18 Ocak 2018 19:13

ABD: Türkiye'yi Afrin'de böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonuna dair 'Türklere bu tip eylemlere kalkışmama çağrısında bulunuyoruz' dedi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonuyla ilgili "Türklere bu tip eylemlere kalkışmama çağrısında bulunuyoruz... Şiddete bulaşmamalarını ama IŞİD'e odaklı kalmalarını istiyoruz" açıklaması yaptı.

Nauert, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "ABD'nin açıklamaları bizi tatmin etmedi..." açıklamasının kendisine sorulması üzerine "Açıklamasını görmedim ama böyle hissettiyse üzgünüm" dedi ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın sözlerine atıfla, "Hiçbir şekilde sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz. Ne yaptığımızı Türklere söyledik. Yerel unsurların IŞİD milislerinden temizlenmiş bölgelerde güvenliği sağlamasına çalışıyoruz. Bu sadece daha fazla eğitim ve IŞİD’in kaçış rotalarını engellemeye çalışmaktan ibaret" ifadelerini kullandı.

Suriye'de ortak hedefin IŞİD olması gerektiğinin altını çizen Nauert, "Afrin'e operasyon yapıp yapmayacağını bilmiyoruz. Türklere bu tip eylemlere kalkışmama çağrısında bulunuyoruz... Şiddete bulaşmamalarını, IŞİD'e odaklı kalmalarını istiyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin operasyona gerekçe olarak gösterdiği 'sınır güvenlik gücü' konusunda "Bütün durum yanlış aktarıldı, yanlış tarif edildi. Bazı kişiler yanlış ifade etti. Bir güvenlik gücü yaratmıyoruz" demişti. 

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Suriye'deki yerel güçleri eğitmeye devam ettiğini, bunun 'yeni bir ordu' ya da 'sınır koruma gücü' olmadığı söylemişti.

Bu açıklamalar sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD'nin açıklamaları bizi tatmin etmedi... ABD'den somut adım görmemiz gerekiyor. ABD’nin ordu kurmuyoruz açıklaması Afrin’e yapılacak olası operasyonu etkilemez" dedi. Başbakan Binali Yıldırım ise "ABD bölge konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı" ifadesini kullandı.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, TSK'ye ait savaş uçaklarının Suriye'de saldırıya geçmesi durumunda, ülkenin hava savunma sistemlerinin uçakları düşürmeye hazır olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'a erişim sorunu yaşandı

SONRAKİ HABER

Erdoğan, yasama, yürütme ve yargı temsilcileriyle yemek yedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...