05 Şubat 2018 17:33

IŞİD sanıklarına ödül gibi ceza talebi

IŞİD’in ‘Diyarbakır Emiri’ N.T’nin de aralarında bulunduğu 13 sanık için 8 ila 27 yıl arasında değişen hapis, bazı sanıklar için tahliye istendi.

Paylaş

2015’te IŞİD’in hücre evlerine yapılan, 2 polis ve 7 IŞİD üyesinin öldüğü çatışmadan sonra bir süre cezaevinde kalıp tahliye edilen IŞİD’in ‘Diyarbakır Emiri’ N.T’nin de aralarında bulunduğu 13 sanık için 8 ila 27 yıl arasında değişen hapis istendi. Bazı sanıkların ise beraati talep edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, mayıs ayına ertelenen davanın esası hakkında mütalaasını hazırlayarak yargılamayı yapan mahkemeye sundu. Savcı esas hakkındaki mütalaasında, ‘Silahlı örgüt üyesi olmak’, ‘Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet’, ‘İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ ve ‘Resmi evrakta sahtecilik’ ile suçlanan sanıklar J.D, B.Y, A.S, V.Ö. ve M.E’nin beraatini istedi. Savcı, aralarında IŞİD üyelerinin kaldığı hücre evlerinde parmak izi çıkan ve onlara ev kiralayan sanıkların da bulunduğu 8 kişinin “Silahlı örgüt üyeliği” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi. Savcı, bu sanıkların “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” ve “Patlayıcı madde bulundurmak” suçlarından da beraatlarını istedi. 

Mütalaada IŞİD’in Diyarbakır emiri olduğu iddia edilen N.T. ve C.E’nin ise “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenirken, 2 sanığın “Patlayıcı madde bulundurmak” suçundan ise beraatine karar verilmesi istendi. Savcılık sanıklardan M.İ’nin 22.5, İ.Ç’nin 8, ve M.D’nin ise 27 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Hakkında ceza istenen sanıkların örgütün hücre evi olan adreste ele geçirilen materyaller üzerinde parmak izlerinin tespit edildiği belirtilen mütalaada, bazı sanıklardan elde edilen dijital materyallerde IŞİD propagandası niteliğindeki içeriklerin tespit edildiği ifade edildi. Mütalaada, 13 sanığın IŞİD’in hiyerarşik yapısına dahil olarak faaliyet yürütmek suretiyle, ‘Silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçunu işlediği kaydedildi. 

BOMBALI EYLEM YÖNÜNDE İFADELERE RAĞMEN...

Savcılığın esas hakkındaki mütalaasında 18 yıla kadar hapsini istediği IŞİD’in Diyarbakır Emiri N.T. ile ilgili ayrıntılı değerlendirme yapıldı. Diyarbakır’da operasyon yapılan 2 hücre evinde de sanık N.T’nin parmak izlerinin tespit edildiğine dikkat çeken savcı, N.T’nin evinde yapılan aramada özel yapım bel korsesi ele geçirildiğini hatırlattı. Zeynep Demir isimli tanığın, N.T’nin Suriye’de bomba eğitimi aldığını ve Türkiye’de eylem yapacağını söylediğini belirten savcı, sanığın aracında yapılan aramada tabanca ve 27 adet fişek ele geçirildiğini kaydetti.

HÜCRE EVİ KİRALAYAN SANIĞIN EVİNDE IŞİD BAYRAĞI

Sanık M.D’nin örgütün hücre evlerini kiraladığı ve bu evlerde parmak izlerinin çıktığı ifade eden savcı, sanık üzerinde hücre evlerinin kiralanmasına ilişkin kodlamaların bulunduğu örgütsel dokümanın ele geçirildiği ifade edildi. Sanığın aracında IŞİD Lideri Ebubekir el Bağdadi’ye Türkçe biat yemininde bulunduğuna dikkat çeken savcı, ikametinde ise yazılı belgeler ve IŞİD bayrağı bulunduğunu kaydetti. Savcı, Mehmet Fatih Alıcı’nın, sanık M.D’yi Suriye’nin Telabyad şehrinde gördüğüne ve sanığın canlı bomba eylemcisi olduğuna dair tanık beyanı bulunduğunu da belirtti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hakan Fidan’a yeni dava yolda

SONRAKİ HABER

Rus basını: İdlib’de uçağımızı Türkiye yanlısı ÖSO düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa