31 Aralık 2017 10:19

İsveç'te köpekli havai fişek protestosu

İsveç'te yüzlerce kişi, çok sayıda köpek ile birlikte havai fişeklerin yasaklanması için yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Paylaş

İsveç'in Helsingborg kentinde halk, köpekleriyle birlikte havai fişeklerin yasaklanması için bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. Yüzlerce kişi ve köpeğin katıldığı gösteride havai fişeklerin yasaklanmasını talep eden sloganlarla köpek havlamaları birbirine karıştı.

İsveç'te Neol ve yılbaşı kutlamaları nedeniyle gökyüzüne fırlatılan havai fişekler insanlar, hayvanlar ve çevre için sorun oluşturuyor. Evcil hayvanlar özellikle de köpekler, fişeklerin çıkardığı gürültüden paniğe kapılıyor ve saldırganlaşabiliyor. 

Köpek sahipleri hayvanların etkilenmelerini asgariye düşürmek için değişik önlemler almak zorunda kalıyor. Köpekleri il dışındaki otel veya korunaklı binalara yerleştirmek, bodruma indirmek ve kulaklarına pamuk tıkamak bu yöntemlerden bazıları. 

Helsingborg ilinde yaşayan köpek sahipleri, bu yıl daha farklı bir yönteme başvurdu. “Herkese havai fişeksiz yeni yıl” parolasıyla bir gösteri düzenleyerek havai fişeklerin yasaklanmasını talep etti. 

Gösterde bir konuşma yapan Sol Parti Helsingborg İl Başkanı Claudia Velasques, Neol ve yılbaşı kutlamalarında havai fişeklerin atılması yerine ışık showları düzenlenmesini istediklerini ve bu amaçla hazırladıkları önergeyi Belediye Meclisi'in gündemine getireceklerini söyledi.

Çevre Parti Yeşiller üyesi Belediye Başkan Yardımcısı  Annika Roman, konuyu 2012 yılında Belediye Meclisi'ne önerdiklerini ancak kabul edilmediğini belirterek “Sorun giderek ağırlaşıyor. Havai fişeklerin gürültüleri arttı ve bazı fişekler bomba gibi ses çıkarıyor. Pek çok kişi korkudan dışarı çıkamıyor” diyerek havai fişeklerin yasaklanmasını istedi. 

Konunun okullarda öğrencilerle tartışılmasını öneren Roman, dükkan sahiplerine havai fişek satışlarına son vermeleri çağrısı yaptı. 

Toprağın Dostları adlı örgütlenmeden Magdalena Callmer, havai fişeklerin içindeki ağır metallerin patlama sırasında çevreye yayıldığına ve doğayı zehirlediğine dikkat çekti. 

Gösterinin örgütlenmesine önderlik yapan Tomas Wennerhult, İsveç Devlet Radyosu'na yaptığı açıklamada havai fişeklerin atılmasından savaş bölgelerinden kaçan ve travma yaşayan insanların da olumsuz etkilendiklerini ifade etti. Gösterinin halkın bilinçlenmesine ve politikacılara baskı yaparak yasalarda düzenleme yapmalarına katkıda bulunacağını inandığını söyledi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel'de yılın son eylemi: 5 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Türk-İş Başkanının asgari ücret açıklamasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...