02 Ocak 2018 16:19
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ocak 2018 09:22

Diyanet'ten '9 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir' açıklaması

Diyanet'in kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasına her kesimden tepki yağıyor.

Paylaş

Derya KAYA/Buse VURDU
Ankara

Diyanet'in 9 yaşındaki kız çocuklarının “velileri olmadan da” evlenebileceği, hatta gebe kalabileceği açıklaması her kesimden tepki topladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, bu açıklamaların çocuk istismarının önünü açtığına dikkat çekti. CHP ve HDP milletvekilleri de çocuk istismarlarında sorumluluğunun Diyanet olacağını belirterek, bu açıklamalar nedeniyle özür dilenmesini ve istifa edilmesini istedi. 4 Ocak günü de Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesindeki 'dini kavramlar sözlüğü' sayfası kapatıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasına her kesimden tepki yağıyor. Diyanet'in skandal sözleri üzerine sosyal medyada #DiyanetKapatılsın hashtagi birinci sırada yer aldı. Diyanet tepkiler üzerine bir açıklama yaptı. “Kız çocukları 9 yaşında evlenip, gebe kalabilir” sözlerini yalanmaya çalışan Diyanet bu ifadelerin kendi hazırladıkları dini terimler sözlüğünde yer aldığını kabul etmiş oldu. Evrensel’e konuşan KESK'e bağlı Eğitim Sen’in Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, son 15 gün içerisinde Dikili’de bir yurtta çocuklara tecavüz vakası yaşandığını, Konya’da imam hatip lisesinde bir öğretmenin beden eğitimi dersinde eşofman giyen öğrencilerle ilgili taciz açıklamaları olduğunu hatta başka bir öğretmenin de onu destekleyen söylemlerine şahitlik edildiğini söyledi. Şimdi de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 9 yaşındaki kız çocuklarının, 12 yaşındaki erkek çocuklarının buluğ çağında olduklarını, evlenebileceklerini açıkladığını belirten Aydoğan, “Gerçekten artık yeter noktasındayız” dedi. Türkiye’de son yıllarda ne yazık ki taciz, tecavüz haberi olmayan bir gün bile geçmediğini ifade eden Aydoğan, bu tür açıklamaların çocuklara yönelik taciz, tecavüz vakalarının önünü açtığını söyledi.

‘YORUMLA İLGİSİ YOK’

Öte yandan eşofman giyen öğrencilerle ilgili taciz niteliğinde sözler sarf eden öğretmenin bazı basın yayın organları tarafından da destek bulduğunu dile getiren Aydoğan, “Diyanet dini terimler üzerinden yaptığı bu paylaşımları geri çekmelidir. Bu açıklamalar açılıp okunduğunda çocuk evlilikleri ve doğum yapmalarının açıkça ifade edildiğini görüyoruz. Kesinlikle yorumla ilgisi yok. Yapılan açıklamaların sonucunda yaşanan taciz ve tecavüz vakalarının vebalini üzerlerinde taşıyorlar” dedi.

‘LAİK ÜLKEDE DİYANET OLMAZ’

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun laik bir ülkede olmaması gerektiğinin altını çizen Aydoğan, ulusal ve uluslararası birçok yasanın da bunu desteklediğini söyledi. Laik hiçbir ülkede böyle bir kurumun vatandaşın vergileriyle hayat bulamayacağını ifade eden Aydoğan, “Diyanet hiçbir zaman tarafsız bir kurum olmadı ve olmayacaktır da. Yapılan her açıklamayla canımız biraz daha acıyor. Diyanet’in bunu derhal geri çekmesi gerekmektedir” diye konuştu.

diyanet nikah

diyanet buluğ

CHP’DEN BAŞBAKANA SORU

Diyanet’in açıklamasına Meclis’teki muhalefet partileri de tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, “Diyanet'e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikahlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını açıkladığı ve ‘Veli olmasa da olur’ dediği iddiası doğru mudur?” dedi. İddiaların doğruluğu haline AKP hükümetinin TCK’nin 39/2-a maddesinde “suç işlemeye teşvik etmek ve suç işleme kararını kuvvetlendirmek” kapsamında çocukların beden, ruh ve akıl sağlığını istismara yönelik bu tür açıklamada bulunan Diyanet ile ilgili olarak soruşturma başlatıp başlatmayacağını sordu. Tanrıkulu, 2015-2018 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre çocuk gelin sayısının açıklanmasını istedi.

