03 Şubat 2018 12:27

Deniz Baykal Türkiye’ye dönüyor

Geçirdiği rahatsızlığın ardından yurt dışında tedavi gören Deniz Baykal'ın ay sonunda Türkiye’ye döneceği açıklandı.

Paylaş

Geçirdiği rahatsızlığın ardından yurtdışında tedavi gören CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ay sonunda Türkiye’ye döneceği açıklandı.

Deniz Baykal'a en yakın isimlerden Yılmaz Ateş, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, ”Deniz Bey'in sağlık durumu gayet iyi gidiyor. Kafasından alınan parça iki hafta önce yerine konuldu. Bu ay sonuna doğru Türkiye'ye gelecek” dedi.

Ateş, Deniz Baykal'ın CHP kurultayı için "CHP'nin iktidara gelmesini sağlamasını diliyor” ifadelerini kullandı.

DENİZ BAYKAL KİMDİR?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938’de Antalya’da dünyaya geldi. 

Deniz Baykal; 1952’de Antalya Atatürk Ortaokulundan, 1955’te Antalya Lisesinden mezun olduktan sonra 1959’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine asistan olarak girdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl Rockefeller Foundation bursu ile ABD'de kaldı ve Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesinde çalışmalarını sürdürdü. 

1960'lı yıllarda Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılarak siyasetle tanıştı. Doçent olduğu 1968'de CHP'ye girerek siyasete atıldı. 1973'te yapılan genel seçimlerde CHP’den Antalya milletvekili seçildi.

Seçimlerden sonra 1974'te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı oldu. 1978'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Deniz Baykal bu dönemde CHP parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1980 darbesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulunda gözetim altında tutuldu.

Deniz Baykal darbe sonrası 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilen politikacılar arasında yer aldı. 1983’te partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra "yasaklı olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü" gerekçesiyle Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde 2. kez gözetim altına alındı.

Siyasi yasaklı olmasına karşın 1984’te Sosyal Demokrasi Partisi'ne (SODEP) girdi; bu partinin Sosyaldemokrat Halkçı Parti'yle (SHP) birleşmesiyle SHP'li oldu. 1987'de SHP'den Antalya milletvekili seçildi. 

Temmuz 1992'de yapılan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi. 54 yaşında genel başkan oldu.

30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi. Deniz Baykal, bir tek şartla kerhen bu koalisyonu kurdu, o da hemen erken seçim olması idi. Türkiye 24 Aralık 1995'te erken seçimlere gitti. Deniz Baykal yeniden Antalya milletvekili oldu. 

1998’de Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığına 3. kez seçildi. 1999 CHP ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. Baykal, sonuçlar nedeniyle istifa etse de, 2000’de yeniden CHP Genel Başkanı oldu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP Meclise girdi. Deniz Baykal Antalya milletvekili seçildi. Baykal, bu dönemde Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı olarak görev yaptı. 2003, 2005 ve 2008’de yeniden CHP Genel Başkanı seçildi. 

10 Mayıs 2010 tarihinde, İnternet yoluyla gündeme gelen, kendisi ve Nesrin Baytok’un içinde bulunduğu iddia edilen gizli kamera görüntülerine meydan okumak için genel başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Baykal, 2011 ve 2015 seçimlerinde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. 

Deniz Baykal 16 Ekim 2017’de gece yarısı yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

UMER Haddecilik’te direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Her yüz kişiden beşi tat ve koku alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...