23 Ocak 2018 14:14
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2018 11:18

Sanatçılardan ‘Sadece Diktatör’ tebligatına tepki

Oyuncu Barış Atay'ın 'Sadece Diktatör' oyununun tüm Kadıköy'de yasaklanmasının ardından polisler tarafından tiyatrolara tebligat yapıldı.

Paylaş

“Sadece Diktatör” oyununun tüm Kadıköy’de yasaklamasından sonra polisler tarafından tiyatrolara tebligat yapıldı. İlçe sınırları içinde bulunan tiyatroları tek tek dolaşan polisler, “Sadece Diktatör” oyununun “Kadıköy ilçesi sınırları içinde bulunan tüm açık ve kapalı alanlarda ve tiyatrolarda yasaklandığı”nı bildirdi. Polislerin tiyatroları dolaşıp tebligat yapmasına sanatçılar sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

BİLGİNER: KEŞKE İZLEMEK İÇİN GELSELERDİ

Usta Oyuncu Haluk Bilginer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Polis Kadıköy’deki bütün tiyatroları ziyaret etmiş bugün. Oyun yasakladıklarını bildirmek için. Keşke oyun izlemek için gelselerdi.” dedi. 

ŞEŞEN: BU NASIL BİR KORKU

Müzisyen Burhan Şeşen ise tepkisini şu ifadelerle dile getirdi: “Barış Atay’ın oyunu bahane edilerek tiyatroların üstündeki baskıyı biliyor musunuz? Polisler tiyatro tiyatro gezip ‘Diktatör’ oynadı mı oynayacak mı onu soruyor. Bugün tiyatro yarın sinema öbür gün müzik. Bu nasıl bir korku anlamak mümkün değil.’

YASAL DAYANAK OHAL!

Kadıköy ilçesi sınırları içinde bulunan tüm açık ve kapalı alanlarda ve tiyatrolarda yasaklandığı bildirilen tebligatta oyunla ilgili olarak “Bahse konu tiyatro oyununun kamu düzen ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebileceği emniyet ve kamu esenliğini tehlikeye düşürebileceği, toplumsal huzur ve güven ortamının bozulabileceği” ifadeleri yer alıyor. 

Ayrıca tebligatta yasaklamanın dayanağı olarak OHAL kanunu öne sürülüyor.

KADIKÖY TİYATRO PLATFORMU ÇAĞRI YAPTI: TİYATROLARDA 'SADECE DİKTATÖR' OKUNACAK

Kadıköy Tiyatrolar Platformu, oyuncu Barış Atay’ın oynadığı ve birçok kentte valiliklerce yasaklanan ‘Sadece Diktatör’ oyun metnini 29 Ocak Pazartesi günü saat 20.30’da tüm tiyatrolarda okuma çağrısı yaptı. Platformun açıklamasında “Ülke çapındaki tüm tiyatroları fuayesi, sahnesi, odası her nerede olursa olsun aynı gün aynı saatte bizlerle birlikte ‘Sadece Diktatör’ oyun metnini seslendirmeye davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

‘YASAKLAMAYI KABUL ETMİYORUZ’

“Çünkü biliyoruz sanatçılar değer üretir, sadece diktatör yasaklar!” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Biz Kadıköy Tiyatroları Platformu olarak ‘evrensel insani değerler’ ön kabulünün ihlal edilmediği hiçbir sanat üretiminin sansürlenmesini,  yasaklanmasını; üretici kadrosundaki sanatçıların hedef gösterilip maddi ve manevi işkenceye maruz bırakılmasını, tehdit edilmesini kabul etmiyoruz. Güvenliğimizi sağlamakla görevli kamu memuru polislerin, tiyatrolarımıza soruşturma ve tehdit mekanizmasının uygulayıcıları olarak değil, seyircimiz olarak gelmesini diliyoruz”

BAŞVURULAR 1000’E YAKLAŞTI

Kadıköy Tiyatrolar Platformundan Nevzat Süs, Evrensel'e yaptığı açıklamada OHAL döneminde yaşanan tiyatro yasaklarına karşı böyle bir tepki geliştirdiklerini söyledi. Sahnelerinde ‘Sadece Diktatör’ün metnini okuyarak oyunu tiyatroseverlerle buluşturacaklarını dile getiren Süs, ülkenin birçok yerindeki tiyatroların oyunu seslendirmek için talepte bulunduğunu aktardı. Etkinliğin pazartesi yapılacak olmasına rağmen başvuruların şu an 1000’e yaklaştığını aktaran Süs, ilginin beklentilerinden fazla olduğunu ve pazartesi gününe kadar başvuruların daha da artacağını belirtti.(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Polonya'da Neonaziler Hitler’e doğum günü partisi yapmışlar!

SONRAKİ HABER

Folkart'ın imar planlarına olumsuz bilirkişi raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...