‘ÇOCUKLAR BU ZİHNİYETTEN KORUNMALI’

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de Diyanet’in çocuk yaşta evliliklerin önünü açan  ifadelerine tepki gösterdi. Yedekçi, “Çocukların evlenmesinde ebeveyn onayı skandal bir uygulamadır. Çocuk, velisinin onayıyla nikah dairesine değil okula gitmelidir” dedi. Diyanet’in açıklamasının Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Yedekçi, “Bu uygulama çocukların elinden çocukluğunu alan sapıkça bir düzenlemedir” dedi. Çocukların bu açıklamaları yapan anlayıştan korunması gerektiğini belirten Yedekçi, Diyanet’in özür dilemesi gerektiğini, aksi takdirde çocukların cinsel istismara uğramasının vebalinin bu açıklamaları yapanların boynunda olacağını söyledi. Yedekçi, “Zinayı engelleme imajı altında yapılan bu düzenleme cinsel istismarın resmileştirilmiş ve onaylanmış halidir. 9 ve 12 yaşındaki çocuklar zinayı dahi anlayamazken Diyanet İşleri Yetkilileri sapıkça fikirlerini yaptıkları açıklama ile gözler önüne sermiştir” dedi.

'İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR'

HDP Adana Miletvekili Meral Danış Beştaş da konuya dair Evrensel’e konuştu. Diyanet’in tartışmaya mahal bırakmayacak bir şekilde 9-12 yaş aralığından çocukların evlenebilmesini tarif ettiğine dikkat çeken Beştaş, “Sonradan özür diye yayınlanan metin ise durumu teyit eden bir şey. Reddetmiyor söylediğini. Bu konuda Diyanet’in artık hükümete, devlete bağlı bir kurum olarak yasaları hiçe saydığı ve halkın vergileriyle sağlanan bütçeyi halkın aleyhinde kullandığı açıktır. İstifa gerekiyor ilk önce. O kadar pişkince bir yaklaşım var ki her seferinde. Medeni hukukta evlilik yaş sınırı bellidir. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre 18 yaşın altındaki herkes çocuktur. Her şeyden önce sapkıncadır bu düşüncenin kendisi. HDP olarak bu tip fiillerde çocukların yanındayız, tartışmasız olarak yerimiz bellidir. Hükümetin, yetkililerin ve Diyanetin daha özgür daha eşitlikçi, kadınların, çocukların özgürlüğüne yer veren hukuka bağlı ahlaka bağlı politika yürütmesi gerekiyor. Bizim de tutumumuz çocuktan, kadından, özgürlükten yanadır” diye konuştu. 

DİYANET, ‘DİNİ KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ’ SAYFASINI KAPATTI

4 Ocak günü, Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesinde yer alan 9 yaşında çocukların gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasının ortaya çıkmasının ardından Diyanet'in sitesindeki 'Dini Kavramlar Sözlüğü' bölümü kapatıldı. 

Diyanet.gov.tr/dinikavramlar uzantısından erişilebilen sayfaya girilmek istendiğinde, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesi, kullanıcıyı otomatik olarak anasayfaya yönlendiriyor.

İZMİR BAROSU: DİYANETE YAPTIRIM UYGULANMALIDIR

İzmir Barosu, Diyanet’in açıklamalarına idari ve hukuki yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verdiği “9 yaşına giren kız evlenebilir, gebe kalabilir” şeklindeki skandal açıklamaya, İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan da tepki gösterdi. 

Avukat Aydın Özcan, yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üzerine vazife olmayan konulara karışmayı bırakıp asli görevlerine dönmesi gerektiğini ifade ederek “gerek idari yönden gerekse hukuki yönden ele alınarak yaptırım uygulanmalıdır” dedi. Özcan, çocukların evlendirilmesinin çocuğu nesneleştirdiğini, çocuğun çocukluğunu yok saydığını, cinsiyete dayalı eşitsizliği arttırdığını dile getirdi.  Baro Başkanı Özcan, Diyanet’in açıklamasının, çocuklara karşı gerçekleşen cinsel saldırı suçlarında rıza arayan, 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasını sağlayan, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyen, müftülere nikah kıyma yetkisi vererek çocuk yaşta evliliklerin önünü açan zihniyetin devamı şeklinde olduğunu belirtti. Özcan “Diyanetin açıklaması Anayasamız başta olmak üzere Medeni Kanunumuza, imzaladığımız uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık içermektedir. Diyanetin bu açıklamaları gerek idari yönden gerekse hukuki yönden ele alınarak yaptırım uygulanmalıdır. İdari yönden siyasi iktidarın, hukuki yönden de Cumhuriyet Savcılarının harekete geçmesi gerekir” dedi.


