30 Aralık 2017 09:55

Türkiye ve dünyada 2017 yılına damga vuran olaylar

2017, Türkiye ve dünyada önemli olaylara ve gelişmelere tanıklık etti. Ay ay, 2017'de neler oldu?

Paylaş

2017 yılının ay ay en çok konuşulan olayları şöyle:

OCAK

- 2017'nin daha ilk saatlerinde acı haber Ortaköy’de yer alan gece kulübü Reina’dan geldi.
Reina’daki silahlı saldırıda 39 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD adına Abdulkadir Masharipov üstlendi.
- Yeni açıklanan müfredatta, evrim teorisi yer almadı, 15 Temmuz konusu eklendi. Ayrıca ‘Atatürkçülük’ kavramı müfredattan çıkarıldı.
- Görevi selefi Barack Obama’dan devralan Donald Trump, ABD’nin yeni başkanı oldu.

ŞUBAT

- Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu'na kamunun devleri de aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu'na devredildi.
- 89. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. La La Land, 6 dalda Oscar alırken, Moonlight en iyi film seçildi.

MART

- Türkiye, Nisan ayındaki referandum hazırlıklarını sürdürürken Hollanda ile miting krizi patlak verdi. Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi ilan etmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.
- ABD'de gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab ile iş birliği yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.

NİSAN

- 'Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu' şeklindeki parlamenter sistem, 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi. AKP ve MHP'nin TBMM gündemine getirdiği yeni sistem, yüzde 51,41 oy oranıyla kabul edildi. OHAL baskısı altında ve eşitsiz koşullarda gidilen halk oylamasına şaibeler damga vurdu. Referandum sırasında YSK, skandal kararlara imza attı.
- Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi.

MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurucusu olduğu AKP’nin genel başkanlığına olağanüstü kongreyle döndü. Erdoğan, partide “metal yorgunluğu” olduğunu söyleyerek teşkilatlarda ve belediye başkanlıklarında değişikliklere gideceğinin sinyalini verdi.
- Euroleague Final-Four’da Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, Yunanistan ekibi Olimpiakos’u 80-64 yenerek 2016-2017 sezonunu şampiyon tamamladı.
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘OHAL’i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın’ diye kullandıklarını itiraf ettiği 2017’de pek çok grev yasaklandı. Metal işçileri ve ilaç fabrikası işçileri gibi Şişecam’a bağlı cam işçilerinin 24 Mayıs’ta başlayacakları grev hakkında da Bakanlar Kurulu, ‘Milli güvenliği bozucu’ olduğu gerekçesiyle erteleme kararı aldı.
- Açlık grevlerinin 75. gününde evlerinden polis baskınıyla gözaltına alınan Gülmen ve Özakça, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Gülmen 1 Aralık’ta tahliye edildi.
- Beşiktaş, ligin 33. haftasında oynadığı Gaziantepspor karşılaşmasıyla üst üste ikinci, toplamda ise 15. şampiyonluğunu ilan ederek üçüncü yıldızı göğsüne taktı.

HAZİRAN

- Petrol ve doğalgaz zengini Körfez'de son yılların en büyük krizi patlak verdi. Önce Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, sonra Yemen, Maldivler ve Libya'da Tobruk yönetimi doğalgaz zengini Katar ile tüm diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu.
- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından adalet yürüyüşü düzenledi. 15 Haziran sabahı Ankara Güvenpark’ta başlayan Adalet Yürüyüşü, 25 gün sürdü ve Temmuz ayında İstanbul Maltepe’de gerçekleşen mitingle sona erdi.
- Arda Turan, Gazeteci Bilal Meşe’ye fiziki saldırıda bulundu, pişman olmadığını söyledi. Milli takımı bırakan Arda, bir ay sonra geri döndü. Arda Turan’dan sonra, Dönemin Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim’in de adı ‘Alaçatı baskını’na karıştı.

TEMMUZ

- 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü, çeşitli törenlere sahne oldu. TBMM’de “15 Temmuz Özel Oturumu” düzenlenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde miting yaptı.
- Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından yeni kabineyi açıkladı. Bir önceki kabineden 6 isim dışarıda kalırken beş ismin görev yeri değişti.
- Büyükada’daki bir otelde ‘dijital güvenlik ve bilgi yönetimi’ üzerine toplantı yapan 10 insan hakları savunucusu gözaltına alındı. Tutuklanan insan hakları savunucuları 26 Ekim’de tahliye edildi.
- Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul’da 18 Temmuz günü rekor miktarda yağmur yağdı. Yağmura ve doluya teslim olan İstanbul’da birçok araç, ev ve işletme zarar gördü.

AĞUSTOS

- Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandaldan sonra ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti.
- Gülmece, Genç/Çocuk Kitapları Yazarı ve Öğretmen Muzaffer İzgü, 84 yaşında yaşamını yitirdi.

EYLÜL

- Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık oylaması için referanduma gitti. Referandumda yüzde 92 oranında evet çıktı ancak referandum askıya alındı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘TEOG kalkacak’ ifadesinden 3 gün sonra harekete geçen MEB, TEOG’un kaldırıldığını açıkladı.

EKİM

- ABD, Türkiye ile vizeleri durdurma kararı aldı.
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23.5 yıllık belediye başkanlığı görevinden istifa etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 23 Ekim’de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 22 Eylül’de istifa etti.
- ABD’nin Las Vegas kentinde bir konsere silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 59 kişi yaşamını yitirirken 527 kişi yaralandı.
- Çok sayıda kadın, Hollywood'un en önemli yapımcıları arasındaki Harvey Weinstein aleyhinde cinsel taciz suçlamasında bulundu. Suçlamalar tüm dünyaya yayıldı.
- Meral Akşener önderliğindeki İyi Parti kuruldu.
- Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunan Ampute Futbol Milli Takımı, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere ile karşılaştı. Vodafone Park'ta oynanan karşılaşma 2-1 Türkiye'nin üstünlüğü ile son buldu. Bu sonuçla Türkiye Avrupa şampiyonu oldu.

KASIM

- ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab’a ABD’de dava açıldı. Sanıklar arasında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu dava ABD’de görülmeye başlandı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ailesi ve yakınlarının yurt dışına para transferi iddiasına ilişkin Man Adası belgelerini açıkladı.
- Olimpiyat şampiyonu, eski milli halterci Naim Süleymanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

ARALIK

- ABD Başkanı Donald Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Büyük tepki çeken karar, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmedi.
- Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’nın, Medine’deki kutsal emanetleri İstanbul’a getiren Fahreddin Paşa’yı hırsızlıkla suçlaması iki ülke arasında krize neden oldu.
- OHAL kapsamında yayımlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni KHK ile 2 bin 76 kişi ihraç edildi, taşeron düzenlemesi, sivillere cezasızlık zırhı ve tutuklulara tek tip dayatması hayata geçirildi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: 2018 faşizmin püskürtüleceği bir yıl olacaktır

SONRAKİ HABER

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...