09 Ocak 2018 18:15
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ocak 2018 16:43

Leyla Zana'nın vekilliği 23 yıl sonra yine düşürüldü

Milletvekili yemini geçerli sayılmayan HDP Milletvekili Leyla Zana’nın vekilliği 23 yıl sonra 'devamsızlık' gerekçesiyle ikinci kez düşürüldü.

Paylaş

 

Milletvekili yemini geçerli sayılmayan HDP Milletvekili Leyla Zana’nın vekilliği 23 yıl sonra ikinci kez düşürüldü. 

Zana, 1995 yılında dönemin DEP milletvekilleri hakkındaki "dokunulmazlığın kaldırılması" sonrası milletvekilliği düşürülen ve tutuklanan isimler arasında yer alıyordu. 23 yıl aradan sonra Zana'nın vekilliği bu kez de "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü.

Böylece şimdiye kadar 5’i kadın 6 HDP milletvekilinin vekilliği düşürülmüş oldu. 

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Leyla Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi için hazırlanan Başkanlık Divanı değerlendirmesi ve Meclis Başkalığı tezkeresi Başkanlık fezlekesini hatırlatarak Adalet ve Anayasa Komisyonları gereği Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesini oylamaya sundu. Bahçekapılı, Zana’nın Anayasa’nın 81’inci maddesine uygun yemin etmediği, 212 bileşime katılmadığı gerekçesiyle vekilliğinin düşürülmesinin istendiğini belirtti ve oylamaya geçti. 

302 VEKİL ZANA’NIN VEKİLLİĞİNİ DÜŞÜRDÜ

Üye tam sayısının bir fazlası olan 276 milletvekilinin komisyon raporunu kabul etmesinin yeterli olduğu durumda yapılan oylamada Zana’nın vekilliği 302 kabul oyuna karşılık 22 red oyu ile düşmüş oldu. Zana'nın 2 Mart 1994 darbesi ile başlayan ve vekilliğinin düşürülmesine varan süreçten sonra ikinci kez vekilliği düşürülmüş oldu.

5’İ KADIN 6 HDP’LİNİN VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

Şimdiye kadar Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime Konca’nın milletvekillikleri düşürülmüştü. Böylece Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi ile birlikte 5’i kadın 6 HDP’linin vekilliği düşürülmüş oldu. 

SIRADA DİĞER HDP’LİLER VAR

Böylece 1 Kasım seçimlerinde 59 sandalye kazanan HDP’nin 53 milletvekili kaldı. Ancak onların da bir kısmı cezaevinde ve en son İdris Baluken ile Abdullah Zeydan’a ceza verildi. Böylece önümüzdeki dönemde ceza alan HDP’li isimlerin de milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek. (Ankara/MA)
 

 


 

ÖNCEKİ HABER

Rusya ve İran büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

SONRAKİ HABER

Pozantı'da yük treni devrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa