24 Ocak 2018 16:11

Oyuncular Sendikası: Yasaklar kamu vicdanını yaralıyor

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası, Barış Atay’ın sahnelediği 'Sadece Diktatör' oyununun yasaklanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası), Barış Atay’ın sahnelediği “Sadece Diktatör” oyunun tüm Kadıköy’de yasaklanmasına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Oyuncuların festivallerden tiyatrolara uzanan bir alanda sansür girişimleriyle karşı karşıya kaldığını aktaran açıklamada oyunculara siyasi görüş açıklamamaları konusunda baskı yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada “Sansüre uğrayan tüm meslektaşlarımızın yanında dün olduğu gibi bugünde kayıtsız şartsız durduğumuzu saygı ve sevgiyle bildiriyoruz” denildi. 

SANSÜR GİRİŞİMLERİ KABUL EDİLEMEZ

Son dönemde birçok sansür girişimi ile karşı karşıya kaldıklarını ve bunun son örneği olarak  Barış Atay’ın sahnelediği “Sadece Diktatör” oyunun yasaklandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlgili oyun geçtiğimiz üç sezon boyunca toplam 160 kez oynanmış ve hiçbir oyunda en küçük bir sıkıntı yaşanmamıştır. Valilikler eliyle bu tarz sansür girişimlerine başvurulması, mesleğimiz, üyelerimiz ve seyircilerimiz adına kabul edilemez bir durumdur. Hali hazırda 160 kez oynanmış bir tiyatro oyunun kamu huzur ve güvenliği gibi gerekçelerle yasaklanması, başlı başlına kamu vicdanını yaralayan bir hal almıştır.”

SÖZLEŞMELER, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE HAKARET!

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncularının yaşadığı sıkıntıların da  bahsedildiği açıklamada oyuncuların siyasi düşüncelerinden dolayı işsizliğe mahkum edilmek istendiği vurgulandı: 

‘Tarafını belli etmeyen’ yahut samimiyetle bir ‘taraf’ı olmayan kişilerin dahi işsizliğe mahkum edilmek istendiği, oyunculara dayatılan sinema-televizyon projeleri sözleşmelerine ‘Hiçbir konuda siyasi görüş açıklamayacağın’ yönünde, ifade özgürlüğü hakkına değil aykırılık, apaçık hakaret mahiyetindeki cümlelerin eklendiği günümüzde, meslektaşlarımız keyfi şekilde tiyatro seyircilerinden de mahkum bırakılmaya çalışmaları kabul edilemez bir tutumdur.”

SENDİKANIN SESSİZ KALMASI ELEŞTİRİLMİŞTİ

‘Sadece Diktatör’ün farklı illerde birçok kez yasaklanmasına rağmen Oyuncular Sendikası’nın yaşanan gelişmeler karşısında sessiz kalmasına sanatçılar sosyal medya hesaplarından tepki göstermişti. Barış Atay üyesi olduğu Oyuncular Sendikası Başkanı Demet Akbağ’ın sessiz kalmasını “Bugün; Ankara valiliği, oynadığım oyunu yasakladı.Onunla yetinmedi, Ankara sınırları içerisinde, benim içinde olduğum, sinema, sinevizyon, sergi, söyleşi vb her şeyi süresiz yasakladı. Kurucu üyelerinden biri olduğum sendikanın başkanısınız ya! Haberdar olmak istersiniz.” sözleriyle eleştirmişti. Orhan Alkaya ise “Bir üyenin oyunu memleket sathında yasaklanırken Oyuncular Sendikası ne işe yarar?​” diye sormuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Davos şovu’ başladı

SONRAKİ HABER

Davos: Blockchain artık görmezden gelinemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...