10 Ocak 2018 08:59

Rusya’dan Akar ve Fidan’a ‘İdlib’ mektubu

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a mektup göndererek 'İdlib' uyarısında bulunduğu bildirildi.

Paylaş

Astana görüşmelerini yürüten Rusya, İran ve Türkiye arasında ‘İdlib’ gerginliği yaşanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi yayın organı Krasnaya Zvezda, 5 Ocak gecesi Hmeymim ve Tartus’taki askeri tesislerine düzenlenen saldırıda kullanılan insansız hava araçlarının İdlib’de ‘ılımlı’ olarak nitelendirilen silahlı militanların kontrolüneki Muazara mahallesinden atıldığını yazdı.

İdlib, Astana’da Suriye’de gerilimi azaltma bölgesi olarak ilan edilen 4 yerden biri. Bu bölgedeki kontrol ve gözlem noktalarında Rus ve Türk birliklerinin görev yapmasına karar verilmişti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Eylül 2017’de Reuters haber ajansına verdiği bir röportajda, “Rusya'nın İdlib'in dışında, Türkiye'ninse İdlib'in içinde güvenliği koruyacağını” söylemişti.

TÜRKİYE, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Sputnik’in yansıttığı Krasnaya Zvezda haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a bu nedenle gönderdiği mektuplarda, “Türkiye'nin, kontrolündeki silahlı grupların çatışmasızlık rejimine uymasını sağlamak konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği” belirtiliyor.

Ayrıca, Türkiye'nin, Hmeymim ve Tartus'taki askeri tesislere gerçekleştirilene benzer saldırıların önlenmesi için İdlib'de gözlem noktaları kurulması amacıyla yapılan çalışmaları hızlandırması gerektiği de kaydediliyor.

Türkiye, İdlib'e kuzey sınırından hedefteki el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti ile anlaşmalı olarak giriş yaptığından bu yana vilayet içerisindeki cihatçıları değil PYD'nin yönetimindeki Afrin kantonunu kuşatmayı önceledi.

HMEYMİM VE TARTUS'A KAPSAMLI SALDIRI

Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta Hmeymim ve Tartus'taki askeri tesislerine toplam 13 İHA ile saldırı girişiminde bulunulduğunu doğrulamıştı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, bu İHA'ların 7'sinin yok edildiği, 6'sının da ele geçirildiği belirtilmişti

AKP HÜKÜMETİNDEN TEPKİ GELMİŞTİ

AKP hükümetinden ise dün ve bugün İran ile Rusya’nın Suriye ordusunun İdlib’in güneyindeki ilerleyişini durdurması gerektiği yönünde açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ordusunun operasyonlar için bölgedeki el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti’nin(Nusra Cephesi) varlığını gerekçe gösterdiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

{{342860}}

 

ÖNCEKİ HABER

100 yaşındaki Hacı Ali Keklik, Cerattepe için imza topluyor

SONRAKİ HABER

AKP'li vekilin Demirtaş'a 'vatan haini' demesi eleştiriymiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...