28 Ocak 2018 12:55

Karaburunluların RES direnişi sürüyor

Davalar sonucunda RES'ler iki kez iptal ettirilmişti, şirket 3. kez ÇED sürecini başlatınca Karaburunlular direnmeye devam edeceklerini açıkladı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

KaraburunlularIn Rüzgar Enerji Santrallerine karşı verdiği mücadele hız kesmeden, inatla devam ediyor. Açılan davalar sonrası iki kez iptal ettirilen Lodos şirketinin RES’lerine karşı Karaburunlular üçüncü kez yollara dökülüyor. 

YARIMADANIN %70’İ RES’LERE TAHSİS

Karaburun yarımadası halkı, yarımadanın %70’ini RES şirketlerine tahsis eden Bakanlık kararlarına karşı açılan davaları birbiri ardı sıra kazanmalarına rağmen bu mahkeme kararlarının yok sayılması nedeniyle sürece her seferinde yeniden başlıyorlar. Bunun en  son örneği Lodos Elektrik Üretim A.Ş.’ne ait Karaburun Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili hukuki süreç oldu. Şirketin mevcut 50 türbine 47 türbin ilavesiyle kurulu gücün 223 mwe’ye çıkarılmasını öngören  Kapasite Artışı Projesinin  “ÇED Olumlu” kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesinin oy birliğiyle 15/12/2016 tarihinde iptal edilmişti. 

TRİBÜNLERİN YERİNİ DEĞİŞTİRDİ AMA 

Dava sürerken, Lodos firması 47 türbinin yerlerini  değiştirmek istemiş ve talebi  de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca uygun görülmüştü. Şirket, bu değişikliği mahkemeye bildirmezken, ÇED Kararında 38 km² olan proje sahasını 104 km²’ye çıkarmış, türbinleri ise kilometrelerce uzağa taşımıştı. Projenin tümden değişikliği anlamına gelen bu durumu 6 ay boyunca gizleyen şirketin oyunu avukatların durumu mahkemeye aktarmasının ardından açığa çıkmıştı. Sonuçta mahkeme türbin koordinatlarının tümüyle değiştirilmiş olması, dolayısıyla da ÇED Olumlu kararı verilen RES sahası etki alanın değişmesi nedeniyle, ÇED Olumlu Kararını iptal etmiş ve ÇED sürecinin yeniden başlatılması gerektiği sonucuna varmıştı.

ŞİRKETİN İMDADINA BAKANLIK YETİŞTİ 

Mahkemenin bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje için 2009/7 Genelgesini uygulaması ile geçersiz kaldı. Proje alanı 3 kat artmasına rağmen Bakanlık Karaburun Yarımadasında, tarım/mera alanlarıyla, orman arazileriyle ve çok değerli doğasıyla 104 km²’yi,  Lodos firmasına tahsis ederek  bu projeye 2. kez ÇED Olumlu Kararı verdi. Bakanlığın verdiği bu 2. ÇED Olumlu Kararı da, Karaburun yurttaş davacılarınca 17/05/2017 tarihinde  yürütmesinin durdurularak iptali istemiyle tekrar yargıya taşınmıştı. Şirkete verilen 2. ÇED Raporunda olması gereken evrakların olmaması, iptal edilen eski ÇED’deki bilgi/belgelerin bu dosyaya konması gibi skandallarla devam eden süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karaburun RES Projesi için 3. Kez ÇED sürecini başlattı. 

YAYLA KÖY’DE ÇED TOPLANTISI

Projeyle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve öneri almak için Yaylaköy Mahallesi Köy Kahvehanesinde bugün ‘halkın katılımı toplantısı’ düzenlenecek. Karaburun Kent Konseyi RES Projesi için İzmir İdare Mahkemelerinde açılmış iki dava sürerken, 3. Kez kapasite artışı ve türbin sayısında değişikliğe gidilmesi kabul edilmeyeceğini belirtti. Kent Konseyi açıklamasında; “Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla “yenilebilir-temiz enerji” adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın  kısacası Karaburun’da yaşamın  yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz” dedi. 

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Sınav kaygısı için psikiyatriste gitti, şimdi yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

Kadro dışı bırakılan işçiler: Biz de kadro istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa