'Nükleere Hayır' diyen Sinoplulara polis saldırdı: 3 gözaltı

Yaşam alanlarına yapılmak istenen nükleer santrale karşı yürüyüş yapan Sinoplulara polis saldırdı 3 kişi gözaltına alındı.

06 Şubat 2018 08:48
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2018 16:45
Paylaş

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılacak ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP'li milletvekilleri ve yurttaşlar ‘salon dolu’ denilerek alınmadı. Valilik önüne yürüyen Sinoplular burada da polisin biber gazlı saldırısına maruz kaldı. Sinop Nükleer Karşıtı Platform iki üyesinin toplantı salonunda, bir üyesinin de Valilik önünde gözaltına alındığını duyurdu.

Sinop’un İnceburun’da, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi planlanıyor. Ormanlık arazi üzerine inşa edilmek istenen santral için geçen haftalarda harekete geçildi. Bugün yapılan ve yarım saat süren ÇED toplantısına katılmak isteyen bölge halkı salonun dolu olduğu gerekçesiyle içeri alınmadı.

'SALON DOLU' DENİLEREK HALK TOPLANTIYA ALINMADI

Sabahın erken saatlerinde toplantıya katılmak üzere yola çıkan yurttaşlar oluşturulan polis kontrol noktalarından 3 kez GBT sorgulaması yapılarak geçirildi. Toplantının yapılacağı alana gelen Sinopluları polis ve TOMA karşıladı. 

ÇED toplantısına katılmak isteyen halk, toplantı salonu önüne geldi. Ancak ‘salon doldu' denilerek Sinoplular içeri alınmadı. Yaşam alanı savunucuları ise “Sinop nükleer istemiyor” “Nükleere karşı omuz omuza” “Sinop Çernobil olmayacak” sloganlarını atarak durumu protesto etti. Halkla birlikte toplantıya gelmek isteyen Sinop milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı TBMMM Çevre Komisyonu üyeleri Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Milletvekili Ali Şeker, bariyerlerin kaldırılarak halkın ÇED toplantısına gidebilmesine izin verilmesi için Emniyet yetkilileriyle görüştülerse de barikat kaldırılmadı.

SİNOPLUYA YASAK, AKP'LİLERE SERBEST

Belediye Başkanı, milletvekilleri ve yurttaşların alınmadığı toplantıya AKP'liler alındı. Toplantıya katılan AKP'liler "Milli Enerjiye EVET" dövizi taşıdı. Toplantı salonuna girebilen iki Nükleer Karşıtı Platform üyesi ise toplantı salonunda polisler tarafından gözaltına alındı.

Toplantıya gitmeyi başaramayan Sinop halkı, bunun üzerine Sinop Valiliği önüne geldi. Halk burada da polis barikatıyla karşılaştı. Burada polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. 

Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir kişi polis müdahalesinde gözaltına alındı. Sinop Nükleer Karşıtı Platform iki üyesinin toplantı salonunda gözaltına alındığını duyurdu. 

TBB TOPLANTININ YENİLENMESİNİ İSTEDİ

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, barikatin önünde halkı içeri almadıklarına dair tutanak tuttu ve ileride açılabilecek davaların altyapısını oluşturmak üzere toplantıya katılamayan vatandaşlardan 150-200 civarında imza aldı. 

Ayrıca Valilik'e vermek üzere 2 bin dilekçe hazırladıklarını açıklayan TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. İsmail Hakkı Atal, halkın katılımı toplantısı yaptırmadıkları ve halkın katılımı toplantısının yenilenmesi için gerekli işlemlerin yapılması,valilikçe yeniden çağrı yapılması gerektiği yönünde bir dilekçe kayda geçirdiklerini aktardı. (Sinop/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

PTT Messenger gerçekten yerli ve milli mi?

SONRAKİ HABER

Nasuh Mahruki'ye Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...