05 Ocak 2018 01:44

Kadro düzenlemesi taşeronu aratır hale geldi

Hükümetin kadro düzenlemesi Meclisteki taşeron işçileri de tatmin etmedi! İşçiler sınavı kazanamama, kıdem tazminatlarını kaybetme korkusu yaşıyor.

Paylaş

Cengiz ALDEMİR
Ankara

Hükümetin taşeron işçilere kadro düzenlemesi Mecliste çalışan taşeron işçileri de tatmin etmedi! İşçiler sınavı kazanamama, kıdem tazminatlarını kaybetme korkusu yaşıyor. Kaygılar öyle çok ki bir işçi kadrodan bile vazgeçtiğini söylüyor. Taşeron işçilerin hakları konusunda yaşanan belirsizliklere dikkat çeken muhalefet milletvekilleri ise işçileri zaman geçirmeden sendika avukatlarına danışmaları konusunda uyarıyor. 

AKP Hükümeti ile taşeron işçilik öyle yaygınlaştı ki şu an Mecliste bile 1200 civarında taşeron işçi çalışıyor. Ortalama 2 bin lira ücret alan bu işçiler son KHK ile birlikte “ya sınavı kazanamazsak, hem tazminatımızdan, hem de işimizden olacağız” düşüncesi ile sınava girip girmemek konusunda endişe yaşıyor.

‘VERİLEN SÖZLERE GÜVENMİYORUM’

İsminin verilmemesini istemeyen bir taşeron işçi, “Bize daha önce bütün taşeronları kadroya alacağız demişlerdi. Şimdi ise önümüze sınav çıkardılar. Sınavı kazanamazsam ne olacak? Hem işimden, hem de tazminatımdan olacağım. Bize kurumunuza başvurun sınava girin diye baskılar da var. Aslında ben çok güvenmiyorum verilen sözlere” diye konuştu.

BAŞKA ŞEHİRE GÖNDEREBİLİRLER

İki çocuğu olan bir başka işçi ise, “Ben sınava gireceğim. Bu iyi oldu ama yine de kafamı karıştıran bazı sorular var. Örneğin; hadi kazandım diyelim. Beni aynı yerde tutacaklar mı bilmiyorum. Kadroya geçersen başka bir yere tayinini yapabilirler diyorlar. Eşim çalışmıyor. Nasıl başka bir şehre gidip çalışabilirim ki verecekleri bu maaşla? Bir de kazanamazsam 8 yıllık kazanımım olan tazminatımı da kaybedeceğim korkusu var. Bizi tam bilgilendirmediler. Çok soru işareti var bilemiyorum” dedi.

‘NE YAPACAĞIZ BİLMİYORUZ!’

Bir kadın işçi ise kaygılarını, “İlkokulu bitirdim. Sınavda ne soracaklar bilmiyorum. Kazanamazsam 5 yıllık tazminatım da sıfırlanırsa ben ne yapacağım? Benim gibi birçok arkadaşım var. Bunların hepsi benim gibi düşünüyor. Kadro ile ilgili her gün bir başka şey söylüyorlar. Aslında ben taşeron olarak çalışmayı istiyorum. Ama çalıştığım şirketten ‘sınava gir’ baskısı var. Ne yapacağız biz de bilemiyoruz” sözleri ile dile getiriyor.

‘TAZMİNATIMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM’

Bir diğer kadın işçi ise şunları söyledi: “Bize yol gösteren yok. Sadece sınav heyecanına sokuluyoruz. Kadro diyorlar çok güzel. Bazıları 1 milyon işçi kadroya alınacak diyor. Basından da takip ediyoruz bazıları 500 bin, bir başkası 250 bin işçi kadro alacak diye yazılıyor. Sınav iyi de kazanamazsak ne olacak? Çalıştığım için borca girmiş durumdayım. Kazanamayan işçi işine devam edecek deseler sınava tabi ki girerim. Torpillerden bahsediliyor. Ben nereden torpil bulayım. Benim derdim borcumu ödemek. Tazminatımı kaybetmekten korkuyorum. Çünkü alacağım tazminat benim güvencem durumunda.”

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş: Taşerondan kadroya geçişte kayba izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

İranlı mülteciler: Islahat yetmez rejimin değişmesi gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...