09 Ocak 2018 04:48

H&M'in ırkçı reklamı tepki çekti

H&M'in siyah bir çocuğu 'Ormanın en havalı maymunu' yazılı kıyafetle gösteren reklamı LeBron James'in de aralarında olduğu isimlerin tepkisini çekti.

Paylaş

İsveç merkezli giyim firması H&M’in siyah bir çocuğu “Ormandaki en havalı maymun” yazılı kıyafetle gösteren reklamı büyük tepki çekti. NBA yıldızı LeBron James’in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim, H&M’i ırkçılıkla suçladı. H&M firmasından yapılan açıklamada ise özür dilendi ve fotoğraf kaldırıldı.

LEBRON JAMES'TEN MESAJ

Rapçi Chris Classic’in yeniden tasarladığı ve söz konusu çocuğu “Dünyanın kralı” yazısı ve taçla resmeden görseli Instagram hesabından paylaşan LeBron James, “H&M bizi çok yanlış tanımışsın ve biz bunu kabul etmiyoruz” dedi. “Kral” lakaplı James, mesajında “Size bu fotoğrafa bakınca ne gördüğümü söyleyeyim. Genç bir kral görüyorum. Dünyayı yöneten, karşı konulamaz, engellenemez bir güç. Biz Afrikalı Amerikalılar her zaman engelleri aşmalıyız, insanları haksız çıkarmalı ve buraya ait olduğumuzu kanıtlamak için daha fazla çalışmalıyız ama biz zaten bunları yapmayı seviyoruz çünkü nihayetinde elde ettiklerimiz çok güzel” dedi.

THE WEEKND H&M’LE BAĞLARINI KESTİ

H&M’in tepki çeken reklamı sonrası Kanadalı rapçi The Weeknd de firmayla olan bağlarını kestiğini açıkladı.

CHRIS CLASSIC’TEN ANLAMLI GÖRSEL

Öte yandan LeBron James’in de paylaştığı görseli hazırlayan Chris Classic, bunun nedenini şu sözlerle açıkladı: “Bunu, bu genç kralı bir daha H&M’in giymesi için para verdiği kıyafetle görmemek için yaptım. İsveç’te Persson ailesi ve 31 milyar dolarlarının umrunda olmayacağını biliyorum ama bu küçük adam bir gün kendi fotoğraflarını alaycı ifadelerle görecek çünkü İnternet’te hiçbir şey silinmez. Umarım göreceği fotoğraf bu olur.”

H&M NE DEDİ?

Firmadan TheWrap'e yapılan açıklamada söz konusu görselin kaldırıldığı ve ürünün satılmayacağı belirtildi. H&M, reklamın nasıl yapıldığına dair de detaylı soruşturma yürütüleceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Not: Chris Classic'in arzu ve çabasına uygun olarak haberde H&M'in orijinal reklam görseli kullanılmamıştır.

ÖNCEKİ HABER

Doktorların 'öldü' dediği mahkum otopsiden önce uyandı

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 9 Ocak 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...