14 Ocak 2018 03:02

‘Bebeğinizin baş çevresini ölçtürmeyi ihmal etmeyin’

Prof. Dr. İlhan Elmacı,  bebeklerde beyin sağlığını ilgilendiren rahatsızlıklardan hidrosefali ve kraniosinostoz hakkında bilgi verdi.

Paylaş

Anne karnında başlayan beyin gelişiminin, doğumdan sonra da hızla devam ettiğini söyleyen Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Bebeklerde anne babalar tarafından fark edilmesi güç olan ve sık görülebilen beyin içinde su toplanması ya da kafatasının zamanından önce kapanması beyin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Anne karnındaki dönemden itibaren bebeğin baş çevresinin ölçülmesi yaşanabilecek sorunlara erken müdahale şansı verebiliyor” dedi.  Prof. Dr. İlhan Elmacı,  bebeklerde beyin sağlığını ilgilendiren rahatsızlıklardan hidrosefali ve kraniosinostoz hakkında bilgi verdi:

BEBEĞİNİZİN KAFASI NORMALDEN BÜYÜKSE

“Kafa içindeki su birikmesinin kritik boyutlara ulaşması; beynin büyümesini ve gelişmesini engelleyebilir. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte başın normalden fazla büyümesi, kafa derisinin incelmesi ve kafadaki damarların belirginleşmesi, kusma, huzursuzluk, gözlerin aşağıya kayması, nöbetler, yürüme veya konuşmada gerileme hidrosefalinin en sık rastlanan belirtileri arasındadır.”

Bebek

TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN

Hidrosefalinin tedavisinin endoskopik yöntemlerle veya şant yerleştirilerek yapılmakta olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Endoskopik yöntemlerin başarılı olup olmayacağı görüntüleme tetkiklerinden elde edilen sonuçlarla öngörülebilir. Endoskopik müdahalenin uygulanamadığı durumlarda şant tedavisi tercih edilir.  Hastada ömür boyu takılı kalan şant, beyin içinde biriken fazla sıvının vücudun farklı bölgelerine aktarılmasını sağlar. Bazı durumlarda şant tıkanabildiği için değiştirmek gerekebilir. 1 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen şant takma işlemiyle bebeğin beyin gelişimine imkan verilir” dedi. 

ÇOCUĞUNUZU SÜREKLİ AYNI POZİSYONDA YATIRMAYIN

Kraniosinostoz 9 ve 10'uncu ayda başlamışsa, beyin rahat, şekil bozukluğu da fazla yoksa cerrahi işleme başvurmadan bekleyerek gözlemlemenin olumlu sonuçlar verebildiğine işaret eden Prof. Dr. Elmacı “Bebek 13 ve 14'üncü aya ulaştığında bir miktar şekil bozukluğundan başka bir sorun görülmüyorsa bu süreç müdahale gerektirmeden tamamlanabilir. Erken kraniosinostoz tablolarında çocuğun yatış pozisyonuyla beyni şekillendirme imkanı da bulunuyor. Bebeklerin kemikleri çok elastik olduğundan, devamlı aynı pozisyonda yatırılması halinde yatış yönünde çöküntü oluşabileceği unutulmamalı. Beyin sıkışıklıktan dolayı bir baskı altında değilse ilerlememiş kraniosinostoz vakalarında kask yöntemiyle de şekil bozuklukları giderilebilir” dedi.

BINGILDAĞI KONTROL EDİN

Baş çevresinin aşırı büyümesi gibi büyümemesinin de sorun yaratabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elmacı, erken kemikleşme sonucu kafatasının beklenenden önce kapanması beynin baskı altında kalmasına neden olmaktadır diye uyardı.  Dr. Elmacı ebeveynlerin başın üst kısmında bıngıldak olarak bilinen bölgeye parmaklarını koyarak beynin atımını takip etmeleri kafatasının erken kapanıp kapanmadığını erken teşhis etmek bakımından önemlidir” diye konuştu.

BAŞ ÇEVRESİNİ ÖLÇÜN

Anne karnında başlayan, bebeğin baş çevresinin ölçümünün doğumdan sonra da her ay aksatılmadan yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. İlhan Elmacı şöyle konuştu: “Baş çevresinde olması gerekenden fazla büyüme ya da büyümeme durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Kafatasının beklenenden önce kapanması durumunda radyolojik görüntülemelerle kafatasını ve beynin durumu kontrol edilmektedir. Sinir sistemi, beyin ve omuriliğin mahremiyetini bozacak bir kapanma varlığı ile beynin üstünde kemik olmadığı durumlarda bebeğin beyin gelişimini korumak için cerrahi işlemle birleşen kemikler açılmaktadır. Beyin gelişiminde sorun yaşamamak için bu işlemin zaman kaybedilmeden yapılması hayati önem taşımaktadır. Cerrahi işlemde bebeğin kilosu önemli olduğu için gerekli haller dışında ameliyatlarda genellikle 5 ya da 6. ay tercih edilmektedir.”

ÖNCEKİ HABER

Müzik tutkusunu tenbur yapımıyla sürdüren Adnan Usta

SONRAKİ HABER

Avrasya Tüneli’nde bir kişi polis kurşunuyla öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...