03 Ocak 2018 17:55

Federal Mogul işçileri: Aynı gemide değiliz!

Federal Mogul işçileri, 'Biz de patronlarla aynı gemide yolculuk yapıyoruz' diyen Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız'a tepki gösterdi.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Federal Mogul fabrikasında 3 hafta önce çıkan yangının ardından işçilere 3 gün izin verilmişti. Yıllık izinlerinden kesilen bu üç günün ardından kalan yıllık izinlerin de iptal edildiğini öğrenen işçiler sendikaya tepki göstermişti. Haberimizin ardından Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, yerel basında yangınlarla izinlerin iptal edilmesinin bir bağlantısı olmadığını belirten bir açıklama yaptı.

Yıldız, yerel bir internet gazetesinde yer alan açıklamasında yangınla iptal edilen izinlerin bir alakası olmadığını öne sürerek "İşverenin bazı talepleri sendika tarafından geri çevriliyor. Ama işçi bazen kendi bireysel çıkarını işçinin çıkarının önüne koyuyor. Sonra TİS’lerde istenen olmayınca yine sendika günah keçisi ilan ediliyor.", "Şu anda yapmış olduğumuz eylemlerle bu olayın uzaktan yakından hiçbir alakası yok. O çatıyı korumalıyız. Her ne kadar sahipleri patronlar olmasa da biz de patronlarla aynı gemide yolculuk yapıyoruz." şeklinde ifadeler yer alıyor.

Federal Mogul’da çalışan bir işçi Yıldız'ın açıklamalarına ilişkin "Fabrikanın neredeyse tamamı bu konuda hemfikir, izinler işverenin talebi doğrultusunda iptal edildi ama bize sanki sendika buna sözleşme sürecinden dolayı engel olmuş gibi göstermeye çalışılıyor. Federal işçisi artık bu yalanları yemiyor. Şube Başkanının özel izniyle dökümhane ve diğer bölümlerde mesaiye kalanlar var. Şube Başkanı fabrikaya gelip açıklama yaptığında 'Eylemleri sorgulamayın' diyor. Tabii ki de sorgularız. Mesaiye kalmama eylemini bile delen bir sendikal anlayış var karşımızda." dedi.

Dökümhanede çalışan başka bir işçi ise, "Çok talihsiz bir açıklama bu; 'İşverenle aynı gemideyiz' demiş. Doğru. Sendika başkanlarıyla işverenler aynı gemide el birliğiyle bize karşı çalışıyorlar. Biz ise ekmeğimizin peşindeyiz, aynı gemide değiliz. İşveren bizim sayemizde dünyanın kârını elde ediyor, en ufak bir şeyde insana yakışmayan hakaretler savuruyorlar fabrikada; sendikacılarda sesini çıkarmıyor. Ama sorarsak aynı gemideyiz. İzinler zaten kaç ay öncesinden belliydi. Bizim hakkımız olan izinleri sözleşme dönemindeyiz bahanesiyle gasp ettirdiler. Zaten 3 günlük kiminin 5 günlük izni var. Sanki işçi fabrika batsın istiyor gibi anlatmış. Bizim tek derdimiz ekmeğimizi büyütmek."  şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Bunun adı bilimsel körlük!'

SONRAKİ HABER

Galatasaray’da Can Topsakal istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...