İngiltere, Ulusal Sağlık Servisi için yürüdü

İngiltere'de on binlerce kişinin katıldığı eylemde hükümetten Ulusal Sağlık Servisi (NHS) için daha fazla kaynak, yatak ve personel talep edildi.

03 Şubat 2018 18:28
Paylaş

İngiltere’nin dört bir tarafında düzenlenen yürüyüşlerle, muhafazakar iktidarın tasarruf tedbirler nedeniyle ihtiyaçları karşılanamaz hale gelen Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) bir kez daha sahip çıkıldı.

Kemer sıkma politikalarına karşı İngiltere çapında yürütülen kampanyaların şemsiye örgütü 'Halklar Meclisi' ve 'Sağlık İçin Kampanyalar'ın birlikte düzenlediği yürüyüşlere on binlerce vatandaş katıldı. 

Londra’nın en önemli hastanelerinin bulunduğu Euston yakınlarında bir araya gelen binlerce gösterici burada yapılan konuşmaların ardından Başbakanlık Konutu’na yürüdü. NHS için daha fazla kaynak, yatak ve personel talebi ile gerçekleştirilen yürüyüşte hükümetin ısrarla uyguladığı özelleştirme ve kesintiler sloganlarla protesto edildi. Ağırlıklı olarak sağlık çalışanları ile sağlık ve kamu alanında örgütlü sendikaların katıldığı yürüyüşe çok sayıda kampanya ile muhalefet de destek verdi. 

En kitleseli Londra’da 50 binden fazla göstercinin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşlerle NHS’nin yaşadığı krize son verilmesi talep edildi. Eylemde muhafazakarların politik bir tercih olarak gerçekleştirdikleri kemer sıkma uygulamarının bedelini halkın canıyla ödediğinin son dönemlerde yapılan bir çok araştırma ve istatistiklerle belgelendiği vurgulandı.

SİSTEMİN DURUMU NE?

Yetersiz kaynak ve özelleştirmelerin yanı sıra ağırlaştırılan çalışma koşullarından kaynaklı istifalar nedeniyle NHS, kış mevisimiyle artan talebi karşılayamaz hale düşürüldü.

Acil servise gelenlerin saatlerce ambulanslarda bekletilmesi, yatak yokluğundan tedavilerin hastane koridorlarında sedyeler üzerinde yapılması ve sadece ocak ayında 55 bin ameliyatın iptal edilmesi NHS’nin içine düşürdüldüğü krizin göstergeleri oldu. 

Ağırlaştırılan çalışma koşulları ve ücretlerin dondurulmasından dolayı son bir yılda 33 bin hemşirenin istifa ettiği İngiltere’de sağlık hizmetlerindeki personel açığı 100 bin civarında.

NHS’ye ayrılan bütçeyi özelleştirmelerle şirketlere aktararak, servisleri işlemez hale getiren hükümet, İngiltere'de herkes için ücretsiz olan sağlık hizmetlerini özel sağlık sigortaları aracılığı yla paralı hale getirmenin zemini oluşturmaya çalışıyor. 

Halkın sokakağa çıkarak sahiplendiği NHS’in özelleştirilmesine karşı çıkan İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, yürüyüş için sosyal medyada yayınladığı mesajla protestoya destek verdi. Corbyn, iktidara geldiklerinde özelleştirmeye son vereceklerini ve NHS’in ihtiyacı olan kaynak ve yatırımları gerçekleştireceklerini de beyan etti. (Londra/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Suriye'nin İdlib kentinde Rus savaş uçağı düşürüldü

SONRAKİ HABER

Orman işçilerini taşıyan kamyon devrildi: 2 ölü, 12 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...