31 Aralık 2017 08:55

Federal Mogul’da işçilerin izinleri gasbedildi

Federal Mogul fabrikasında iki hafta önce çıkan yangın dolayısıyla üretim durmuştu, fatura işçiye kesilerek izinler iptal edildi. 

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

 
Kocaeli’de bulunan Federal Mogul’da çıkan yangından sonra üretimin 3 gün durdurulmasından sonra fatura işçiye kesildi. İşçilerin sene sonunda kullanmak istedikleri yıllık izinler telafi gerekçesiyle iptal edildi.
 
İki hafta önce fabrikada çıkan yangından sonra Türk Metal Şube Başkanının fabrikaya geldiğini belirten Arslanbey fabrikasında çalışan bir işçi, “İzinlerin iptal edildiğini söyledi. Biriken izinlerimizi yıl sonu kullanacaktık, fabrikanın tamamı duracaktı ama yangından sonra verilen 3 günlük izni bizim izinlerimizden kestiler. Daha sonra da izinlerin tamamen iptal edildiğini söylediler. İşverenin isteklerini harfiyen yerine getiren bu sendikacılara biz nasıl güvenelim?​” dedi.
 
Kuruçeşme fabrikasında çalışan başka bir işçi ise de şunları söyledi: “Mesaiye kalmama eylemlerini sürdürüyoruz. Bu yüzden de içeride biriken pistonlar var; bunların kontrollerinin yapılması için izinleri iptal ettiler. İzinde olan arkadaşlarımızı da geri çağırdılar. Sözleşme döneminde böyle bir hamlenin yapılması normal mi? Biz üretimi yavaşlatalım, şalteri indirelim diyoruz, sendika izinlerimizin iptal edilmesine bile ses çıkarmıyor. Bu koşulların değişmesi için birlik olmalıyız. Geçtiğimiz dönem istifa etmemizin sonuçlarını hep beraber gördük, ufacık bir kıvılcımın yarattığı etkileri gördük. Bu fabrikada daha önce erzak dağıtılmazdı ama bu yıl, yılbaşı kumanyası verildi, yemekhane değişti, servisler değişti.”
Başka bir işçi de “Pazar günü 16.00-00.00 vardiyası çalışmaya geliyor, sendika sesini çıkarmıyor. Mesai yasak olduğu halde posta başlarını pazartesi akşamı saat 20.00’de mesaiye çağırıyorlar. Türk Metal her zamanki gibi yapacağını yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de termik santrale karşı 2 günde 50 bin imza

SONRAKİ HABER

ABD ordusu trans bireyleri yeniden kabul edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...