Psikiyatrlardan savcılığa çocuk istismarı uyarısı

TPD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yıldız Akvardar: Çocukların tekrardan bir travma yaşanmasına izin verilmemeli.

25 Ocak 2018 09:26
Paylaş

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ayda yaşları 18'in altında 39'u Suriyeli, 115 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılarak gebe kaldığı ortaya çıkmıştı. Olayın hastane yönetimi tarafından örtbas edilmesine yönelik tepkilerin ardından istismara ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve 15 yaş altındaki çocukların ifadesini almaya başladı.

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu ve Adli Tıp Uzmanları Derneği üyesi Dr. Lale Tırtıl ve Türkiye Psikiyatr Derneği Başkan Yardımcısı Yıldız Akvardar, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  yaşanan cinsel istismar ihmalinin takipçisi olacaklarını belirtti.

‘ÇOCUKLARI KORUYAN UYGULAMALAR YAPILMIYOR’

Çocukları koruyan uygulamaların bir türlü yapılmadığını ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “erken evlilik” düzenlemelerinin zamanla yürürlükten kaldırıldığını dile getiren İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu ve Adli Tıp Uzmanları Derneği üyesi Dr. Lale Tırtıl, “Biz sağlıkçılar ve yöneticiler bu anlayışın, ikili değer yargılarının getirdiği şekilde çocukların zarar görmesi için çalışmamalıyız. Bu çocuklar için öncelikle hekimlere başvurulması, çocukların eğer istismar bulguları ve yakınmaları varsa korumak için ilgilenilmesi, diğer çocukların ise travmatize edilmemesi gerektiğini bildirip buna ilişkin çağrı yapmak gerekiyor” dedi.

‘KONUNUN ARKASINI BIRAKMAYACAĞIZ'

Dernek olarak İstanbul Vali Yardımcısı’yla irtibata geçtikleri bilgisini veren Tırtıl, o dönemki başhekim yardımcısının görevde olmadığı için konuya ilişkin sağlıklı bir sonuç elde edemediklerini söyledi. Hastane çalışanı İclal N.'nin durumu savcılığa bildirdiği için görev yerinin iki kez değiştirilmesinin hekimler olarak kabul edilebilir olmadığını belirten Tırtıl, şunları söyledi:
“Çocukları gerçekten korumayı dert edinen, olayı yakından izleyen kamuoyuna müteşekkiriz. Bizimse konunun arkasını bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Çocuk hakları savunucuları bu konuda gerçekten çok tedirgin. Çocukların zarar görmemesi için uygulamalar yapılması gerektiğini düşünüyorlar. Fakat son 10 yıldır değişen bir sistem var. Sağlık Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na, Diyanet’in  açıklamalarından Aile Bakanlığı’nın uygulamalarına kadar her koşulda çocuklarla ilgili koruyucu önlemler yok. Biz hekimler çocukları ve sağlıklarını savunmaya devam edeceğiz.”

'İFADELERDE TEKRAR TRAVMA YAŞANMASI ENGELLENMELİ’

Hastaneye getirilen çocukların her koşulda yaşadıklarının çocuk istismarı olduğunun altını çizen Türkiye Psikiyatri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yıldız Akvardar, “Zorla evlendirilme ya da yaşanan cinsel istismar sonucu mu gebe kalındığı bilinmiyor; ama her durumda yaşanan bir travma. Gelişimini henüz tamamlamamış olması nedeniyle çocukların ciddi bir travmaya maruz kaldığı açık. Aradan zaman geçtiğinde bile o travma ve etkilenmeler devam ediyor olabilir. O yüzden Başsavcılık tarafından ifadeler alınırken tekrardan bir travma yaşanmasına izin verilmemelidir. Onun için de pedagoglar, psikologlar, çocuk psikiyatrlar bu sürecin birlikte daha iyi nasıl yürütülebileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulması gerekiyor” dedi.

Hekimler olarak konunun yakından takipçisi olacaklarını söyleyen Akvardar, psikolojik destek sürecinde de çocukların yanında olacaklarını belirtti. (MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Denizli'de madende göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Çeşme'de jeotermal endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...