07 Ocak 2018 12:36

Almanya'da koalisyon görüşmeleri yeniden başladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le Sosyal Demokrat Parti Lideri Martin Schulz arasında koalisyon görüşmeleri başladı.

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koalisyon hükümeti kurabilmek için Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile görüşmelere başladı.

Eylül 2017'deki genel seçimde Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) sandıktan ilk sırada çıksa da koalisyon hükümeti için Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller'le sürdürülen görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. Partiler, göç ve doğa konuları başta olmak üzere pek çok noktada anlaşamamıştı.

SPD, son 12 yılın 8'inde Merkel'in partisi ile koalisyon içinde yer aldı. Ancak iki parti de Eylül 2017'de sandıktan tarihlerinin en düşük oy oranlarından biriyle çıktı. Merkel'in Yeşiller ve Hür Demokratlar ile koalisyon kuramamasının ardından SPD üzerinde, ülkenin yeniden seçime gitmemesi için koalisyon görüşmelerine girme yönünde baskı oluşmaya başladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre bugün görüşmelere başlamak üzere bir araya gelen liderlerden Merkel iyimser olduğunu söylerken SPD lideri Martin Schulz da herhangi bir kırmızı çizgisi olmayacağını söyledi.

Koalisyon görüşmelerinde göç, Avrupa Birliği, vergi ve sağlık politikalarının çekişmeli konular haline gelmesi bekleniyor.

Görüşmeler kopmayacak seviyede sürdürülebilirse Nisan ayına kadar yeni bir hükümet kurulabileceği belirtiliyor.

Liderler 3 Ocak'ta bir ön görüşme yaptıktan sonra iyimser konuştu. Ortak açıklamalarda "Güvenimiz arttı ve görüşmelere iyimserlikle başlıyoruz" ifadeleri yer aldı. Partiler ayrıca Perşembe gününe kadar basına konuşmama kararında uzlaştı. Perşembe gününe kadar sürecek görüşmeler başarılı geçerse taraflar koalisyon kurmaya karar verecek ve koalisyon için pazarlıkla başlayacak. Fakat bunun öncesinde SPD üyelerinin parti içinde oylama yaparak bu kararı desteklemesi gerekiyor. Eğer görüşmeler başarısız olursa Merkel SPD desteği olmadan, Yeşiller ile bir azınlık hükümeti kurabilir. Ancak Merkel, bunu yapmaktansa erken seçimi tercih edeceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Metin Göktepe’ye: Her şey gülmek sana çok yakıştığı içindi

SONRAKİ HABER

Çin'de petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı: 32 kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...