MERSİN KADIN PLATFORMU: DİYANET KAPATILSIN, YERİNE ÇOCUK PARKI YAPILSIN

Konuya ilişkin Mersin Kadın Platformu ve Mersin ziyaretindeki KESK heyetinin katıldığı basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan KESK Kadın Genel Sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir, "AKP-Saray rejimi iktidarı süresince çocuk istismarı, çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz giderek artmıştır ve her yeni güne kadınların erkek şiddetine maruz kaldığı, öldürüldüğü, çocuklarımızın yurtlarda, okullarda tacize, tecavüze uğradığı haberleri düşmektedir" dedi.

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren ve nüfus hizmetlerinde değişiklikler getiren yasa ile çocukların istismara açık hale bir konuma getirildiğini belirten Tekdemir, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerici-dinci cemaat, tarikat ve vakıflarla imzalanan protokoller, çocuklarımızı Ensar zihniyetine teslim etmektedir. Müfredatta yapılan değişikliklerle hazırlanan kitaplarda kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikler fıtrata bağlanmıştır;  kadınların ikincil konumda olduğu öğretilmeye çalışılmaktadır. Hayatın her alanının dinselleştirildiği, kadınların medeni kanunla korunan haklarının gasp edilmeye, yerine şerri hukukun getirilmeye çalışıldığı düzenlemelerin yanı sıra bu anlayışın uzantısı olan müfredata maruz kalan çocuklarımızın psikolojisinde çok ciddi tahribatlar oluşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Tekdemir, "Bir çocuğa 'anne senin kazandığın para harammış, çalışmanı istemiyorum' dedirten, 'çok günahım birikmeden ölmem lazım' cümlesini söyleten müfredatın kadın ve çocuk düşmanı zihniyeti bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarında kendini göstermektedir. Bu fetvalar tesadüf değildir. 'Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir, gebe kalabilir; erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir, baba olabilir' açıklaması ile Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP’nin kanunları değiştirerek gerçekleştirmek istediği rejim değişikliğini topluma kabul ettirmek üzere işlev görmekte, çocuk istismarını, tacizi, tecavüzü meşrulaştırmakta olduğunu" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle yaratılmaya çalışılan bu karanlığı, Ensar’dan, Aladağ’dan Dikili’deki yurtlardan tanıyoruz diyen Tekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımızın, çocuk yaşta evlendirilmediği, işçileştirilmediği, çocukluklarının çalınmadığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız; çocukların şen kahkahalarla, özgürce oynadığı, eğlenerek öğrendiği bir eğitim için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gerici, dinci AKP iktidarının kadın ve çocuk düşmanı politikalarına asla teslim olmayacağız. Emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkan kadınlar olarak bu karanlığı yırtacağız, laikliği kazanacağız, barış içinde bir arada yaşamı kuracağız"

Açıklamaya, Mersin'i ziyaret etmekte olan KESK heyeti adına  KESK Kadın Genel sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir, BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, SES Kadın Genel Sekreteri Selma Atabey, BTS Kadın Genel Sekreteri Devlet Gül Bildik Arı ve Tüm Bel Sen Genel Mali Sekreteri Satı Buruncu Çalı katıldı. (Mersin/EVRENSEL) 


KOCAELİ KADIN PLATFORMU: CİNSEL İSTİSMARIN FETVA İLE MEŞRULAŞTIRILDIĞI BİR HAYAT İSTEMİYORUZ

kocaeli kadın platformu

İzmit'te, Kocaeli Kadın Platformu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesindeki 'Dini Kavramlar Sözlüğü' bölümünde 'bulûğ' ve 'nikah' kelimelerine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Kocaeli Kadın Platformu üyesi kadınlar yaklaşık, İzmit Yürüyüş Yolu'nda basın açıklaması yaptı. 'Erkek Diyanet, Hayatımızı Terk Et' yazılı pankart açan kadınlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'na tepki gösterdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Sibel Yurdakul, "9 yaşındaki kız çocuklarının cinsel istismar hedefi yapıldığı, cinsel istismarın dinle, ayetle, fetvayla meşrulaştırıldığı bir hayat istemiyoruz" dedi. 

