11 Ocak 2018 01:36

‘Önce kadro sevinci yaşıyorduk şimdi atılma korkusu’

Eskişehir'de kadro hakkında konuşan taşeron işçiler, 'Önce kadro sevinci yaşıyorduk şimdi işten atılma korkusu' diyor.

Paylaş

Engin MEMİŞ
Eskişehir

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini içeren 696 sayılı KHK taşeron işçilerin kaygılarını daha da artırdı. Daha önce “Tek bir taşeron işçisi bile dışarıda kalmayacak” sözleriyle umut vadedildiğini belirten Eskişehir’den bir taşeron işçi, “Önce kadro sevinci yaşıyorduk şimdi işten atılma korkusu” diyor.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu doldurmakta çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Eskişehir’de belediyede çalışan bir işçi, “Hangi formu dolduracağımızı bilmiyoruz, yeterli bilgilendirme yapılmıyor. Çevremdeki arkadaşlardan sulh sözleşmesi formu gibi formlar istenmiş, sonradan onları vermememiz gerektiğini öğrendik. Ben kendi yaşadıklarımı anlatayım. Bir internet kafe aracılığıyla formu bulabildim. Tanıdıklarımın vasıtasıyla formu zar zor doldurduk, çünkü daktilo ya da bilgisayar ile yazılan formlar kabul ediliyormuş. İşyerine götürdüğümde ise yanlış form doldurduğumu söylediler. İşten çıkıp tekrar bu işlerle uğraştım. İşyerim uzak, git gel bir sürü yol masrafı yaptım, internet kafeye masraf yaptım. 4-5 sefer gidip tekrar gelen arkadaşlarımız oldu, dolmuş paramızın çıkışmadığı oldu” dedi.

İşyerinde çoğu işçinin okuma yazması olmadığını ifade eden işçi, “İmza atmayı bilmeyen bir arkadaşımın üç tane şahidin tanıklığıyla imzası alındı. Bu arkadaşım sınava da mı şahitlerle girecek. İnsanlar korku içinde, kadro sevinci yaşarken işten atılma korkusu yaşıyoruz” diye konuştu.
10 senedir boya ustası olduğunu belirten işçi, “Ustalık belgem var, mesleğimde tecrübeliyim. Bu sınavda önemli olan mesleğimdeki yeterliliğim midir yoksa ailemin sicil durumu mu? İşe alınacak ben miyim yoksa ailem mi? Ailemden biri sabıkalı olsa ben kadrolu olamayacak mıyım? Ailecek bize kadro vereceklerse o ayrı. Emekliliğimi düşünürken işimden atılma korkusuyla karşı karşıyayım” dedi.

Başka bir işçi ise “Eskiden daha rahattık, şimdi başarısız olursak ne olacak? İşine güvenip kredi çeken arkadaşlarım var, bu insanların hali ne olacak? Taşerona razı olur hale geldik. Zaten çok da bir farkı yok gibi gözüküyor. En azından sözleşme dönemine kadar rahattık, şimdi birkaç ay sonra işsiz kalabilirim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gökçek: Çözüm kağıt üzerinde çalışma süresini uzatmak değil

SONRAKİ HABER

İşçiler kadroya geçince kıdem tazminatları ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...