03 Şubat 2018 13:01

Almanya’nın savaş kârı bilançosu

Almanya Federal Hükümeti, 2017'de 6.2 milyar avroluk silah satışına onay verdi. Türkiye'ye yapılan silah satışının payı ise 25 milyon avro.

Paylaş

Türkiye'nin Afrin’e yönelik askeri harekatı, bir kez daha Almanya’nın Türkiye’ye silah satışını gündeme getirdi. Almanya’nın sattığı Leopard tankların Afrin’e doğru yola çıkarılmasının ortaya çıkması ve yükselen tepkiler üzerine Alman hükümeti, tankların modernizasyonu konusunda kısa bir süre önce varılan anlaşmayı iptal etti. Ancak bu silah satışının durduğu anlamına gelmiyor. Veriler, Türkiye’nin içeride ve dışarıda Almanya’nın sattığı silahlarla savaştığını gösteriyor.

ALMANYA SİLAHTAN BESLENİYOR

Savaş ve çatışmaların, en çok silah üreten ülkeler ve onların tekellerinin işine yaradığı genel bir doğru olarak biliniyor. Bu nedenle ülkeler ve tekellerin kazanmasının, daha fazla kâr etmesinin yolu daha fazla savaşın çıkmasından geçiyor. Almanya da uzun yıllar, en çok silah satan ülkeler endeksinde ABD ve Rusya’dan sonra üçüncü sırada yer aldı.

Sol Parti’nin soru önergesine Almanya hükümeti tarafından verilen yanıta göre, Federal Hükümet 2017 yılı içinde toplam 6.2 milyar avro değerinde silah satışına onay verdi. Satışın büyük bölümü ise “üçüncü” olarak tanımlanan AB ve NATO dışındaki ülkelere satılmış. 

TÜRKİYE’YE BİR YILDA 25 MİLYON AVROLUK SİLAH SATILDI

Son bir yıl içinde ise Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik gerilime rağmen, 25 milyon avroluk silah satışı yapılmış, toplam 99 ayrı satışa onayı verilmiş. Türkiye’nin en çok satın aldığı silahların başında bombalar, su altı savaş gemilerinin attığı torpido (Torpedos) ve füze geliyor. Ayrıca kızıl ötesi ve ısıya duyarlı askeri donanım ve savaş gemilerinde kullanılan teçhizalar var. 

Tagesspiegel gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’nin Afrin’deki savaşta kullandığı panzerlerin başında ise Alman malı Leopard 2 geliyor. 2006-2011 arasında 350 adet Leopard 2 Türkiye’ye satıldı. Önceki ve sonrakilerle birlikte şu anda Türkiye’nin elinde toplam 700 Leopard panzerlerini değişik serilerinin olduğu ifade ediliyor.  Özellikle 1990’lı yıllarda satılan Leopard 1 panzerlerinin NATO’nun 5. maddesi gereğince savunmaya yönelik kullanılabileceği satış anlaşmasında yer alıyor.

Almanya’nın müşterileri arasında sadece Türkiye yok. Satış listelerinin başında otoriter rejimin olduğu Cezayir dikkat çekiyor.  Bir diğer önemli müşteri Yemen’e saldıran Suudi Arabistan. Katar, Katar’a karşı gerilim politikası izleyen Birleşik Arap Emirlikleri de Almanya’dan silah satan ülkeler arasında. Birbiriyle gerilimli olan tüm taraflara silah satarak kârına kâr katan Almanya, aynı zamanda bölgenin bir ateş çemberine dönüşmesinde de büyük bir rol oynuyor.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artvin-Ardahan karayolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

SONRAKİ HABER

Cazın ve etnik müziğin büyülü sesleri 'Caz Şubatı'nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...