Bir yılda 409 kadının öldürüldüğü, 387 çocuğun istismara uğradığını belirten Sibel Yurdakul, "Çocuklarımızın, çocuk yaşta evlendirilmediği, işçileştirilmediği, çocukluklarının çalınmadığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız. Çocukların şen kahkahalarla özgürce oynadığı, eğlenerek öğrendiği bir yaşam için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Diyanet görevlilerine resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa iptal edilsin" diye konuştu. (Kocaeli/DHA)


ADANA KADIN PLATFORMU: DİYANETİN AÇIKLAMALARI, GERİCİ VE CİNSİYETÇİ POLİTİKALARIN DEVAMI NİTELİĞİNDEDİR

adana kadın platformu

Adana Kadın Platformu da İHD Adana Şube Binası’nda yaptığı açıklama ile AKP’nin kadın ve çocuk düşmanı politikalarına ve cinsiyetçi uygulamalarına karşı mücadele çağrısı yaptı. Basın açıklamasını okuyan KESK Merkez Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, müftü nikahının da resmileştiğini hatırlatarak “Çocukla evliliğin, tacizin tecavüzün önünü açmıştır" dedi. AKP'nin her geçen gün cinsiyetçi politikalarını artırdığını ifade eden Atasoy, " 9 yaşında anne, 12 yaşında baba olunmaz. 18 yaşından küçük herkes yalnızca çocuktur ve çocukların da hakları vardır. Diyanet’in açıklamaları AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana sürdürdüğü gerici ve cinsiyetçi politikaların devamı niteliğindedir” dedi. 

Cinsiyet ayrımcı zihniyetin kadın ve erkeği eşit görmediğini ifade eden Atasoy, “Kadını aile içinde tanımlayarak, toplumsal rollere hapsetmek istemekte, kadını sosyal, ekonomik ve siyasi hayattan kopararak sadece çocuk doğurmakla yükümlü görmektedir. Kadın erkek rolleri bu zihniyete göre oluşturulmakta, evlilik yaşının gerici ideoloji doğrultusunda küçültülmesi ile çocuk yaşta evlilikler meşru gösterilmeye çalışılmaktadır" şeklinde konuştu. 

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, 18 yaşından küçük olan herkesin çocuk olduğunu kaydeden Atasoy, “Türkiye; Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nden, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne kadar çocukların korunmasına yönelik pek çok sözleşmeye imza atmışsa da fiiliyatta zaten mağdur olan çocukların tekrar mağdur olmasına neden olan uygulamalar ve açıklamaların yaşandığı bir ülke durumuna gelmiştir. Bizler Adana Kadın Platformu olarak, AKP’nin kadın ve çocuk düşmanı politikalarına ve cinsiyetçi uygulamalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Çocuklarımızın düşleri için, çocuk istismarcılarının ‘düş peşine’ demeye devam edeceğiz" dedi. (Adana/EVRENSEL)


İZMİR KADIN PLATFORMU: YASALARINIZI VE FETVALARINIZI

İzmir Kadın Platformu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde "Diyanet yıkılsın kreş yapılsın", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Diyanete değil eğitime bütçe" ve "Fetvalarınız batsın çocuklar yaşasın" sloganları ile basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın metnini okuyan Emine Akbaba, AKP'nin her geçen gün kadın ve çocuk düşmanı söylemlerine bir yenisini daha eklediğini belirterek "4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk yaşta evliliğin önünü açan AKP, meclisten geçirdiği yasalar ve Diyanet’in fetvaları ile çocuk istirmasını meşrulaştırmaya çalışıyor. Biz kadınlar, Diyanet’in tecavüzü aklayan, çocuk evliliklerin önünü açan gerici, kadın ve çocuk düşmanı fetvalarına daha önce de tanık olduk" dedi.

AKP'nin kadınların ve çocukların yaşamlarına her alanda saldırdığını da ifade eden Akbaba şunları söyledi: Fetvalarınız, yasalarınız, çocuk istismarında cezasızlığın bir teminatıdır. Yaşamlarımıza, bedenlerimize yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz! Biz kadınlar sizleri Ensar Vakfından, Aladağ’dan, Dikili’den biliyoruz. Biz sizin gerici, kadın ve çocuk düşmanı zihniyetinizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Semra Ramazanoğlu’nun Ensar Vakfını aklamaya çalışmasından biliyoruz. Çocukları cemaat ve tarikat yurtlarının eline bırakan, yaşanan çocuk istismarını görmezden gelen, iyi hal ve tahrik indirimleri ile cezasızlığın teminatı olan yasalarınızı ve fetvalarınızı tanımıyoruz! 2008 yılında Diyanet, “Feminizm ahlaksızlıktır” demişti. Sizin kadın ve çocuk düşmanı zihniyetiniz, ahlakınız batsın!"

