17 Ocak 2018 13:25

Eğitim sisteminde neler değişse?

Sihirli değnekle dokunduğumuz şey, istediğimiz gibi değişecek olsa, var olan eğitim sisteminde neleri değiştirirdik?

Paylaş

 

Ülkemizde eğitim sisteminin hali ortada. Kimle konuşsak, kime ne sorsak aynı sorunlar üzerinden aynı tartışmalar dönüp duruyor. Elimizde sihirli bir değnek olsa... Bu değnekle dokunduğumuz şey, istediğimiz gibi değişecek olsa, var olan eğitim sisteminde neleri değiştirirdik? Bu soruyu Mersin’de lise öğrencilerine sorduk.

“EĞİTİMİ PARASIZ YAPARDIM”
Mersin Ticaret Sanayi Odası Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi

Ben elimdeki sihirli değnekle birkaç şey değiştirmek istiyorum. Öncelikle talebim eğitimi parasız hale getirmek olurdu. Zenginin çocuğu özel okullara gitsin diye teşvikler alırken sıra bizim taleplerimize gelince sırt çevirip bütçe yok diyorlar. Benim okuduğum okul şehir merkezine servisle 25 dakika, bir de oraya para harcıyoruz okuyabilmek için. Tabii ki bununla sınırlı değil harcamalarımız. Günümüzün hemen hemen her saatini geçirdiğimiz okullarda yemekler ya çok kötü ya da çok pahalı oluyor. Üç kuruşa beş köfte yok! Ee, ne yapalım akşama kadar da “püskevit”le idare edilmiyor. Bitti mi dersiniz sorunlar, bitmez. Zihniyet değişmediği sürece bitmez. Diğer bir sorun ders kitapları. Ne konuyu tam olarak anlatıyor ne de test koyuyor önümüze. Ne yapacağız gidip mecburen kaynak kitaplardan test kitaplarına kadar bir yığın kırtasiye alışverişi. Anlayacağınız okul okurken adım attığımız kafamızı çevirdiğimiz her şey parayla. Bizi gelecek bir nesil olarak değil adeta bir müşteri olarak gören zihniyeti değiştirmek hepimizin ilk elden görevi olsun!

 


 

ANADİLDE EŞİT BİR EĞİTİM
Final Temel Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi

Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Eğer benim elimde eğitim sistemini değiştirecek sihirli bir değnek olsaydı, en başta bu ülkede beraber yaşadığımız, beraber bir ekmeği bölüştüğümüz, aynı kaygıları yaşadığımız Kürt kardeşlerimizin anadilde eğitim taleplerinin karşılık bulmasını ve Kürtleri asimile olmaya zorlayanlara karşı kendi dillerini ve kültürlerini özgür bir biçimde yaşamalarını sağlardım. Çünkü dilin insan hayatında çok önemli bir yeri olduğu düşüncesi tüm toplumlarda kabul gören bir gerçektir. Dil en önemli iletişim aracıdır. Elbette ki bütün sorun sadece bununla sınırlı değil. Gelin birkaç soruna daha hep birlikte bakalım. Şu anda eğitim sistemi ne eşit ne parasız ne de bilimsel. Geçtiğimiz yaz ayından bu yana getirilen değişikliklerle birlikte gittikçe hem bilimsellikten uzaklaştı hem de giderek bir ticarethaneye dönüştüğü gözler önünde. Elbette ki bunlar da çözülmesi gereken önemli sorunlarımız arasında. Bunun yanı sıra gelecek kaygısından dolayı gençler mutsuz ve monoton bir hayat sürdürüyor. Bu da tabii başarılı olmamızın önünde bir set gibi duruyor. Bu durumu ortadan kaldırırdım. Ve son olarak, ilkokuldan itibaren barışı, insanlığı, kardeşliği, iyiliği, paylaşmayı öğreten bir eğitimin verilmesini gerçekleştirirdim. Elimizde bir sihirli değnek yok. O halde, bu taleplerimizi gerçekleştirmek için üstümüze düşenleri yerine getirmek için adım atmamız gerekiyor.

 


 

GENÇLERİ NASIL HARCARIZ HESAPLARI YAPILIYOR
Mersin Ticaret Sanayi Odası Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi

Öyle bir haldeyiz ki, “Söylenecek çok şey var.” ile “Artık diyecek sözümüz kalmadı.” arasına itiliyoruz. Eğitim sistemimiz siyasilerin elinde yapboz olmuş durumda. Hiçbir öğrenci başladığı sistemle mezun olamıyor. Sanki “Biz gençleri nasıl harcarız?​” diye düşünüp faaliyete geçiyor gibiler. Yıllardır okuyoruz ve emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz. Fakat bizim hayatımızı şekillendiren unsurların başında gelen eğitim hakkında fikrimiz bile sorulmuyor. Çünkü o kadar mükemmel bir eğitim sistemimiz var ki Batı bizi bu konuda da kıskanıyor! Öyle ki, ülkeler sıralamasında herhangi bir alanda hep sonlarda yer alıyoruz. Üstüne üstlük bir de bu başarısızlığımızla ağlanacak halimize gülüyoruz. Sistem diye bir şey yok. Okuma oranımız oldukça düşük, düşünemeyen, biat eden bir toplum haline getirilmek isteniyoruz. Bu sistem öğrencilerde özgüven eksikliğine yol açıyor.

“BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞTİRMEK GEREK”

Okullarda dil eğitimine önem verilmiyor. Bilim adına çalışmalar yok. Evrim müfredattan kaldırılmış durumda. Sanattan, bilimden, spordan uzağız ve bu sistem bizi nitelikli eğitimden koparıyor. Özel okul ve imam hatip okullarından bahsetmiyorum bile. Bir yarıştayız ve bu ezberci sistem bizi çıkmaza sürüklüyor. Resmen uyutuluyoruz ve bir şeylere uyanmamamız için o kadar çaba sarf ediliyor ki... Bu çaba nasıl geriye gideriz değil de nasıl ilerleriz adına olursa şu an çok farklı bir durumda oluruz. Özgür, parasız ve cinsiyetsiz bir sistem olmalı. Her öğrenciye kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilmeli. Din eğitimi belirli bir yaştan sonra kişinin isteğine göre verilmeli. Evrim dersleri verilmeli. Kısacası cahilliğimize cahillik katmaktan vazgeçilmeli. Okuyan, düşünen, gelişen bir toplum olmak adına temeller yeniden atılmalı. Aksi takdirde böyle gelmiş böyle giderse sonumuz felaket olacak. Umarım çok geç olmadan herkes sihirli değneklerini ortaya çıkarır ve dileklerimizi hep beraber dile getiririz.

 

ÖNCEKİ HABER

Katalonya Meclisinin yeni başkanı Torrent

SONRAKİ HABER

Hepimiz birer karıncayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...