28 Ocak 2018 15:54

Yemen'in güneyinde çatışmalar: 'Darbe yapılıyor'

Güney Yemen'de ayrılık yanlısı SGK'nin Aden'e protesto için girişine izin verilmemesiyle çatışmalar yaşandı.

Paylaş

Güney Yemen'de yer alan Aden’de ayrılık yanlısı Güney Hareketi’nin Mayıs 2017’de kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi’ne (SGK) bağlı milislerle Abdurabbu Mansur Hadi hükümetine bağlı güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmaların Husilere karşı oluşturulan koalisyonu zayıflattığı yorumları yapılıyor.

Çatışmaların, ülkenin 1990’daki birleşmesinden önceki duruma dönmek isteyen ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteklediği eski Aden Valisi Ayderus el Zubeydi öncülüğündeki SGK destekçilerinin, protesto için kente girmesine izin verilmemesi üzerine çıktığı belirtildi.

EN AZ 15 ÖLÜ

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı güçler çatışma bölgelerine konuşlandırılırken, SGK milisleri yerel mahkeme, askeri kamp ve hükümet binaları gibi bazı alanları ele geçirdi. Çatışmalarda 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiği, 30 kişinin de yaralandığı açıklandı.

AFP'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Hadi'nin güçlerine ateşkes emri verdiği bildirildi.

ARAP ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Öte yandan Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr yaptığı yazılı açıklamada “Aden’de meşruiyet ve ülkenin birliğine yönelik bir darbe yapılıyor” ifadesini kullandı. Bin Dağr, “(Suudi Arabistan öncülüğündeki) koalisyon ve Araplar durumu düzeltmek için harekete geçmeli. Bu sizin elinizde, umudumuz BAE’de” dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Mart 2015’ten bu yana Husi hareketinin ilerlemesini engellemek gerekçesiyle Yemen’e hava saldırıları düzenliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Türkmen gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İran'ın batısında IŞİD'li grupla çatışma: 3 asker öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...