17 Ocak 2018 19:49
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2018 03:50

Rex Tillerson: Suriye sınırında güvenlik gücü yaratmıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, sınır güvenlik gücü konusunda 'Bütün durum yanlış aktarıldı, yanlış tarif edildi. Güvenlik gücü yaratmıyoruz' dedi

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kanada'dan ABD'ye dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, 'sınır güvenlik gücü' konusunda "Bütün durum yanlış aktarıldı, yanlış tarif edildi. Bazı kişiler yanlış ifade etti. Bir güvenlik gücü yaratmıyoruz" dedi. Tillerson ayrıca geçtiğimiz salı günü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada'da durumu netleştirmek için konuştuklarını söyledi.

Pentagon sözcülerinden Eric Pahon da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Suriye'deki yerel güçleri eğitmeye devam ettiğini, bunun 'yeni bir ordu' ya da 'sınır koruma gücü' olmadığı söylemişti.

Rex Tillerson bu açıklaması öncesi Stanford Üniversitesine bağlı bir düşünce kuruluşunun etkinliğinde Türkiye’nin Suriye ile ilgili endişelerini ciddiye aldıklarını "NATO müttefiki Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyoruz” sözleriyle aktarmıştı. 

'SİYASİ SÜREÇ SURİYE'NİN KOMŞULARINI TEHDİT ETMEMELİ'

Stanford Üniversitesinin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü'nde konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) ilişkin “SDG’nin IŞİD’le mücadelede gösterdikleri büyük fedakarlığın farkındayız ve selamlıyoruz" dedi. Tillerson yalnızca askeri başarıların siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi olmadığını söyledi.

Türkiye’nin Suriye ile ilgili endişelerini duyduklarını ve ciddiye aldıklarını aktaran Bakan, “Siyasi süreç bütün yerel unsurları temsil etmeli ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli” ifadelerini kullandı.

'ESAD'IN GÖREVİ BIRAKMASI İÇİN SABIRLI OLMALIYIZ'

ABD’nin Suriye’deki askeri ve diplomatik varlığını sürdürmesinin ulusal bir çıkar olduğunu savunan Tillerson, “Amerikan personelinin tamamen çekilmesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yararına olur” dedi. Rusya ve İran'ın desteğinin Esad yönetimini güçlendirdiğini söyleyen Tillerson, Esad'ın görevi bırakması için diplomatik çabalarını sürdüreceklerini belirtti. Bakan, "Ancak bu konuda sabırlı olunması gerekiyor" dedi.

'KİLİT HEDEFİMİZ İRAN'IN ETKİNLİĞİNİ AZALTMAKTIR'

"ABD'nin Suriye politikasının kilit hedefi İran'ın etkinliğini azaltmaktır" ifadelerini kullanan Tillerson, Suriye’den çekilmelerinin İran’a ‘altın bir fırsat’ sunacağını söyledi. Suriye'de, "Obama yönetiminin Irak'taki hatasını" tekrarlamayacaklarını söyleyen Tillerson, "Amerikan ordusu yakın gelecekte Suriye'de kalacak" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de tek tip kıyafet dayatması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Karamollaoğlu: Abdullah Gül, 2019'da adayımız olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...