29 Ocak 2018 16:29

‘Lice Davası’nı 10 yıl daha sürdürüp kapatma peşindeler’

Yarın görülecek Lice davası ile ilgili Avukat Ali Aydın, “Bu davayı bir 10 yıl daha sürdürüp kapatma peşindeler” dedi. 

Paylaş

Ruken DEMİR

Jandarma Bölge Komutan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesinin ardından yapılan operasyonda Lice’de, 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin görülen davaya yarın devam edilecek. Avukat Ali Aydın, “Bu davayı bir 10 yıl daha sürdürüp kapatma peşindeler” dedi. 

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli bir şekilde öldürülmesinin ardından yapılan operasyonda ilçede 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin görülen davanın 11’inci duruşmasına İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edilecek.

Zaman aşımına düşmesine bir gün kala açılan dava, 21 yıl sonra, 16 Ocak 2014 tarihinde tekrar başladı. İddianamede, dönemin yetkililerinin yaptığı açıklamaların tersine PKK’nin ilçeye saldırı yapmadığı belirtiliyor. Olayın failleri olarak gösterilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

2 SANIKTAN BİRİ ÖLDÜ 

Dava devam ederken sanıklardan Üsteğmen Tunay Yanardağ, yargılamanın sürdüğü 23 Ağustos 2015 tarihinde Singapur’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dava, tek sanığı Eşref Hatipoğlu’nun tutuksuz yargılanmasıyla devam ediyor.

ALAKASI OLMAYAN ÖZKAN 21 YILDIR TUTUKLU 

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 79 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan ise, olayla ilgisinin olmadığı, Lice Davası ile açığa çıkmasına rağmen 21 yıldır tutuklu.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’  

Davayı “sürgün” şeklinde niteleyen avukat Ali Aydın, sanıksız devam eden bir dava olduğunu vurguladı. Sanıklardan Yanardağ’ın yaşamını yitirmesinin şüpheli olduğunu kaydeden Aydın, “Sanıklar duruşmaya katılmıyor. Tanıklar SEGBİS’le bağlandığında birilerinin yönlendirilmesiyle konuşuyorlar. Bunu da mahkeme heyeti görüyor ve buna rağmen mahkeme devam ediyor. Davanın asıl görülmesi gereken yer Diyarbakır’dır. Davada taraflar gidip gelmekte zorlanıyorlar, mağdur ediliyorlar. Tanıklar, ya kendilerini iyi ifade edemiyor ya da davaya katılamıyor. Türkiye’de cezasızlık had safhada. JİTEM’in işlediği bütün suçlar cezasızlıkla  sonuçlanıyor. Bu davayı bir 10 yıl daha sürdürüp kapatma peşindeler. Ama ne olursa olsun bütün demokratik kitle örgütlerinin bu davayı takip etmesi gerekiyor. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

TALEPLER HER DEFASINDA REDDEDİLDİ

Dava güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’dan Eskişehir’e oradan da İzmir’e nakledilirken, bugüne kadar 6 kez mahkeme heyeti değiştirildi. Mahkemenin son duruşması yeni heyetle devam ederken, davanın başından beri mağdur tarafın, “Mahkeme heyetinin Lice’de keşif yapması, Deniz Baykal’ın o dönem olaylar yaşandığında Lice’ye gitmek istemesi ve engellenmesi nedeniyle tanık olarak dinlenmesi, gazeteci Mithat Bereket ile yaşamını yitiren Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın Fındık’ın tanıklık yapması, sanık Tunay Yanardağ’ın ölümüne ilişkin DNA incelemesi ve sanık Eşref Hatipoğlu ile sanık olarak tespit edilecek isimlerin tutuklanması” talepleri başından bu yana reddedildi. 
 Öte yandan, CHP’li vekil Deniz Baykal’ın dinlenmesi talebinin reddedilmesinden 4 gün sonra 16 Ekim 2017’de rahatsızlandı. Baykal geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hala Almanya’da tedavi görüyor.

GENELKURMAY HERHANGİ BİR BELGEYE RASTLAMADI!

Davanın 9’uncu duruşmasında mağdur tarafı Lice olayıyla ilgili idari soruşturma açıp açmadığının Genelkurmay Başkanlığı’na sorulmasını istedi. Mahkemenin kabul ettiği talebe, 10’uncu duruşmada cevap geldi. Gelen cevapta Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği olayla ilgili yapılan arşiv araştırmasında, o dönemde görevli askerler ve olayla ilgili idari soruşturma açıldığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığını bildirdi. Ayrıca, davanın sanıkları Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ’ın Jandarma personeli olduğu, bu kişiler hakkındaki bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenilmesinin uygun olacağının ifade edildiği görüldü. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta halk yollarının yapılmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Kadına şiddeti önlemek isteyen genç öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...