29 Aralık 2017 20:54

Enes Batur'a verilen Altın Kelebek ödülü geri alındı

YouTube içerik üreticisi Enes Batur'a verilen Altın Kelebek ödülü, yayınladığı şiddet içerikli video nedeniyle geri alındı.

Paylaş

Hürriyet Kelebek tarafından 44 yıldır düzenlenen Altın Kelebek Ödülleri’nde bu yıl ilk kez yer alan "YouTuber-Instagrammer" kategorisinde ödül YouTube Türkiye'de en fazla aboneye sahip olan Enes Batur’a verildi.

'ÖDÜL BENZER İÇERİKLER ÜRETMEYE TEŞVİK EDİYOR'

Ödül kategorisi ve kazananın Enes Batur olması başta sosyal medya olmak üzere birçok mecrada tartışma yarattı. Tartışmanın temelinde, takipçilerinin çok büyük bir bölümünü çocukların oluşturduğu kanalda yayınlanan şiddet içerikli bir oyununun oynanış (let's play) videosu yer aldı. Hürriyet Kelebek ekibi ve Altın Portakal jürisi, ödülü verirken Enes Batur'un işlerini incelememekle ve yalnızca abone sayısına bakmakla eleştirildi. Verilen ödül, uzman (pedagog, eğitimci…) denetiminden geçirilmeden üretilen ve hedef kitlesi çocuklar olan bu tarz içeriklerin Hürriyet Kelebek tarafından ödüllendirilerek teşvik edildiği yorumlarına neden oldu. Ödülün geri alınması için imza kampanyası başlatıldı.

ÖDÜL VERİLMEDEN ÖNCE İÇERKLERİN İNCELENMEDİĞİ KABUL EDİLDİ

Gelen tepkiler üzerine Altın Kelebek jürisi, Enes Batur’a verilen ödülü iptal etti. Verilen ödülün iptalinin duyrululduğu açıklama, jürinin ödülü vermeden önce içerikleri incelemediği eleştirileri doğrulandı. Açıklamada, ödül töreninden sonra Enes Batur’un seslendirip yayınladığı videoda çocuklara kötü örnek olabilecek görüntüleri kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu denildikten sonra "Enes Batur’un sorumsuz yayını okuyucularımız, sivil toplum kuruluşları ve Altın Kelebek jürisi tarafından kabul edilemez bulundu. Altın Kelebek jürisi, Hürriyet ilkelerini ve okuyucularımızdan da gelen tepkileri dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucu Enes Batur’a verilen ödülü iptal etti." ifadelerine yer verildi. 

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"Hürriyet'in 44 yıllık Altın Kelebek ödülleri geçtiğimiz günlerde sahiplerini bulmuştu. Bu yıl Youtuber-Instagramer kategorisi Altın Kelebek ödülleri arasında yer almış ve ilk ödül Enes Batur’a verilmişti.

Ödül töreninden sonra Enes Batur’un seslendirip yayınladığı videoda çocuklara kötü örnek olabilecek görüntüleri kamuoyunda ve Hürriyet dünyasında büyük tepkiye neden oldu. Hürriyet, çocuk hakları konusunu sosyal sorumluluk anlayışı içinde gören ve bu bilinçle yayın yapan bir gazetedir.

Hürriyet’in farkındalık yaratmaya çalıştığı çocuk hakları konusunda Enes Batur’un sorumsuz yayını okuyucularımız, sivil toplum kuruluşları ve Altın Kelebek jürisi tarafından kabul edilemez bulundu. Altın Kelebek jürisi, Hürriyet ilkelerini ve okuyucularımızdan da gelen tepkileri dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucu Enes Batur’a verilen ödülü iptal etti."

ONLARCA BENZER VİDEO HÂL YAYINDA

Enes Batur, gelen tepkiler üzerine eleştirilere neden olan "geber çocuk" başlıklı videosunu kaldırdı ancak, kanalının 'hakkında' bölümünde vadettiği üzere yıllardır "her gün saat 19:00'da" yayınladığı videolar arasında benzer şekilde şiddet, argo, küfür, hakaret ve cinsellik içerikli onlarca video var ve bu videolar milyonlaca kez izlenmiş durumda. Bunların arasında öğrencilerin öğretmeni işkence ederek öldürdüğü bir oyunun videosu, 'aldatma simulator', 'adam dövme oyunu' gibi içerikler var. 

YouTube'un içerik üreticilerine reklam gelirlerinden pay vermesi nedeniyle başta çocuklar olmak üzere her gün yüzlerce insan para kazanmak umuduyla kendisine "kanal açıyor". Bu kanalların sahipleri açısından abone sayısı nedeniyle örnek teşkil eden Enes Batur'un şiddet, argo, küfür, hakaret ve cinsellik içerikli videolarından yalnızca birkaçı şöyle:

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suç örgütü lideri Çakıcı'nın yeğenine silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

İsrail askerleri Ramallah'ta bir gazeteciyi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...