İzmir KadınPlatformu, Diyanet'in açıklamasına tepki gösterdi
İzmir Kadın Platformu, Diyanet'in açıklamasına tepki gösterdi

Diyanet’in fetvalarının gerici erkek zihniyetinin bir ürünü olduğunu da dile getiren Akbaba "Artık yeter! Biz kadınlar, Diyanet’in fetvalarını tanımıyoruz. Ne yaparsanız yapın, çocuk istismarını ve çocuk yaşta evliliği meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Kız çocukları 9 yaşında evlenemez. Onlar parklarda oynar, dans eder, şarkı söyler. Çocukların evlendirilmediği, istismara uğramadığı, şen kahkahalarının yankılandığı bir dünya kuracağız. Çocukların ve kadınların bedenleri üzerinde söz söylemeyi kendinde görenler susacak, biz kadınlar konuşacağız. Gerici, erkek şiddetini, çocuk istismarını, çocuk yaşta evliliği meşrulaştıran kadın ve çocuk düşmanı fetvalarınız hükümsüzdür. Bu fetvaları veren Diyanet kapatılsın. Ne yasanızı tanıyoruz ne de fetvalarınızı. Talebimiz net; Diyanet kapatılsın, çocuk parkı yapılsın" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


İZMİR BAROSU: YAPTIRIM UYGULANSIN

İzmir Barosu, Diyanet’in açıklamalarına idari ve hukuki yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üzerine vazife olmayan konulara karışmayı bırakıp asli görevlerine dönmesi gerektiğini ifade ederek “Diyanetin açıklaması Anayasamız başta olmak üzere Medeni Kanunumuza, imzaladığımız uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık içermektedir. Diyanetin bu açıklamaları gerek idari yönden gerekse hukuki yönden ele alınarak yaptırım uygulanmalıdır. İdari yönden siyasi iktidarın, hukuki yönden de Cumhuriyet Savcılarının harekete geçmesi gerekir” dedi. 


MALATYA DEMOKRATİK KADIN PLATFORMU: ÇOCUKLARIMIZIN ÇOCUKLUĞUNU ÇALIYORLAR

malatya demokratik kadın platformu
Malatya Demokratik Kadın Platformu

Malatya Demokratik Kadın Platformu, düzenlediği basın açıklamasıyla Diyanet İşleri Başkanlığına tepki gösterdi. Platform adına açıklamayı okuyan Beyhan Bali, kadınlara ve çocuklara yönelik istismar ve şiddetin akıl almaz derecede arttığını ve bu şiddetin en savunmasız mağdurlarının çocuklar olduğunu söyledi.

Bali "Daha geçtiğimiz günlerde siyasi iktidar, müftülere nikah yetkisi veren yasayı kadınların tüm tepkilerine rağmen yasalaştırdı. Şimdi de Diyanet İşleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu skandal açıklama toplumda yine infial yarattı. Diyanet İşleri pedofilinin önünü açmaktadır" dedi

2017 yılında 409 kadının katledildiğine ve 387 çocuğun da istismara uğradığını hatırlatan Bali "Çocuklar bulundukları her alanda, kaldıkları yurtlarda, okullarında öğretmenleri, okullarında çalışanları tarafından tarafından istismar edildiler. Eli kalem tutması, oyun oynaması gereken çocuklarımızın çocukluğunu çalıyorlar. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti meşrulaştıran bu kurum derhal kapatılmalıdır. Buraya ayrılan bütçe de çocukların parasız, bilimsel eğitim hakkı için değerlendirilmelidir. Bizler çocuklarımızın çocuklarımızın hayallerini karartan bu karanlık zihniyeti asla kabul etmeyeceğiz" diyerek açıklamasına son verdi.


EĞİTİM SEN KIRIKKALE ŞUBESİ KADIN SEKRETERİ DEMİR: AÇIKLAMALAR TESADÜF DEĞİL

Dilefruz Demir Şimşek
Dilefruz Demir Şimşek

Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi Kadın Sekreteri Dilefruz Demir Şimşek, yaptığı basın açıklamasıyla Diyanet İşleri Başkanlığına tepki gösterdi. Demir açıklamasında "Diyanet, çocuk yaşta evlendirmeyi özendirmekte, çocukların istismar edilmesini açıkça teşvik etmekte ve meşrulaştırmaktadır." dedi.

