18 Ocak 2018 01:35

Dedeyazı’ya maden ocağı yapılması Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Malatya’nın Dedeyazı Mahallesi'nde yaşayan yurttaşların maden ocağı tepkisini Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Dedeyazı Mahallesi’nde oturan yurttaşların yaşam alanlarında maden ocağı istememesini Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplamasını istemesiyle soru önergesi veren Toğrul, Malatya Dedeyazı Mahallesi’nde yaşayanların yaşam alanları içinde maden ocağı yapılmasını tepkiyle karşıladığını ifade etti. 

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Aynı bölgede olan bir maden ocağının mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine 2013 yılında kapatıldığı belirtilmektedir. Şimdi tekrardan başka bir şirket tarafından aynı yerde maden ocağı kurulmak istenmektedir. Kurulması düşünülen maden ocağının, hem mahallenin içme suyu kaynağı yanında hem de köylülerinin arazilerini sulamak için kullandıkları sulama suyunun yakınına kurulmuş olmasından kaynaklı köylüler oldukça kaygıdadırlar. Su kaynaklarının çok yakınındaki madende yapılacak dinamit patlatmaları, içme suyu ve sulama suyuna ciddi zarar verecektir” dedi.  

Toğrul, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a şu soruları sordu:

“Dedeyazı Mahallesi’nde yaşayanlar söz konusu madenin köylerine yapılmasını istememektedirler. Bu konuda bakanlığınız nasıl bir karar almayı düşünmektedir?

Hükümetiniz sürekli ‘milli irade’ söyleminden bahsetmektedir. Dedeyazı Mahallesi’nde yaşayanlar köylerine maden ocağı yapılmasını istememektedirler. Dedeyazılıların düşüncesi size göre ‘milli irade’ değil midir?

Dedeyazı bölgesine yapılan maden ocağının işletmesi kime verilmiştir?

Maden ocağı kaç yıllığına söz konusu şirkete verilmiştir?

Maden ocağı mahallelinin içme suyuna zarar verdiğinde, köylünün içme suyu ihtiyacı nasıl karşılanacaktır?

Madendeki dinamit patlatmaları yer altı kaynaklarına ne gibi zararlar verecektir?

Maden ocağı yüzünden, su kaynakları tüketilen ve toprağı verimsizleştirilen köylüler üstü kapalı olarak bölgeden kovulmak mı isteniyor?

Hükümetinizin bazı enerji yatırımlarını yaparken özellikle kendisine muhalif gördüğü (Kürt, Alevi ve demokrat) kesimlerin yaşam yerlerini tercih etmesinin nedeni nedir?​” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İhbar hattı uygulaması toplumda güvensizliği artırır’

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar: Bizim için AKP'nin MHP'den farkı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...