik yapılan baskıların yürüttükleri barış mücadelesine karşı ve Kürtlerin siyaset dışında bırakmak için yapıldığı belirtilen açıklamada, Arslan’ın serbest bırakılması çağrısı yapıldı. 

‘AĞZINDAN BARIŞ KELİMESİ ÇIKANI BASKI ALTINA ALIYORLAR’

Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Mehmet Arslan’ın gözaltına alınmasının Yerel Yönetimler 2. Genel Konferansına denk getirilmesinin tesadüf olmadığının altını çizerek bu gözaltıların  kayyım politikasının devamı olduğunu ifade etti. 
Kendilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların barışı örme mücadelesine karşı yapıldığını belirten Özdemir,  “Kayyımlarla birlikte çok sayıda belediye eş başkanı arkadaşımız tutuklandı. Eş genel başkanlarımızın tutuklanması, barış çabalarımıza karşı yapılmış bilinçli bir politikadır” dedi. Ağzından barış kelimesi çıkan herkesin baskı altına alınmaya çalışıldığını belirten Özdemir, “Her sabah operasyonla başlıyoruz. Bu yeni başlayan bir süreç değil, ama süreci yeniden kaotik ortama sürme çabasıdır. Bu politikaları kınıyoruz. Eş başkanımız daha önce gözaltına alınmış ve haftada iki defa imza atıyordu. Topluma, ‘sizi öncüsüz bırakacağız’ mesajını vermek istiyorlar. Bütün yöneticileri tutuklasanız dahi, bu halk değerlerine sahip çıkmaya devam edecektir. Eş başkanımızın derhal serbest bırakılması gerekiyor

‘AFRİN’E SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

Özdemir’in ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ise, AKP’nin bu politikalarla Kürtleri siyaset dışında bırakmayı amaçladığını ifade ederek “ Bu tesadüf değil, bir partinin Eş Genel Başkanı gözaltına alınıyor. Kürtleri siyaset dışında bırakmak istiyorlar. Ya bizim gibi düşüneceksiniz ya da siyaset yapmanıza izin vermeyeceğiz diyorlar. Bu bir mesajdır. DBP siyaset yapmasın, halkına sahip çıkmasın. Kürt halkı buna boyun eğmeyecek. Ne olursa olsun, Afrin’e karşı sessiz kalmayacağız. DBP, bu zulme karşı mücadelesine devam edecek ve mücadelesini yükseltecek” diye konuştu.

Toplantının ardından DBP’nin Yerel Yönetimler Konferansı basına kapalı olarak başladı. (Diyarbakır/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'li Akilov, Stockholm’de 50 kişiyi öldürmeyi hedeflemiş

SONRAKİ HABER

Soma Işıklar maden ocağında bir işçi ağır yaralandı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...