Kocatürk: Yasaklamalara okurların desteğiyle göğüs geriyoruz
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Çukurova Kitap Fuarı açılışında kitap yasaklanmalarına dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER

Yılın ilk fuarı Adana’da kapılarını açıyor
Adana'da Çukurova 11'inci Kitap Fuarı, kapılarını açtı. 14 Ocak'a kadar sürecek fuarda 500 yazar, şair ve çizer okurlarla buluşacak. Fuarın açılış konuşmasını Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk yaptı. Kocatürk konuşmasında kitap yasaklanmalarına dikkat çekti.
Bu yıl 11'inci kez okurlarla buluşan Çukurova Kitap Fuarı'nın TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış törenine çok sayıda yayınevi yöneticisi ve personeli katıldı.
500 YAZAR KATILIYOR
14 Ocak'a kadar açık kalacak fuarda, imza günlerinin yanı sıra panel, söyleşi, sergi ve dinletilerden oluşan 80 kültür etkinliği gerçekleştirilecek. Okurların büyük ilgi gösterdiği fuarda, İsmail Saymaz, Ayşe Kulin, Enver Aysever, Adnan Özyalçıner, İpek Ongun ve Altan Öymen'in de aralarında bulunduğu 500 yazar, şair ve çizer okurlarıyla bir araya gelecek. Katılımın ücretsiz olduğu fuarda, edebiyat dünyasının önemli isimleri imza günleri ve söyleşilere katılacak.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk 11. Çukurova Kitap Fuarı’nda yaptığı açılış konuşmasında çeşitli kurum ve kuruluşların kitap yasaklama kararlarına tepki gösterdi. Kitaplara yönelik toplatma, dağıtım ve satışı yasaklama kararlarının gündemdeki yerini koruduğunu söyleyen Kocatürk, “Yıllar önce yayınlanmış, kamuya mâl olmuş, kimileri çok satanlar arasında yer alan birçok kitap için ‘örgütsel doküman’ denerek toplatma, yasaklama kararları ne yazık ki tekrar alınmaya başlandı. Üstelik bu kararlar artık sıklıkla yayınevlerine tebliğ edilmeden, fiilen uygulanmakta, okurun kitaba erişimi engellenmektedir. Sektörümüz bu açıdan zorlu bir dönemden geçmektedir ancak okurların desteğiyle tüm olumsuzluklara göğüs geriyoruz.” dedi.
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun Gerekli Şeyler Yayıncılık’ın Berserk 3 ve Berserk 4 isimli kitaplarının “müstehcenlik”, “çocuklara zarar verme” gibi gerekçelerle toplatıldığını aktaran Kocatürk okuma kültürünün ve kültürel çeşitliliğin gelişmesinin vazgeçilmez koşulunun ifade ve yayınlama özgürlüğü olduğunu dikkat çekti.
Son aylarda cezaevlerinde yaşanan yasaklama kararlarına da değinen Kocatürk şunları söyledi: “Hapishanede siyasi mahkûmların kitaplara erişimleri de son derece kısıtlandı, dünya klasiklerini dahi hapishanede bulup okumak çok zor. Son örnekler, Goriot Baba, Martin Eden; Küçük Prens, Peter Pan ve Tom Sawyer gibi kitapların ‘sakıncalı’, ‘güvenliğe tehdit’ gibi gerekçelerle cezaevine alınmaması veya mahkûmlara verilmeyip depoya atılması kabul edilemez.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et