"Diyanet’in açıklamaları AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana sürdürdüğü gerici ve cinsiyetçi politikaların devamı niteliğindedir." diyen Demir, eğitim ve bilim emekçisi kadınlar olarak, "AKP’nin kadın ve çocuk düşmanı politikalarına ve cinsiyetçi uygulamalarına karşı" mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.


KESK AYDIN ŞUBELER PLATFORMU: DİYANET İŞLERİ BAKANLIĞI KAPATILSIN

Diyanet

Diyanet'e bir tepki de KESK Aydın Şubeler Platformu'ndan geldi.

KESK Aydın Şubeler Platformu dönem sözcüsü SES Aydın Şube Eş Başkanı Öznur Özağaç, “Bizler, Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle yaratılmaya çalışılan bu karanlığı, Ensar’dan, Aladağ’dan Dikili’deki yurtlardan tanıyoruz” dedi.

“Bu fetvalar tesadüf değildir” diyen Özağaç, Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerici-dinci cemaat, tarikat ve vakıflarla imzalanan protokoller, müfredatta yapılan değişikliklerle hazırlanan kitaplarda kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikler fıtrata bağlanması;  kadınların ikincil konumda olduğunun öğretilmeye çalışılması gibi adım adım geliştirilen uygulamaların, hayatın her alanının dinselleştirilerek, kadınların medeni kanunla korunan haklarının gasp edilmesine yönelik olduğunu belirtti. 


KESK KAYSERİ ŞUBELER PLATFORMU: DİYANET İŞLERİ ELİNİ ÇOCUKLARIMIZDAN ÇEKMELİDİR

kesk kayseri şubeler platformu

Kayseri’de KESK bileşenlerinin çağrısı ile bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri, Diyanetin sitesinde yer alan “Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir, gebe kalabilir. Erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir. Baba olabilir” açıklamalarına tepki gösterdi.

Eğitim Sen Kayseri Şubesi binasında yapılan açıklamayı SES yöneticilerinden Hale Acer okudu. Acer, “Bir çocuğa ‘Anne senin kazandığın para harammış, çalışmanı istemiyorum’ dedirten, ‘Çok günahım birikmeden ölmem lazım’ cümlesini söyleten müfredatın kadın ve çocuk düşmanı zihniyeti bugün, diyanet işleri başkanlığının açıklamalarında kendini göstermektedir” dedi.

Acer, “Bu fetvalar tesadüf değildir. Bu açıklama, AKP’nin kanunları değiştirerek gerçekleştirmek istediği rejim değişikliğini topluma kabul ettirmek üzere işlev görmekte, çocuk istismarını, tacizi, tecavüzü meşrulaştırmaktadır. Diyanet işleri elini çocuklarımızdan çekmelidir” diye konuştu.  

Çocuk yaşta evliliklere-işçiliğe, çocukluklarının elinden çalınmadığı bir dünyayı kendi ellerimizle kurmalıyız diyen Hale Acer şöyle devam etti: “Çocukların şen kahkahalarla, özgürce oynadığı, eğlenerek öğrendiği bir eğitim için mücadelemizden asla vazgeçmeyiz” (Kayseri/EVRENSEL) 


‘AİLE BAKANLIĞI NEDEN SESSİZ?’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan ise henüz bir açıklama gelmedi. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya daha önce de benzer olaylarda sessiz kalmakla eleştirilmiş, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı olaylarında yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle tepki toplamıştı. Kaya, geçtiğimiz yıl başında yaptığı açıklamada çocuk istismarına yönelik yasaların yeterli olduğunu savunmuş ve çocuklara kendilerini savunmanın öğretilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bakanın yasaların yeterli olduğuna yönelik açıklamaları sonrası geçen bir yılda 409 kadın öldürüldü, 387 çocuk ise istismara uğradı. Bakanlığın 2016 yılı Faaliyet Raporunda gerçekleştirebildiği tek hedefin 81 ilde Mevlüt okutması olması da eleştirilere sebep olmuştu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Haber üzerine Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, tanımların çarpıtıldığı savunularak “Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir.” denildi.

Diyanet'in açıklaması şöyle: 

"Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Dini Kavramlar Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez.

Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz.

Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir. 

Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ÖNCEKİ HABER

Doğu Karadeniz’de ayılara kameralı takip

SONRAKİ HABER

Tacizden 3 ay ceza alan AKP'li İlçe Başkanı istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...