30 Ocak 2018 10:10

Karaburunlular RES için ÇED toplantısı yaptırmadı

Halk istemiyor, mahkeme iki kez iptal etti ama gel gör ki RES şirketinin kapasite artışını hiç bir şey durduramıyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Karaburunlular yaşam alanlarındaki rüzgar enerjisi santrallerini (RES) istemediklerini dile getirdi. Yayla Köy'de Lodos Enerji adlı şirket tarafından işletilen RES'lerle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Bilgilendirme Toplantısına, Karaburunlular katılmadı. Toplantı, tutanağa halkın bilgilenmek istemediği yazılarak yapılamadan sonlandırıldı. 

KARABURUN SAHİPSİZ DEĞİL

Karaburun Yayla Köy'ü çepeçevre saran ve evlerin neredeyse dibine kadar sokulan RES'lere karşı Karaburunlular ve köylüler yıllardır mücadele ediyor. RES'lere verilen ÇED izinlerini iki kez iptal ettirmelerine rağmen Bakanlığın mahkeme kararlarını hiçe sayarak 2009/7 Genelgesine dayanarak şirkete yeni ÇED izni vermesine karşı Karaburunlular mücadeleden vazgeçmedi. Şirketin mahkeme kararlarına rağmen kapasite artışı için 3. kez yapmak istediği ÇED toplantısı daha öncekiler gibi Karaburunluların protestolarına sahne oldu. Aralarında Karaburun Belediye başkanı Ahmet Çakır, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, çeşitli siyasi parti temsilcileri, EGEÇEP, İZÇEP, Urla ve Seferihisar’dan yaşam savunucuları Yaylaköy'e geylerek Karaburun topraklarının sahipsiz olmadığını dile getirdi. 

YAYLA KÖY'E UYKU YASAK!

Askerlerin ilk kez uzun namlulu, dürbünlü tüfeklerle yoğun önlem aldığının görüldüğü ÇED toplantısı öncesi Karaburun Kent Konseyi ve yurttaşlar adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyinden Şule Baylan Lodos, Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Karaburun Rüzgar Enerji Santralinin, kurulu 50 türbine 47 türbin ilavesiyle kurulu gücün 223 mwe’ye çıkarılmasını öngören  Kapasite Artışı Projesinin ÇED Olumlu kararının, İzmir 6. İdare Mahkemesince oy birliğiyle iptal edildiğini aktardı. 

Baylan; “Karaburun RES Projesi için İzmir İdare Mahkemelerinde açılmış iki dava sürerken, 3. Kez kapasite artışı ve türbin sayısında değişikliğe gidilmesi kabul edilemez. Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla ‘yenilebilir-temiz enerji’ adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın  kısacası Karaburun’da yaşamın  yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz” dedi. 

ŞİRKET İSTEDİ MUHTAR ŞERH DÜŞTÜ

Halkın yoğun protestoları nedeniyle kahvehanede yapılması planlanan toplantının yapılamadığına dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ve diğer kurum temsilcileri tutanak tuttu. Tutanak imzalandıktan sonra şirket görevlilerinin talebi sonrası Yaylaköy Mahalle Muhtarı’nın tutanağa şerh düştüğü görüldü. Yapılamayan toplantının ardından uzun süre, Belediye Başkanı, milletvekili ve yurttaşlarla firma yetkilileri arasında tartışmalar devam etti. 

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink davası: Sanık Şahin, üstlerini bilgilendirmemiş!

SONRAKİ HABER

Ahmet Şık hakkında bir ihbara iki ayrı iddianame!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...